Menu

Waarom gsm’s en smartphones recycleren zo belangrijk is

In laden en kasten van Belgische gezinnen liggen nog meer dan 2 miljoen mobiele telefoons stof te verzamelen. Alle kapotte en ongebruikte toestellen recycleren zou onze planeet een hele stap vooruit helpen. Maar hoe pakken we dat aan? Enkele ideeën.

09.06.2020
Door Simon V

Waarom recycleren?

Vorig jaar werden er wereldwijd 1,5 miljard smartphones geproduceerd. Nauwelijks 1 tot 2% daarvan wordt  gerecycleerd. In België doen we wel iets beter, met 8% gerecycleerde gsm’s. Maar het kan natuurlijk nog veel beter.

Urban mining

Mobiele telefoons produceren heeft een impact op het milieu en tast onze grondstoffenvoorraden aan. Zo zit er in onze smartphones: glas en keramiek, maar ook goud, koper, kobalt, zilver en tantalium. 

Een voorbeeld maakt veel duidelijk: in 1 ton gms’s zit niet minder dan 300 gram goud, (terwijl er in 1 ton gouderts maar 5 gram goud zit). En als je weet dat men ervanuit gaat dat tegen 2030 goud via klassieke mijnbouw op is, begrijp je dat gsm’s en smartphones recycleren écht belangrijk is.

Daarom is gsm’s recycleren goed voor de planeet, zegt ook Recupel. Wat is Recupel? Deze vzw organiseert in België de inzameling en verwerking van afgedankte elektronische apparaten zoals telefoons. Uit de ingezamelde toestellen worden materialen gerecupereerd en gesmolten, zodat ze weer als grondstof voor nieuwe producten kunnen dienen: elektronische onderdelen of kabels.

Wil je dus ook je bijdrage leveren, laat dan je oude smartphone recycleren. Dat kan heel eenvoudig: breng hem naar het inzamelpunt in je Orange-shop.

Overname van je gsm of smartphone: zo doe je dat

Heb je besloten een nieuwe smartphone te kopen? Ga dan met je oude gsm naar een Orange-shop. Eenvoudig, maar wel belangrijk, want het kan je een korting opleveren op je nieuw toestel. Dus iedereen is erbij gebaat: de planeet en jijzelf.

Afhankelijk van de overnamewaarde van je gsm zijn er twee mogelijkheden: wij kopen hem van je over of laten hem recycleren. Hoe werkt dit?

Je toestel heeft nog waarde

Dan spreken we van inruilen van je oude gsm. Je ontvangt een aankoopbon om een nieuwe smartphone of accessoires mee te betalen. Afhankelijk van de waarde van je toestel en de staat, kun je tot 500 € ontvangen. Benieuwd hoeveel jouw toestel nog waard is? Check dan onze webpagina.

Als je je oude gsm inlevert bij onze experts, gaat hij naar een recyclagebedrijf waarmee wij samenwerken. Daar kijken ze de telefoon helemaal na, maken ze hem schoon en knappen ze hem volledig op. Het toestel komt daarna terecht in het verkoopcircuit van de gereviseerde of refurbished toestellen. Bovendien schenken wij voor ieder toestel 2 € aan Natuurpunt.

Wij controleren of het hele proces milieuvriendelijk verloopt. Onze partners moeten de richtlijn betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur van de Europese Unie hebben ondertekend, anders kunnen ze niet met ons samenwerken.

▶️ Hoeveel is mijn oude gsm nog waard? Ik bereken het hier.

Je toestel heeft geen waarde meer

Een aankoopbon kunnen wij je dan niet geven, maar je kunt je oude gsm wel inleveren voor recyclage in het Recupel-inzamelpunt in onze winkels.

En daarna? Je oude mobiel wordt opgehaald door de vereniging die zorgt voor de zogeheten depollutie: de batterij, elektronische schakelingen, kunststoffen en metalen worden van elkaar gescheiden. Ze worden dan apart verwerkt door gespecialiseerde bedrijven. Van de batterijen wordt bijvoorbeeld 90% gerecupereerd. En opnieuw komt er 2 € terecht bij Natuurpunt.

▶️ Hoeveel is mijn oude gsm nog waard? Ik bereken het hier.

Opkikker voor de natuur: onze bijdrage aan Natuurpunt

Of je je gsm nu inruilt of laat recyleren, het maakt niet uit: de natuur hier bij ons vaart er wel bij. Voor elke ingeruilde of gerecycleerde gsm of smartphone storten wij namelijk 2 € aan de vzw Natuurpunt. Met dit geld planten zij dan een boom en zo maken wij Vlaanderen samen een beetje groener.

Natuurpunt is een onafhankelijke vrijwilligersvereniging die de kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen beschermt. De werking van de vereniging steunt op vier pijlers: bescherming (beheer van natuurgebieden), beleving (talrijke activiteiten zoals wandelingen, beheerwerken, cursussen en workshops), bestuderen en bepleiten (dialoog met beleidsmakers op elk niveau).

Ja, ik wil mijn oude smartphone laten recycleren in een Orange-shop