De nieuwe Samsung Galaxy A80: onze review

De Samsung A80 is een van de belangrijkste nieuwkomers van deze zomer van 2019. Maar … waar is de camera vooraan naartoe? Die zit binnenin opgeborgen! Ontdek snel al zijn geheimen …

26.06.2019
Door Cédric

Galaxy A80: zwaar maar robuust

Even een waarschuwing vooraf: deze nieuwe Samsung is groot en omvangrijk. Het super AMOLED-scherm van de A80 meet liefst 6,7 inch en haalt een zogeheten FHD+ resolutie (2.400 bij 1.080 pixels). Maar ondanks zijn gewicht (220 gram) laat hij zich heel vlot bedienen, want hij is ook dun (9,3 mm) en langwerpig.

Wat meteen opvalt? Het eigenaardige scherm, dat Samsung "New Infinity Display" noemt. Waarom "new"? Omdat het echt vrijwel de hele voorkant van de telefoon in beslag neemt. De camera is handig weggewerkt in het toestel (daarover straks meer). Dus geen scherminkeping of druppelvormig cameragat meer. Ook de vingerafdruksensor is onzichtbaar rechtstreeks in het scherm geïntegreerd, zoals bij de Galaxy S10.

De A80 is zonder enige twijfel het topmodel van de A-reeks. Hij is minder duur dan de Galaxy S10, maar vrijwel even compleet uitgerust. De grootste verschillen zitten in de gebruikte materialen.

Yes, ik wil de Samsung Galaxy A80!

Hoe goed fotografeert de A80?

Eerst nog een andere vraag: waarom halen de fabrikanten de fotocamera’s weg van het scherm op de nieuwste smartphones? Vooral om esthetische redenen: inkepingen en druppelvormige openingen staan niet zo mooi.

Maar het is ook een kwestie van prestaties: het wordt steeds moeilijker om voldoende fotokwaliteit te garanderen met sensoren die steeds kleiner en discreter worden. Daar hebben de fabrikanten het volgende op bedacht: een mechanisme dat de sensoren naar de voorzijde klapt als je ze nodig hebt voor een selfie.

Op de Galaxy A80 activeer je zelf het mechanisme, dat in minder dan een seconde naar boven schuift, met een discreet gezoem. De cameramodule kantelt dan naar voren of naar achteren, voor selfies of gewone foto’s. Het geniale is dat Samsung voor beide soorten foto’s dezelfde drievoudige module gebruikt: een groothoeklens van 8 megapixel, een hoofdsensor van 48 megapixel en een 3D-dieptesensor.

Is er dan geen enkel verschil meer tussen fotograferen aan voor- of achterzijde? Achteraan heeft de camera meer mogelijkheden, zoals slow motion, hyperlapse, panorama, nacht en manuele instellingen. Maar wat de kwaliteit betreft, is het bij normale lichtomstandigheden moeilijk om uit te maken welke foto’s aan de voorzijde of de achterzijde zijn genomen.

Wij hebben vooral portretten getest en overdag en binnen foto’s genomen. De hoofdcamera doet zijn werk wonderlijk goed. Bij portretten springt hij meesterlijk om met het diepte-effect (volgens ons even efficiënt als de Galaxy S10 en dat wil wat zeggen!). Als er minder licht is of ’s avonds zet hij de andere modellen van de A-reeks wat minder in de schaduw. Kortom, zelfs in vergelijking met de beste smartphonecamera’s op de markt (iPhone XS, Galaxy S10, Huawei P30 Pro) staat hij flink zijn mannetje.

Samsung A80: prijs

Zonder abonnement kost hij 549,95 €.

Koop je je Samsung A80 liever met abonnement dan betaal je hem maar 449,95 € in combinatie met een Go Plus-abonnement. Je krijgt dan een korting van 100 € en dat zowel in onze Orange-shops als in onze eshop.

Yes, ik wil de Samsung Galaxy A80!

Eerste conclusies: deze A80 zet alles op z’n kop

Een paar dagen intensief gebruik hebben ons overtuigd: dit is ongetwijfeld één van de mooiste verrassingen van het jaar 2019. De Samsung A80 wordt geleverd met Android 9 en de beroemde One UI-interface, waardoor het toestel zich veel natuurlijker en uniformer laat bedienen dan vroeger.

De batterijduur is uitstekend, ondanks de grote afmetingen en hoge resolutie gaat hij tot twee dagen mee. Er zit dan ook een stevige batterij van 3.700 mAh in, die nog een ander belangrijk voordeel biedt: snelladen met 25 watt (waardoor je al na enkele minuten weer urenlang verder kan).

Yes, ik wil de Samsung Galaxy A80!