Menu

Reizen ... zonder vervoersbewijs

De tram, metro, trein of andere vervoersmiddelen betalen kan voortaan via je smartphone, zonder dat je een bankkaart of magneetkaart nodig hebt. Hoe werkt dat?

10.08.2020
Door Cédric

Gebruik je nog steeds een buskaart of een papieren treinticket? Nu hygiëne en veiligheid vooropstaan, kan je je smartphone gebruiken om een vervoersbewijs te kopen en te betalen. Van treintickets op je smartphone tot contactloze metrotickets: ontdek hoe eenvoudig het is en hoe het werkt.

MIVB: contactloos betalen in Brussel

Na een implementatie- en testperiode heeft de MIVB sinds 1 juli contactloze betalingen voor het openbaar vervoer(metro, bus en tram) veralgemeend. Zo moeten occasionele reizigers niet langer hun MOBIB-kaart bovenhalen, maar kunnen ze hun traject (€ 2,10) betalen met de contactloze functie van hun bankkaart.

Hoe werkt het?

Misschien heb je het al gemerkt als je naar Brussel reist: elk bus-, tram- en metrostation is voortaan uitgerust met een nieuwe validator om contactloos te betalen. Je kan er betalen met om het even welke bankkaart of met Google Pay, Apple Pay, Fitbit Pay en Garmin Pay. Krijg je een groen scherm te zien en hoor je een bevestigende ‘biep’, dan werd je betaling aanvaard. Je kan dus gewoon reizen met je bankkaart in afwachting van de functie waarbij een metroticket op je smartphone volstaat.

En de MOBIB-kaart?

Voor wie regelmatig met het openbaar vervoer reist, is de MOBIB-kaart de voordeligste oplossing, omdat er een abonnement of een reeks voorafbetaalde vervoersbewijzen aan gekoppeld kunnen worden. Ook wat dat betreft is er – althans voor Android – nieuws! De nieuwe app My MoBIB kan namelijk vervoersbewijzen lezen van verschillende vervoersmaatschappijen: NMBS, MIVB, De Lijn en TEC.

De Lijn: contactloos betalen in Vlaanderen (en Brussel)

Een ticket voor De Lijn kopen vanop je smartphone? Gemakkelijk dankzij de De Lijn- app!

Deze applicatie, gratis te downloaden voor iPhone en Android, maakt het mogelijk om online een vervoerbewijs te kopen in vier simpele stappen:

  • Registreer je op de app van De Lijn
  • Koop je ticket via het menu (☰) (m-ticket, m-card10 of m-daypass)
  • Je kan betalen met Bancontact (ook via de app), Visa en Mastercard
  • Als je geen bankkaart wil gebruiken kan je ook altijd een sms-ticket kopen (uniek traject of een dagpas)

Daarnaast kan je sinds mei contactloos betalen in trams (ook aan de kust), in Gent en in Antwerpen en op de Ringtrambus. Een traject kost 2,50 euro. Contactloos betalen in de bus werd dan weer uitgesteld omwille van de Covid-19-maatregelen. Alles wordt duidelijk uitgelegd op de site van De Lijn.

TEC: nog niet beschikbaar

Contactloos betalen is momenteel nog niet beschikbaar voor het TEC-netwerk in Wallonië. Je moet er dus nog steeds een traditioneel vervoersbewijs op zak hebben.

NMBS: je ticket betalen op je smartphone

Dankzij de officiële app van de NMBS kan je niet alleen je trajecten plannen, maar ook een treinticket kopen met je smartphone.  Je tickets worden rechtstreeks in je mobiele app bewaard, zodat je ze kan laten zien als de conducteur langskomt. De app werkt heel eenvoudig:

  • Kies ‘Mijn biljetten’ in het menu van de app.
  • Vervolgens kies je een traject (of hernieuw je het vorige traject).
  • Daarna kan je het NMBS-ticket kopen op je smartphone met Visa, MasterCard, American Express, Bancontact of Paypal.
  • Je ontvangt het treinticket op je smartphone.
  • Je kan je betalingsgegevens ook opslaan om de volgende keer sneller een treinticket te kunnen kopen.

▶ De app is beschikbaar voor iPhone en Android

Voor zelfstandigen: Skipr

Als je regelmatig onderweg bent en moet jongleren tussen verschillende apps of vervoerskaarten, kan je kiezen voor Skipr Belgium. Deze volledige mobiliteitsapp bezorgt je maandelijks een factuur voor al je vervoerskosten, of het nu met de fiets, de tram of een taxi is. Tickets kopen doe je in de app. De reservatie gebeurt rechtstreeks.

▶ De app Skipr is beschikbaar voor iPhone en Android

Ik heb een nieuwe smartphone nodig voor mijn elektronische vervoersbewijzen! 

Lees ook:

▶️ De beste apps: fietsen, een opleiding volgen, e-books lezen

▶️ Hoe je smartphone op een veilige manier reinigen en ontsmetten?

▶️ Waarom je een app nodig hebt voor je klantenkaarten