Scheer je als fotograaf hoge toppen of kan je nog wat groeien? Met deze apps is elke foto die je met je smartphone neemt een plaatje!

10.08.2015
Door Simon V

Snapseed van Google

Ervaren fotografen hebben zeker al gehoord van Nik Software, de Amerikaanse onderneming die opgekocht werd door Google en gespecialiseerd is in het maken van programma’s om foto’s te bewerken.

Naast hun topprogramma’s ontwikkelden ze ook Snapseed, een razend populaire app om foto’s te bewerken.

Haar succes heeft de app te danken aan haar doeltreffendheid en gebruiksvriendelijkheid. Nadat je je foto hebt genomen, kom je op de intuïtieve interface waar je verschillende effecten kan toevoegen. Speel met de instellingen om de mooiste zwart-wit- of tilt-shiftfoto’s te maken, of kies een van de filters die al voor handen zijn.

Een app die elke fotograaf op zijn smartphone moet hebben!

iPhone | Android

VSCO Cam van VSCO

Hoewel VSCO Cam niet zo toegankelijk is als Snapseed, is en blijft het natuurlijk wel een uitstekende app om foto’s mee te nemen én te bewerken. Je kan je foto’s rechtstreeks in de applicatie nemen voor je de instellingen manipuleert of je filters er op loslaat.

VSCO Cam is ook voor een stuk een sociaal netwerk waarop gebruikers hun foto’s kunnen delen of inspiratie kunnen opdoen.

iPhone | Android

Tiny Planet van VysionApps

Met deze gebruiksvriendelijke app maak je van je foto’s (en meer in het bijzonder je panorama’s) ‘tiny planets’ of kleine planeetjes. Deze app simuleert een erg wijde hoek en wekt de indruk dat je een foto neemt van een piepkleine planeet. Deze app mist haar effect niet!

iPhone | Android

Polarr

De nieuwste telg in de wereld van de foto-applicaties. Polarr blijkt een perfecte tool te zijn voor het bewerken van foto’s.

Het onder de knie krijgen is geen sinecure, maar eens je erdoor bent, zijn de resultaten onwaarschijnlijk. De app is gratis, een deel content is betalend.

TIP : de overige content komt vrij  van zodra je de app met 3 vrienden deelt !

iPhone | Android

Apps van fabrikanten van fototoestellen

Tegenwoordig kan je met de meeste fototoestellen ook op het internet. Voor de meest fervente fotografen ontwikkelen de fabrikanten hun eigen smartphone-apps. Met de meeste daarvan kan je je fototoestel rechtstreeks via je smartphone bedienen.

Deze apps bieden je verder de mogelijkheid om op je telefoon de foto’s te downloaden die je met je camera hebt genomen. Daarna staat het je vrij om de hierboven vermelde apps te gebruiken om je foto’s onmiddellijk te bewerken en via 4G te delen op je sociale netwerken!

Nikon: iPhone | Android

Canon: iPhone | Android

Olympus: iPhone | Android

Fujifilm: iPhone | Android

Panasonic: iPhone | Android

Sony: iPhone | Android

Tips & tricks om foto’s te nemen met een smartphone

Apps zijn handig, maar soms gaat er niets boven de oude truken van de foor om de perfecte foto te nemen!

  • Plaats een druppeltje water op de lens van je smartphone om macrofoto’s te nemen! (Gebruik een rietje om een druppel water te isoleren)

  • Durf experimenteren met panorama! Leg in de auto het voorbijglijdende landschap vast met de panoramafunctie van je toestel. Niet als je aan het stuur zit, natuurlijk!

  • Heb je geen zoomfunctie op je smartphone? Neem je foto door een bril!

  • Speel met het licht! Gebruik bijvoorbeeld een zonwering voor in de wagen om het licht op je subject te laten weerkaatsen. Je portretten zien er op slag veel beter uit!

  • Maak een klein statief uit karton! Wazige foto’s behoren definitief tot het verleden! Als kers op de taart kan je op sommige smartphonemodellen de camera aanzetten met een druk op de volumeknop van je oortjes!

  • Foto’s nemen onder water? Plaats je smartphone veilig in een transparant voorwerp zoals een glas (of vaas) en dompel glas en al gedeeltelijk onder in het water voor adembenemend mooie onderwaterfoto’s!

YouTube barst van de kanalen waar je gespecialiseerd advies krijgt om prachtige foto’s te leren maken met je smartphone. Zo maak je jezelf het leven een stuk makkelijker!

Nu ben je klaar om de wereld vast te leggen op foto! Aarzel dus vooral niet om je foto’s en jouw tips & tricks met ons te delen op ons Instagram-account Mobistar_be via de hashtag #MobistarTalents! De mooiste foto’s vallen geregeld in de prijzen! ;-)