Menu

Ronde van Vlaanderen 2017: slaat Sagan toe op de Muur?

Een jaar kan héél lang duren. Zeker als je moet wachten op de volgende editie van de Ronde van Vlaanderen. Maar straks is het eindelijk zover: 2 april wordt dé hoogdag voor wielerminnend Vlaanderen. Niet in het minst omdat de 101ste editie een oude liefde opnieuw in de armen sluit: de legendarische Muur van Geraardsbergen is weer deel van het parcours.

27.03.2017
Door Andy V

De grote favorieten in 2017 zijn de onvermijdelijke Peter Sagan en landgenoot Greg Van Avermaet. Maar zou het niet wondermooi zijn mocht ouwe getrouwe Tom Boonen een laatste keer uithalen?

Zó ging het er vorig jaar aan toe

Vorig jaar werd de honderdste editie van de Ronde van Vlaanderen op een ronduit indrukwekkende manier gewonnen door het Slowaakse geweld Peter Sagan. De wereldkampioen bleek in de finale duidelijk de meerdere. Hij schudde in de slotklim op de Paterberg Sep Vanmarcke af en finishte solo in Oudenaarde. Fabian Cancellara moest zich in zijn allerlaatste Ronde tevredenstellen met zilver, Vanmarcke vervolledigde het podium.

Nieuwe editie, nieuwe favorieten?

We zijn intussen een jaar verder, maar betekent dat ook dat we een verse lading favorieten verwelkomen? Niet helemaal. Zo heeft Fabian Cancellara afscheid genomen van het internationale wielertoneel. Dit zijn alvast drie mogelijke winnaars van de Ronde van Vlaanderen 2017:

  • Uiteraard is Peter Sagan er opnieuw bij. Hij gaf al meermaals aan dat hij zijn zinnen heeft gezet op deze klassieker. In Milaan-San Remo was hij indrukwekkend sterk – al moest hij de zege wel aan Kwiatkowski laten – en mocht dit jaar al overwinningen in Kuurne-Brussel-Kuurne en in de Tirreno-Adriatico aan zijn palmares toevoegen.
  • Maar ook Tom Boonen mogen we niet afschrijven. Hij is volop aan zijn afscheidstournee bezig en zou natuurlijk doodgraag voor een vierde en laatste keer de Ronde Van Vlaanderen winnen.  Zijn ploeg heeft met Terpstra, Gilbert en Stybar overigens meerdere troeven in de rangen.
  • En wat te denken van Olympisch kampioen Greg Van Avermaet? Hij moest vorige jaar de rol lossen door een crash op 100 kilometer van de aankomst, maar in 2017 is Vlaanderens Mooiste zijn hoofddoel. In de opener van het Vlaamse klassiekerseizoen, Omloop Het Nieuwsblad, klopte Van Avermaet Sagan alvast in de sprint.

Start in Antwerpen

De 101e editie van de Ronde van Vlaanderen is er één met een nieuwe startplaats: we vertrekken deze keer vanuit Antwerpen, dat de voorkeur heeft gekregen op Brugge. Maar nog straffer: de legendarische Muur van Geraardsbergen is opnieuw opgenomen in het parcours! Na de start in de havenstad wordt er langs Herzele en Zottegem koers gezet richting Oudenaarde. Vóór het peloton de Muur van Geraardsbergen bereikt, zal de Oude Kwaremont voor de eerste keer worden aangedaan, waarna in aanloop naar de Muur ook nog de Leberg, de Berendries en Tenbosse aan de beurt komen.

De laatste 75 kilometer zijn ongewijzigd gebleven.

Wie zijn jouw favorieten? Laat het ons zeker weten!

De 101ste editie van De Ronde van Vlaanderen is rechtstreeks te volgen op Orange TV. Afspraak op 2 april vanaf 9u30.