Menu
Blog

Onze tips om lokaal én online te kopen!

Fun

Om het hoofd te bieden aan de grote internationale e-commerce spelers hebben heel wat (kleine) Belgische handelaars en ketens hun eigen webshops opgezet. De lokale handelaars kunnen alle steun in deze uitzonderlijke tijden gebruiken. We willen hen dan ook een hart onder de riem steken door je hieronder enkele tips te geven van hoe je het best lokaal en online koopt.

20.11.2020 Cédric Godart

Laten we meteen een misverstand rechtzetten: het is perfect mogelijk om met je smartphone, tablet of pc online te kopen bij lokale handelaars. Sinds deze lente is het aantal webwinkels pijlsnel gestegen. Een echte buitenkans voor wie eind dit jaar online wil shoppen en zich tegelijk solidair wil tonen met zogeheten niet-essentiële winkels, die begin november gedurende meerdere weken moesten sluiten.

E-commerce: shoppen met je smartphone!

Volgens een studie van safeshops gebruiken we steeds meer onze smartphone om online te shoppen. 45% van alle ondervraagde personen heeft dat al eens gedaan! Meestal verloopt de betaling via het scannen van een QR-code met je telefoon.

Uiteraard blijven Amazon en bol.com populair, maar de lokale platforms scoren ook veel beter dan vroeger. Ze zijn erin geslaagd om ons een gevoel van veiligheid en vertrouwen te geven.

Lokaal online kopen: koopgids

"Surf naar een Belgische webwinkel. Met protectionisme heeft dat niets te maken, het gaat om solidariteit. Als je geeft om de toekomst van tienduizenden werknemers, shop dan Belgisch", zo luidt de dringende boodschap van 26 Belgische ondernemers die de website Wij Kopen Lokaal in het Nederlands en het Frans hebben gelanceerd.

Het initiatief is een schitterend succes. Al bijna 1.500 winkels hebben zich aangesloten en de lijst wordt elke week langer. Alle mogelijke categorieën en beroepen zijn vertegenwoordigd. Online je kerst- en nieuwjaarscadeaus kopen? Geen enkel probleem in de talrijke webwinkels met speelgoed, geschenken, boeken, maar ook sportartikelen en multimedia. Soms ligt zo’n e-shop trouwens vlak bij jou in de buurt! Ken je zelf een winkel met een webshop waarop je online kunt bestellen? Spoor die dan zeker aan om zich in te schrijven op deze website.

Wat als de winkel geen webshop heeft?

Veel handelaars toonden zich de laatste maanden van hun creatiefste kant, maar niet iedereen heeft de tijd of mogelijkheid om een webwinkel op te zetten. Als klant even bellen en een bericht of e-mail sturen kan natuurlijk ook nog altijd. De winkel zal graag reageren en de goederen die je nodig hebt voor je klaarleggen.

Daarna heb je twee mogelijkheden:

  1. ‘Click & Collect’: je bestelt via e-mail of je belt naar de winkel. Vervolgens ga je daar je bestelling ophalen.
  2. Levering: als je echt geen enkel risico wilt lopen, vraag je de handelaar om je het pakje met een koerier of via de post op te sturen, zodra hij je betaling ontvangen heeft. Zelfs overschrijvingen worden tegenwoordig vaak onmiddellijk uitgevoerd.

Ik koop alles veilig in de Orange eshop

Lees ook

▶️ 6 zero waste apps om je ecologische voetafdruk te verkleinen
▶️ Nieuwe smartphone nodig? Kies voor een refurbished iPhone!

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.