Menu

Oranje op het witte doek

Orange Is The New Black. Het is al 23 jaar dat we dat zeggen.
Oranje is de kleur die je krijgt wanneer je geel en rood mengt. Het is de kleur van de creativiteit, de jeugd, het vertrouwen en de sympathie. Het is een warme en levendige kleur, die mensen tot actie stimuleert.
Oranje is cool en poppy. Het is dé kleur van de jaren 70. Daarna, in de jaren 80/90 zag je de kleur nog amper, maar nu wint de kleur weer terrein.
En deze keer vertrouwen we erop dat dat zo blijft.

18.05.2017
Door Céline R

Oranje is een krachtige kleur. Opvallend ook. En vooral: het is een kleur die nooit uit de mode raakt. Ook op het witte doek werd vaak met oranje gespeeld. Sommige fictieve personages en hun outfits zijn in het collectieve geheugen gegrift.

- het pak van Lloyd Christmas, in Dumb and Dumber
22 jaar nadat de film uitkwam, krijg je nog steeds buikkrampen van het lachen wanneer je deze cultkomedie van de gebroeders Farrelly bekijkt. Dat is voor een stuk de 'schuld' van Lloyd (Jim Carrey) en zijn prachtige kostuum, in een wel héél erg fel oranje!

- de bikini van Halle Berry, in Die Another Day
De betoverend mooie Halle Barry is ongetwijfeld een van de meest charismatische bondgirls ooit. Oranje staat haar beeldig. Wist je trouwens dat de bikini die ze in die film draagt een gekleurde heruitgave is van het exemplaar dat Ursula Andress al droeg in 1962, in Dr. No.

- het uniform van de piloten van de X-Wing, in Star Wars VI - Return of the Jedi
Dit uniform doet het ontzettend goed op verkleedpartijen. Tegelijk is het een van de meest bijzondere outfits voor iemand die door sterrenstelsels reist. Het uniform is onlosmakelijk verbonden met de man die het draagt en aan wie het zijn populariteit te danken heeft: Luke Skywalker. De reden? De oranje kleur, natuurlijk!

- het uniform van Hannibal Lecter in de gevangenis, in Silence of the Lambs
Sommige stemmen beweren dat oranje synoniem is met gezelligheid. Een avondje opgesloten bij Hannibal Lector in zijn memorabele uniform, is dat jouw definitie van gezelligheid? Datzelfde uniform, in niet te miskennen oranje, draagt de beroemde psychiater-psychopaat wanneer hij gemuilkorfd uit zijn goed beveiligde cel gehaald wordt.

- de bretels van Leeloo, in The Fifth Element 
Wie had ooit durven denken dat een eenvoudig stukje rubber zo iconisch zou worden? Dat was dan buiten het talent, het gevoel voor minimalisme en de gerechtvaardigde keuze voor de kleur oranje van chef-costumier Jean-Paul Gaultier gerekend. Het resultaat? Een ronduit uniek paar bretels! De echte fans hoeven niet te vrezen, want er zijn er nog in voorraad.