Menu
Blog

Partner in de zaak: tips om werk en privé gescheiden te houden

Werk

12.07.2017 Céline Roman

Voor sommige ondernemers is het het toppunt van romantiek; voor anderen heeft het pijnlijke gevolgen. Eén ding is zeker: als je liefdespartner je zakenpartner wordt, komen jullie voor een aantal unieke uitdagingen te staan. Aangezien je meer belang hecht aan wat je partner zegt of doet (en vice versa) én je sneller geneigd bent om tegen hem of haar gewoon te zeggen wat je denkt, ligt het risico op conflicten hoger dan met ‘gewone’ collega’s. Wanneer het misloopt, zijn de gevolgen niet te overzien. Maar een zaak runnen met je partner geeft ook veel voldoening en heeft tal van voordelen. Zo weten jullie dat jullie elkaar voor 200% kunnen vertrouwen. Enkele tips om werk en privé te scheiden, zodat jullie niet beginnen denken aan scheiden.

Werk en privé in balans, zeker aan de ontbijttafel
Net zoals mensen met kinderen hun conversaties vaak terugvoeren naar zoon- of dochterlief, zo zijn jullie als zakenpartners waarschijnlijk geneigd om voortdurend over jullie onderneming te praten. Terwijl jullie zitten te ontbijten of ’s avonds gezellig in de zetel hangen, schiet je plots nog iets te binnen, en voor je het weet, zitten jullie mentaal op kantoor. Dat dit tot frustraties kan leiden, verbaast wellicht niemand. Hoewel het drastisch klinkt, is het een prima idee om gesprekken over het werk te beperken tot de werkuren en nadien in alle talen over de zaak te zwijgen.

Elk zijn verantwoordelijkheid, elk zijn werkplek
De tijd dat werknemers al hun werktijd op kantoor moesten doorbrengen, is allang voorbij. Dankzij handige IT-oplossingen kun je vandaag eender waar werken, en als koppel doen jullie er ook goed aan om effectief eens andere oorden op te zoeken. De ene werkt thuis, terwijl de andere naar kantoor trekt, bijvoorbeeld. Verder ervaren de meeste liefdes-slash-zakenpartners het als minder belemmerend om samen te werken wanneer de taken en verantwoordelijkheden strikt gescheiden zijn. Zo werken jullie samen, en toch apart. Een LAT-relatie voor samenwerkenden, ofte: een WAT-relatie dus.

Evenveel gewicht in de schaal
Tot slot is het bevorderlijk voor jullie relatie om als gelijkwaardige partners in de zaak te stappen. Het kan uiteraard niet de bedoeling zijn dat een van de twee partijen het gevoel krijgt niet meer te zijn dan een persoonlijke assistent(e) voor de ander. Dat leidt op termijn sowieso tot conflicten en problemen.

Tags

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.