Menu

Parijs-Roubaix: haalt Tommeke een laatste keer uit?

03.04.2017
Door Andy V

Als Parijs-Roubaix straks hetzelfde koersverloop kent als de Ronde van Vlaanderen dit weekend, zal je ons niet horen klagen. Want wát een le-gen-dar-i-sche wedstrijd was dat. Belgisch kampioen Philippe Gilbert reed de koers van z’n leven, en soleerde maar liefst 55 kilometer. Merckxiaans, zeiden de kenners, onder wie Eddy Merckx zelf. En de andere favorieten? Die mispakten zich, of ze kampten met pech. Ploegmaat Tom Boonen kreeg af te rekenen met kettingproblemen, maar lijkt wel klaar om na Parijs-Roubaix voor de laatste keer in zijn carrière op het hoogste schavotje te staan.

Philippe Gilbert: Belgische Flandrien

Ook aan de andere kant van de taalgrens durven ze hun zinnen te zetten op de Ronde van Vlaanderen. In het geval van Philippe Gilbert is dat meer dan terecht, want de Belgisch kampioen en voormalig wereldkampioen heeft het nog altijd in de vingers – of zeg maar de benen. Op zo’n 55 kilometer van het einde, bij de tweede passage van de Oude Kwaremont, reed hij iedereen onherroepelijk uit het wiel.

Favorieten eerbaar gesneuveld

En de favorieten … die vielen bij bosjes. Het begon bij Tom Boonen, die op de Taaienberg buitenspel gezet werd door kettingproblemen. Peter Sagan kon de achtervolging wél inzetten, met in zijn zog Van Avermaet, Oliver Naesen, Matteo Trentin en Yoann Offredo. Samen met Van Baarle en Felline gingen ze op zoek naar de Belgisch kampioen.

Maar ook dat plannetje mislukte, toen Van Avermaet, Naesen en Sagan, die uit hun groepje waren weggereden, ten val kwamen op 17 kilometer van de finish, in de laatste afdaling van de Oude Kwaremont. Van Avermaet en Naesen herpakten zich, raapten Van Baarle op en reden als een trio achter Gilbert aan. Ze konden hun achterstand terugdringen, maar niet voldoende om Gilberts triomfzege af te pakken.

Parijs-Roubaix: afscheid van Tom Boonen

Amper één week later staat er alweer een klassieker van formaat op het programma: Parijs-Roubaix, of de Hel van het Noorden. Die wedstrijd staat grotendeels in het teken van een wiermonument, en meer bepaald diens definitieve afscheid van de fiets. Jawel, Parijs-Roubaix 2017 is de laatste professionele wedstrijd van de Kempense spurtbom Tom Boonen.

Maakt Tommeke een kans om te winnen? Zeker, zijn palmares alleen al spreekt boekdelen. Boonen won Parijs-Roubaix in 2005, 2008, 2009 en 2012, en vorig jaar eindigde hij op een tweede plek na de Australiër Mathew Hayman. Bovendien is Boonen wel degelijk in vorm. Kettingproblemen gooiden tijdens de Ronde van Vlaanderen nog roet in het eten, maar in Parijs-Roubaix zal de chouchou van Vlaanderen er helemaal staan.

De 115de editie van Parijs-Roubaix is rechtstreeks te volgen op Orange TV. Afspraak op 9 april vanaf 10u20.