Paraat voor De Stoel in jouw buurt? Tips om je voor te bereiden

In de zomer heeft iedereen zeeën van tijd, zélfs de stakkers die dapper blijven voortwerken. De dagen lijken namelijk eindeloos te duren en – ook al gaat alles door de hitte wat gezapiger – de zon op je huid geeft je het gevoel dat je bergen kunt verzetten. De context is met andere woorden per-fect voor een uitdaging. Geen zin om de Mont Ventoux op te fietsen? Gelijk heb je. Gelukkig schotelt één je deze zomer een leuk alternatief voor in de vorm van … een stoel. Jawel, De Stoel uit 1000 zonnen is helemaal terug.

31.07.2017
Door Céline R

De Stoel: nu de ster van zijn eigen show
“Geen zomer zonder 1000 zonnen”, zo klonk het de voorbije jaren enthousiast bij één. Het vaste vakantieprogramma had bekende gezichten als Julie Van Den Steen, Dimitri Leue en Saartje Vandendriessche aan boord. Die eerste ging bijvoorbeeld op zoek naar manieren om een driegangenmenu te versieren voor tien euro of om op hotel te gaan voor nóg minder geld, terwijl Dimitri Leue nietsvermoedende zielen trakteerde op passages uit zijn boeken. En Saartje Vandendriessche? Die was haar energieke zelf terwijl ze naar de meest bizarre manieren zocht om die verraderlijke winterdip te slim af te zijn.

Van al die rubrieken is er deze zomer eentje op solotoer, want De Stoel is nu een miniprogramma. Goed nieuws natuurlijk, want niets is in onze hoofden zo verbonden met de zomer als die kleurrijke strandstoel die op de meest verrassende plaatsen opduikt. Krijg je er gratis bij: herinneringen aan vakanties op Oostendse stranden en aan plastic vormpjes voor kastelen (die je net dicht genoeg bij het water bouwde om de slotgrachten bij vloed te laten vollopen).

Google staat aan jouw kant
Het concept van De Stoel is simpel: ergens in Vlaanderen wordt een strandstoel neergepoot. Kijkers krijgen hem heel even te zien en krijgen mee welk voorwerp ze in de aanslag moeten houden. Het doel: raden waar de stoel staat en er zo snel mogelijk in te gaan zitten, mét het gevraagde voorwerp. De winnaar krijgt twee vliegtuigtickets en mag een paar vragen beantwoorden voor de camera. Niet slecht!

Je hebt maar enkele seconden om de geheime locatie in je op te nemen, dus laat je niet afleiden door de stoel op de voorgrond en richt je blik resoluut op herkenbare gebouwen of voorwerpen op de achtergrond. Als de omgeving niet meteen een belletje doet rinkelen, ben je meestal te laat. Maar wie weet springt de kat van de tijdelijke Stoel-buurtbewoners net iets omver op het moment dat hun voortuin op televisie komt, en dan heb jij natuurlijk kostbare tijd gewonnen. Laat je bijstaan door Google, en gáán!

Tip: zet je loopschoenen klaar, smeer je fietsketting en pomp je banden op.

Een mentale inventaris van je spullen
Je moet de stoel niet alleen zien te vinden; je moet hem ook bereiken met het juiste voorwerp in je handen. Het is natuurlijk gekkenwerk om je hele inboedel aan de voordeur klaar te leggen, want welk accessoire gevraagd zal worden, valt onmogelijk te voorspellen. Maar je kunt wél een mentale lijst maken van wat je allemaal in huis hebt. Check je zolder en je kelder, want daar liggen de vergeten spullen. Als je last-minute nog heel je huis binnenstebuiten moet keren op zoek naar een tennisracket, een stripboek of een zaklamp, ben je eraan voor de moeite.

Succes!