Menu

Problemen met je wifi of gsm-ontvangst thuis? Zo los je het op!

Niets is zo vervelend als thuis niet kunnen surfen of bellen. Gelukkig zijn er nu oplossingen beschikbaar, bijvoorbeeld door je wifidekking uit te breiden of te bellen via wifi. Hoe dat werkt, lees je hier.

17.02.2020
Door Cédric

Mesh WiFi lost wifiproblemen op

Nooit eerder waren er in onze woningen zoveel toestellen met  het wifinetwerk verbonden. Dat leidt soms tot problemen met de wifiverbinding.

Een wifirouter heeft het dan ook niet gemakkelijk. Soms moet hij een (piep)kleine ruimte bedienen, of juist een grote of heel grote. Soms staat in die ruimte geen enkel obstakel, dan weer houden forse muren zijn signaal tegen. En het aantal toestellen dat wifi gebruikt, blijft maar toenemen, net als hun honger naar steeds meer bandbreedte (voor video’s, films, …).

De oplossing? Met Mesh WiFi kan iedereen, waar dan ook in huis, zich verbinden met een krachtig wifisignaal dat ook een grotere ruimte kan bestrijken. 

Waarom functioneert wifi soms slecht?

Tot een paar jaar geleden gebruikten wij thuis minder tablets, laptops of smartphones dan vaste computers. Er waren minder gebruikers en ook minder toestellen die wifi nodig hadden. Wifi was vaak ook maar in een paar kamers nodig. Video’s streamen werd vroeger nog niet veel gedaan. Maar nu gebruikt iedereen wifi, overal in huis, meestal om video’s, series en films te bekijken en muziek te luisteren, zaken die allemaal heel veel data vergen. En die wifirouter staat er nog altijd alleen voor!

Gelukkig evolueren ook de wifirouters, met een sterker signaal dat verder doordringt. Maar er is wel een grens aan de dekking van één enkele wifirouter, omdat het vermogen ervan wettelijk werd beperkt. Met andere woorden: in een studio, appartement of kleine woning is één wifirouter soms nog voldoende, maar dan mogen er geen obstakels zijn die het wifisignaal kunnen verzwakken of tegenhouden.

Een te zwak wifisignaal maakt het onmogelijk om de grote hoeveelheden data te versturen die nodig zijn om video’s te bekijken. Zo’n signaal is ook gevoeliger voor storingen van andere elektronische apparaten (zoals een microgolfoven en veel draadloze toestellen).

Wat verstoort het wifisignaal?

 • Isolatie: betonnen muren, metalen oppervlakken, dubbele beglazing. Dit is vaak het geval in nieuwbouw.
 • Andere wifinetwerken in de buurt: onder andere in steden en in appartementsgebouwen zitten veel wifi-netwerken dicht op elkaar, soms zelfs op dezelfde frequentie.
 • Elektrische toestellen: wanneer de modem de 2,4 GHz-frequentieband gebruikt, kunnen bijvoorbeeld luidsprekers of microgolfovens het wifi-signaal verstoren.
 • De 2,4 GHz-frequentieband: wifi gebruikt twee frequentiebanden: 2,4 GHz en 5 GHz. De eerste frequentieband is vaak verzadigd, vooral in steden, en gevoelig voor storingen. De meeste wifi-routers die de laatste jaren worden verkocht, zijn dualband. Gebruik op zo’n router bij voorkeur de 5 GHz-frequentieband.
 • De afstand en de obstakels tussen de router en het toestel dat je gebruikt. 

Een wifi-repeater is minder efficiënt

Toen mensen in steeds meer kamers in huis wifi wilden, kwamen er allerlei producten op de markt om het wifibereik uit te breiden. Elk van die producten voegt zo goed en zo kwaad als mogelijk een beetje wifidekking toe aan het wifibereik van de router.

Dergelijke oplossingen kunnen lokaal een dekkingsprobleem verhelpen, maar vaak zorgen ze ook weer voor nieuwe problemen, zoals signaalonderbrekingen of een algemeen prestatieverlies van de wifi. Toestellen die wifi gebruiken hebben het immers moeilijk om van de ene op de andere oplossing over te schakelen. Met andere woorden: een lappendeken plaatselijk bereik vormt niet één en hetzelfde wifinetwerk met overal voldoende bereik.

Men heeft lang gedacht dat men zich moest neerleggen bij de onderbrekingen van het wifisignaal. Wel vandaag is het mogelijk om een grote ruimte van voldoende wifidekking te voorzien met één enkel netwerk.

Die oplossing heet Mesh WiFi van Orange. Met Mesh WiFi loop je onbezorgd met je mobiele toestellen door je hele woning zonder onderbrekingen.

De voordelen van Mesh WiFi

Net zoals een mobiel telefoonnetwerk meerdere antennes nodig heeft om een bepaalde streek te voorzien van het telefoonsignaal, combineert Mesh WiFi verscheidene wifimodules (die samenwerken) om wifibereik te geven tot in de verste uithoeken van je woning.

