Menu
Blog

Onze test van de Xperia SP van Sony

Tech

De tweede 4G-smartphone van Sony Mobile wil de Belgische markt veroveren. De Xperia SP kan niet uitpakken met dezelfde hoogwaardige afwerking als zijn grote broer, de Xperia Z, maar blijft een uitstekend compromis voor 200 euro minder…

03.05.2013 Cédric Godart

De Xperia SP bekoorde ons meteen door … één detail: de lichtgevende strip rondom de case die van kleur verandert afhankelijk van de communicatie: oproepen, sms, events. Ook als je muziek beluistert, volgen de kleuren het ritme. De intensiteit hangt dan weer af van het volume. Heel erg design, discreet en doordacht.

Qua techniek heeft de nieuwe telg van Sony Mobile een 1,7 Ghz-processor aan boord. Met als resultaat een krachtige en vlotte werking. De opslagruimte voor muziek, filmpjes en foto’s van 8 GB is in werkelijkheid beperkt tot iets minder dan 6 GB. Nogal weinig (vooral als je veel muziek meeneemt), maar het geheugen is wel uitbreidbaar met een micro-SD.

Aansluitingsmogelijkheden zijn er voldoende. Via de USB-poort (micro-USB) kun je laden, herladen, synchroniseren en je telefoon zelfs aansluiten op een tv-toestel. De SP beschikt ook over Bluetooth en NFC, waardoor hij door hem even aan te raken draadloos communiceert met tal van Sony-accessoires zoals luidsprekers en hoofdtelefoons. Op deze smartphone zit ook 2G/EDGE, 3G en zelfs 4G.

Het scherm? Heel helder en bijna even groot als dat van een Galaxy S3 van Samsung (4,6 inch). Het is krasbestendig en geeft HD-content weer. De verlichtingsknop zit aan de rechterkant, net als de volumeknop en de ontspanner van het fototoestel. Zoals bij de Xperia Z, dus.

Overal een Sony-touch

Sony levert Android mee in de versie 4, met de finetuning en snelheid die je nodig hebt om de meest recente apps te laten draaien, ook spelletjes. Het Android-besturingssysteem verschilt van de andere constructeurs door een tegelijk discreet maar rijk gevulde interface: een launcher met vier icoontjes onderaan het scherm, een menu voor apps met alfabetisch sorteren, enkele widgets. Het resultaat is minder overweldigend als bij Samsung of HTC, maar ligt volledig in de lijn van het globale imago van de Sony-producten.

Dat geldt ook voor apps zoals Smart Connect (waarmee je bepaalt wat er gebeurt wanneer je je smartphone met een ander toestel verbindt), Throw (om letterlijk een foto van je smartphone naar je Bravia-tv-toestel te ‘gooien’), Sony Music Unlimited (een tegenhanger van Spotify of Deezer) en Xperia Link (om makkelijker een connectie te maken met een Sony-tablet).

Let wel, als je je toestel wilt synchroniseren, dan kun je niet zonder Media Go (Windows) of Sony Bridge (Mac). Zowel met de ene als de andere kun je muziek, foto’s en filmpjes overzetten. Je kunt ook back-ups maken, gegevens van bijvoorbeeld een iPhone overzetten of een toestel updaten/resetten.

Om foto’s te nemen is de SP niet zo uitmuntend als de Xperia Z. Toch trekt het fototoestel van de Xperia SP zich aardig uit de slag met zijn 8 megapixel (HDR-technologie en Exmor RS-sensor). De instelmogelijkheden zijn legio – al zijn we nog altijd op zoek naar de functieom een fotoreeks te nemen … –, waarmee je veel opties hebt om de foto te bewerken zonder andere software op een computer te gebruiken. We maakten enkele filmpjes (full HD 1.080p toch wel). De stabiliteit en het gelijk leken ons al even onberispelijk als op de Xperia Z.

Onze conclusie

De SP beschikt niet over het XL-scherm van de Xperia Z, maar de 4,6 inch geven al veel meer het gevoel van ruimte dan een iPhone 5. De Xperia SP is een toptoestel, voorzien van een mooie afwerking (meer bepaald de lichtstrip) en heeft aan aanvaardbaar gewicht (155 g) voor een eerder gematigde prijs (399 euro). Het is een krachtige telefoon met een autonomie die ruim voldoende is voor één dag (wat veel minder evident is met de Galaxy S3 of iPhone 5). Met het aanraakscherm verloopt tekst tikken vrij vlot. En het toestel heeft alles wat het moet hebben: zowel op het niveau van geluid als qua foto’s en video’s. Met de Xperia SP koop je geen goedkoop modelletje, maar een krachtig toestel dat zich zeker niet hoeft te schamen naast zijn grootste concurrent, de Galaxy S3 Mini. En de Xperia heeft zelfs 4G aan boord.

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.