Pubers in De klas: ze zijn zo lief, meneer

20.03.2017
Door Andy V

Zeven BV-leerkrachten zijn de revue al gepasseerd in De klas, een nieuwe en meer dan geslaagde human interest-reeks op Eén. In de laatste aflevering mag Stu Bru-presentatrice Siska Schoeters de klasdeuren van het vijfde middelbaar (voorgoed?) achter zich dichtrekken. Tot nu toe gingen de pubers geen enkel thema uit de weg, dus dat belooft! Ze hadden het eerder al over hoe verwoestend de liefde kan zijn, hoe het voelt om weinig of net veel geld te hebben, hoe ingrijpend het is om helemaal alleen als vluchteling in België toe te komen en over hoe je je plekje als transgender vindt in je klas. Voer voor discussie …

Siska Schoeters: mama van vier met het hart op de tong

Dinsdag staat Stu Bru-presentatrice Siska Schoeters als laatste voor De klas, met als lesonderwerp: opvoeden. Siska is zelf mama van Lucien (4) en Minnie (5 maanden) en plusmama van Leon (11) en Martha (9), de kinderen van haar partner Tomas De Soete. Haar uitspraken over kinderen en opvoeden zijn op zijn zachtst gezegd opmerkelijk, maar o zo herkenbaar:

 • “Kinderen kunnen verschrikkelijk zijn.”
 • “Lucien moet nu even weg. Niet voor eventjes, maar voor lang.”
 • “Ik wou dat ik geen kinderen had, dan kon ik met vrienden een terrasje doen, ladderzat worden en nadien Chinees gaan eten.”
 • “Het mooiste moment van de dag is toch vaak het moment waarop je je kinderen in bed legt en denkt: ‘Yes! Ik ben voor minstens zeven uur van die fuckers verlost!’”

Hopelijk kan ze zich voor De klas een beetje inhouden.

“Ik kan het niet aan!” Join the club …

Ook uitte Siska in tal van interviews haar mening over opvoeden. Ze vertelt openhartig over hoe ze soms overvallen wordt door schuldgevoelens en twijfels. Eindelijk iemand die het eens luidop durft te zeggen!

Dit zijn de typische pijnpunten waar alle ouders mee worstelen – al beseffen de kinderen van De klas dat waarschijnlijk niet:

 • Vrijheid blijheid?
  Grenzen stellen is aartsmoeilijk: wanneer zet je als ouder de condooms klaar of laat je je kinderen alcohol drinken?
 • Herhaalt de geschiedenis zich?
  Vele ouders nemen een voorbeeld aan hun eigen opvoeding, maar willen het tegelijkertijd beter doen. En toch: voor je het weet, klink je als je eigen moeder of vader. En ben je dus zelf een ‘zaag’ …
 • Doe ik het wel goed?
  Twijfels en schuldgevoelens zijn standaard voor papa en mama, die zich voortdurend afvragen of hun kids toch wel gelukkig zijn.
 • Survival of the fittest?
  Ouders willen het beste voor hun kind én dat hun kind er zelf het beste van maakt (en het dus sociaal, creatief, sportief, emotioneel sterk, … is). Zoveel om over na te denken …
 • Zijn mijn wallen normáál?
  Die rollercoaster aan emoties zorgt ervoor dat je af en toe compleet bekaf bent. Gelukkig komt aan alles en einde en redden je bloedjes zich ook wel zonder jou!

Benieuwd hoe Siska Schoeters deze onderwerpen gaat aankaarten in De klas en vooral: hoe de pubers erop zullen reageren? Kijken is de boodschap!