Mesh WiFi vervangt al je bestaande wifioplossingen en garandeert één enkel, homogeen wifinetwerk.

Resultaat: 

 • je internetsnelheid blijft constant en hoog in de hele woning
 • je je gezin en jij bewegen je vrij door de hele woning zonder dat de verbinding wegvalt

Het is de "client & band steering" die dit mogelijk maakt. Een ingewikkelde term waarachter enkele heel nuttige technologieën schuilgaan. Het komt erop neer dat je mobiele toestellen telkens worden verbonden met de wifimodule en/of de frequentieband die op dat moment en op die plek in je huis het efficiëntste zijn. Dit verloopt allemaal heel transparant, je hoeft zelf niets in te stellen.

Wat is de prijs van Mesh Wifi?

Er zijn andere Belgische operatoren en winkels die enigszins vergelijkbare systemen aanbieden, maar bij Orange hoef je geen abonnement te betalen om overal in huis over een krachtig wifinetwerk te beschikken.

Mesh WiFi van Orange kost 99,95 € voor een pack met twee modules. Na de installatie hoef je helemaal niets meer te betalen voor een beter wifibereik in je woning. En dat is natuurlijk veel interessanter voor jou.

Hoeveel wifimodules heb ik nodig?

Alles hangt af van de grootte van je woning en de eventuele aanwezige obstakels. Neem als vuistregel dat 1 tot 3 modules moeten volstaan, afhankelijk van de oppervlakte van je appartement of woning.

Als je de Mesh WiFi-modules samen met je Love Duo of Love Trio pack bestelt, dan worden de wifimodules samen met je Love-modem geïnstalleerd. 

Ben je al Love-klant en wil je je Mesh Wifi achteraf kopen? Geen probleem: de installatie en configuratie voer je heel makkelijk zelf uit. Om te bestellen bel je gewoon het nummer  5000 vanaf je Orange-telefoonnummer.

Ja, ik wil mijn wifiontvangst thuis verbeteren met Mesh WiFi

Thuis geen gsm-bereik? Schakel dan over op bellen via wifi (VoWiFi)

Heb je in huis een te zwak of helemaal geen gsm-signaal? Dat komt steeds meer voor door de steeds strengere isolatienormen. Misschien wist je het niet, maar je kunt het probleem van een te zwak mobiel netwerk in een gebouw omzeilen door te bellen via wifi.

VoWiFi: hoe werkt het?

Als je merkt dat je toestel in huis geen 2G/3G- of 4G-netwerk ontvangt, kan je toch bellen door de wifi te gebruiken. Alle mobiele abonnees bij Orange die over een 4G-compatibele smartphone beschikken, kunnen bellen via wifi. Je hoeft daarvoor geen enkele mobiele app te gebruiken.

Hoe werkt het? Je gaat naar de instellingen van je smartphone en activeert daar wifi-bellen. Op de meest recente Android-telefoons is die functie automatisch ingeschakeld. De technologie heet VoWiFi (Voice over WiFi).

Geen extra kosten

Je betaalt exact hetzelfde als voor je normale oproepen. Het maakt dus niet uit of je via het mobiele netwerk of via wifi belt. Je smartphone zoekt zelf het krachtigste signaal bij elke oproep. Hij kan zelfs van het ene op het andere netwerk overschakelen zonder dat je er iets van merkt. Dus als je tijdens het bellen van je salon naar de tuin stapt, verloopt het gesprek eerst via wifi en dan via 4G, zonder onderbreking.

Is mijn toestel compatibel?

Om via wifi te bellen moet je enkel een VoWiFi-compatibele smartphone hebben. Deze smartphones zijn compatibel: 

 • iPhone: van 5S tot 11 Pro Max
 • Huawei: elke P20, P30, P Smart, Mate 20
 • Samsung: van de Galaxy A3 2017 tot de Galaxy S20 Ultra van 2020
 • Orange: Dive 73 en Rise 54

Activeren is heel eenvoudig: 

Op iPhone

Zo activeer je bellen via wifi:

 • ga naar Instellingen
 • Telefoon
 • Bellen via wifi
 • schakel Bel via wifi op deze iPhone in

Op Android

Schakel op deze manier bellen via wifi in:

 • ga naar Telefoon
 • Oproepinstellingen
 • Bellen via wifi 
 • ON (kan verschillen volgens het merk van je smartphone).

Ja, ik wil meerinfo over bellen via wifi

Wat als mijn smartphone niet compatibel is met VoWIFI?

Als je smartphone niet compatibel is met bellen via wifi, dan kun je een Femtocell aanvragen. Als je dit toestelletje thuis met je Orange-modem verbindt, dan wordt het mobiele Orange-netwerk in je woning versterkt. De installatie is heel eenvoudig, op 10 tot 30 minuten ben je klaar. Geschikt voor maximaal 4 gebruikers in 3G.

Ja, ik wil mijn mobiel Orange-netwerk thuis versterken met een FemtoCell