Menu
Blog

Ook 60-plussers raken verslaafd aan hun smartphone

Fun

11.12.2015

Vroeger had je de Fontein der Eeuwige Jeugd, nu heb je gsm’s en smartphones. Geconnecteerde senioren die mee zijn met hun tijd weigeren zich in een hoekje te laten drukken. Stuurt jouw oma je al berichtjes via Whatsapp?

In Duitsland blijkt uit een recent onderzoek dat het aantal gsm’s dat bij 60-plussers in omloop is 14 % hoger ligt dan in 2014. Nog indrukwekkender: 30 % van die telefoons die in omloop zijn, zijn … smartphones. En bij 85 % van die smartphones is een databundel inbegrepen.

Volgens een onderzoek van Deloitte zijn actieve senioren tevreden met een traditionele smartphone van een groot merk. Slechts een minderheid geeft de voorkeur aan een smartphone die speciaal voor senioren is ontwikkeld, zoals Doro. Nochtans is het Zweedse bedrijf zeker niet de enige fabrikant van smartphones voor senioren. Volgens de cijfers van marktonderzoeksbureau GfK moet Doro in België alleen al de markt delen met Alcatel, Fysic, AEG, Profoon en Bea-fon. Dit gezegd zijnde, in ons land zijn smartphones voor senioren een nichemarkt, met in totaal minder dan 100.000 toestellen.

Er is geen enkele 60-plusser die er ook maar aan denkt om zijn smartphone als gehoorapparaat te gebruiken! Hoewel de telefoons voor senioren in het begin opvielen door hun noodknoppen, merkten de fabrikanten al snel op dat die knoppen een louter stigmatiserend effect hadden. Beetje bij beetje stapten ze van deze functies af en gingen ze meer voor de look van een echte smartphone. Want net zoals kleren, is ook een smartphone een middel om je zo lang mogelijk jong te blijven voelen.

Behalve de interfaces met de grote iconen, is vooral de begeleiding van de gebruiker bepalend voor het succes van deze smartphones. Sommige applicaties, vooral op Android, stellen je in staat om een eenvoudiger startscherm te selecteren. We bedoelen dan applicaties zoals Simple Senior Phone of Big Launcher. Ook grote spelers in de sector zoals Samsung of HTC springen mee op de kar en bieden steeds vaker ‘eenvoudige’ interfaces aan voor wie het overzicht al eens verliest in de vele menu’s van zijn toestel.

Welk model het populairst is onder de 60-plussers? Een model met een comfortabel touchscreen en aangepaste afmetingen, met een diagonaal van ongeveer 11 cm (4,5 inch). Qua merken geen verrassing: ook hier spannen Apple en Samsung de kroon.

Maar de vraag blijft natuurlijk wat ze zoal met hun smartphone doen? CCM Benchmark vertelt ons dat ongeveer 50 % mailt, 81 % belt en 70 % sms’t. Eén respondent op twee zegt al meer dan 150 euro online te hebben uitgegeven in de loop van een kwartaal, met hun smartphone of tablet.

Found this useful? Share with