Menu

Op zoek naar De Mol: welke speurmethodes werken écht?

27.02.2017
Door Andy V

Speurneus der speurneuzen Sherlock Holmes kon je al van ver herkennen. Aan zijn lange jas met opstaande kraag, aan zijn petje (met oorflappen vanboven op het hoofd samengeknoopt) en aan zijn vergrootglas en notitieboekje. De detectives uit De Mol moeten het subtieler aanpakken. Bovendien moeten ze ogen in hun rug hebben en een ijzersterk geheugen. Doe het hen maar na: aartsmoeilijke opdrachten tot een goed einde brengen, de rest van de bende tegelijkertijd subtiel observeren en hen door goedgekozen vragen informatie ontfutselen – en dat allemaal zonder zichzelf verdacht te maken. Welke speurmethodes wij zouden hanteren als we in hun schoenen zouden staan? Dat lees je hier …

Beestenbos kijkt mee

Dat we nog nooit door de selectierondes voor De Mol zijn geraakt, ligt waarschijnlijk aan de onorthodoxe speurtechnieken die we zouden gebruiken. Zo geloven wij heel erg in “vrienden worden met dieren”. Even verduidelijken. In de plaats van te proberen én de concurrentie op verdacht gedrag te betrappen én je eigen vel te redden door de opdrachten sluw te spelen, lijkt het ons een prima idee om dat eerste stuk alvast over te laten aan een goedgetrainde duif, kat of hond. Een kleine GoPro op je spion bevestigen en klaar. Wedden dat De Mol geen graten ziet in een duif die over zijn schouder meeloert of een kat die hem vanop een afstandje beschuldigend zit aan te staren?

Ga op stap met de cameraploeg

De Mol is een goed uitgekiend format, en er lijkt niet veel ruimte om af te wijken van het strakke dagschema. Maar ook de technische ploeg moet af en toe eens uitblazen. En wanneer hun camera’s niet meer draaien, ben jij vrij om toe te slaan. De cameramannen van De Mol zien veel meer dan de gemiddelde deelnemer, en beschikken onvermijdelijk over cruciale inside information. Hoe je die loskrijgt? “Het doel heiligt de middelen”, zou òns motto zijn. Lees: liters tequila, oneerbare voorstellen, zestiende-eeuwse foltertechnieken of stapels eurobiljetten. Begin al maar te sparen!