Menu
Blog

Randloze schermen, wat is daar het nut van

Fun

Van de Galaxy S8 tot de iPhone X, randloze schermen lijken de nieuwe standaard. Vanwaar die trend? En wat zijn de voordelen?

09.01.2018 Céline Roman

Velen gaan ervan uit dat Samsung, met de Galaxy S7 en S8, aan de basis lag van de trend van de schermen die over het hele oppervlak (of toch de voorkant) van de telefoon lopen. Fout! Die trend werd ingezet in Azië, door merken als Panasonic en daarna ook Xiaomi.
Vandaag is een randloos scherm synoniem voor kwaliteit. In de meeste gevallen zijn ze meer high-end en dus duurder geworden dan de doorsnee smartphone, die daarom niet minder presteert.
Randloze schermen vind je niet alleen bij de twee marktleiders (Apple en Samsung) maar bij elke zichzelf respecterende fabrikant: bij Huawei heb je de Mate 10 Pro, bij Xiaomi de Mi Mix 2, bij LG de LG V30, bij OnePlus de OnePlus 5T en bij Essential de Essential Phone

Het is de eerste grote revolutie richting een monolithisch touchscreen sinds meer dan 10 jaar. Met rechtstreekse gevolgen: aan de voorkant wordt meer ruimte gecreëerd voor de knoppen en andere bedieningselementen. Voor vingerafdruksensoren is geen plaats meer. Sony heeft daar al lang geleden het antwoord op gevonden: een biometrische sensor die in de startknop, op de rand van de telefoon, is ingewerkt. Bij andere fabrikanten zoals Huawei en OnePlus zit die sensor achteraan. Op de iPhone X van Apple moest de biometrie plaatsmaken voor gezichtsherkenning (FaceID).

Wat zijn de voordelen?
De fabrikanten zien zich genoodzaakt om hun interfaces aan te passen en knoppen vaarwel te zeggen. Ze zien er ook hun kans in om een ander formaat van smartphone in te voeren (18/9), waardoor de smartphone minder log wordt en je hem makkelijker met één hand kan gebruiken.
Maar laten we een kat een kat noemen: het is ook een kwestie van elegantie. Borderless smartphones, zonder rand dus, zijn doorgaans heel geslaagd. De grafische interface wordt immersiever. Dat biedt voor fabrikanten de ruimte om, zoals op de iPhone X, de touchbediening opnieuw uit te vinden met nieuwe gebaren en nieuwe knoppen, die vermoedelijk de toon zullen zetten van hoe onze smartphones er zullen uitzien en werken de komende tien jaar.

Tags

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.