Menu
Blog

Onze test van de Surface RT-tablet van Microsoft

Tech

Hebben we eindelijk een ideale tussenoplossing gevonden? Een mix tussen een tablet en een laptop? Dat zou best kunnen!

01.03.2013 Cédric Godart

Toen Microsoft ons voorstelde om de Surface RT-tablet te testen – die sinds 14 februari in de winkels ligt – hebben we zonder al te veel vooroordelen de doos geopend na een uur lange opleiding in de kantoren van Microsoft in Zaventem.

Want de Surface-tablet is geen gewone tablet. Maar dat hadden we al verwacht...

Ten eerste heeft hij een apart formaat. De tablet is namelijk vrij breed: 10,6 inch, dus ietsje breder dan de iPad en de Galaxy Tab 10. Ten tweede is zijn gewicht ook apart: de Surface RT weegt ongeveer 680 gram. Je krijgt de indruk dat deze Surface-tablet zwaarder is dan zijn concurrenten bij Samsung en Apple, maar het is slechts een indruk.

De doos waarin hij in België geleverd wordt is goed gevuld. Qua connectiviteit laat deze tablet niets te wensen over: een echte USB-poort, een connector met magneetje voor de oplader, stereoluidsprekers, een micro-HDMI-aansluiting om hem op een televisie of computerscherm aan te sluiten en een geheugenkaart-lezer. Het metalen omhulsel van de tablet geeft hem een zakelijke look en geeft de indruk dat hij zeer stevig is. De geïntegreerde standaard laat je toe de tablet op een tafel te plaatsen zonder een accessoire erbij te hoeven pakken.

In tegenstelling tot de iPad en sommige tablets van Samsung heb je hier geen keuze tussen een versie met of zonder 3G/4G. Je beschikt echter wel over wifi, Bluetooth en een zeer goed geplaatste jack voor de koptelefoon. Je krijgt ook twee soorten toetsenborden voorgesteld: de Touch Cover is een simplistische versie die je af en toe gebruikt en de Type Cover is een volledig toetsenbord dat je tablet letterlijk in een laptop zal omtoveren. De tweede versie kost 10 euro, wat dan neerkomt op een totaal van 130 euro met de Surface RT, maar dat is het dan ook echt waard als je vaak schrijft met de tablet.

Het is redelijk cool om een echt computertje ter beschikking te hebben, maar dan in een kleiner formaat. Je kan trouwens een muis via USB of Bluetooth aansluiten, het zal meteen en moeiteloos werken. Dat is ook het geval met het toetsenbord via USB of Bluetooth. En met Bluetooth-luidsprekers. En ook met onze 3G-stick via de USB-poort. En met de printer. En zelfs met een harde schijf. We hoefden eigenlijk niet eens onze (HP) printer via USB aan te sluiten: die werd meteen herkend via het netwerk op werk, zonder drivers, zonder moeite. Dit bewijst dat Windows ook eenvoudig kan zijn...

Over Windows gesproken...

De interface van de Surface RT is dezelfde die je sinds een paar maanden met Windows Phone en vooral Windows 8 leert kennen. Je weet dus dat het radicaal veranderd is: op het scherm zie je voortaan een reeks interactieve touchtegels die je kunt aanpassen. Je foto's worden afgespeeld, je ziet de beurskoersen schommelen, je afspraken worden duidelijk getoond, het nieuws wordt afgebeeld, enz. En je kan dus je desktop inrichten zoals je dat wenst: eenvoudig, efficiënt en aangenaam. Het geeft ook een speels aspect aan dit besturingssysteem dat tot nu toe vaak bekritiseerd werd voor zijn zakelijke en onesthetische look.

De multimedia-applicaties werden zorgvuldig afgewerkt en dat stellen we zeker op prijs. Dit betreft onder andere de muziek- en video-applicaties. Je kan je trouwens ook aan Xbox Music abonneren en films via Xbox Video downloaden. De applicaties draaien vlotjes en zien er zeer fraai uit, maar dat was al het geval met Windows Phone 8. Je beschikt over een applicatie voor zowat alles: het nieuws, de beurskoersen, reizen, kaarten, zoekmachines... Het geluid is krachtig en de luidsprekers van de tablet zijn van goede kwaliteit.

Wat we niet zo goed begrijpen is wat er gebeurt wanneer je op de Desktop-tegel klikt of Microsoft Office opent. Dan beland je namelijk op de desktop van Windows 7 met zijn ouderwetse taakbalk. Het is niet enkel verwarrend, maar het past ook absoluut niet bij de rest van de interface die juist zo erg mooi afgewerkt is. Zonder muis of Type Cover-toetsenbord kan je in deze omgeving snel gek worden. Het zou misschien wel slim zijn om deze desktop in de volgende updates van Windows RT te verbergen, tenzij je er specifiek om vraagt. Niemand weet trouwens waarom je in het vorige systeem belandt wanneer je Word of Powerpoint opent (die tussen haakjes zeer goed ontworpen zijn). Er hoort hier toch een aangepaste versie van Microsoft Office? Waarom is die er niet dan?

Net zoals de iPad en Android beschikt de Surface RT over zijn eigen app store. Je vindt er niet alle applicaties uit de Windows- wereld, maar enkel degene die voor deze bijzonder sobere versie van Windows 8 geoptimaliseerd werden. Je moet dus applicaties via de app store downloaden, je kan hier geen .exe-bestand openen. Als je dat wilt doen, moet je de Pro-versie van de tablet aanschaffen die een computer op zich is. Je geniet dan van de klassieke Windows-omgeving, maar dan ten koste van de autonomie. De Surface RT houdt het 8 tot 9 uur uit, de Pro-versie slechts 4.

Het feit dat we een paar maanden hebben moeten wachten voordat de Surface RT in België verscheen is eigenlijk niet zo slecht. Nu genieten we van een volle app store: video, spellen, sociale netwerken, radio's, Belgische media (tal van lokale kranten). Je vindt ze bijna allemaal. En als ze er dan toch niet zijn, kan je altijd naar de website surfen. Sommige vinden het spijtig dat je geen Facebook- en Twitter-app in de Windows Store kan vinden, maar waar zouden ze voor dienen? Je kan toch ook gewoon naar www.facebook.com surfen? Het HD-scherm (toch 1.366×768 pixels, dus HD Ready) geeft de webpagina's in Internet Explorer perfect weer. Voorlopig is dit trouwens de enige webbrowser die op de tablet kan draaien... En dat is geen verrassing. Apple doet ongeveer hetzelfde met de iPad en concurrerende browsers. Zo deelt Chrome op de iPad bijvoorbeeld dezelfde engine als Safari op de iPad. Dergelijke beperkingen kunnen irritant zijn met sommige websites (als er geen app beschikbaar is). Zo hebben we de webversie van Spotify niet kunnen gebruiken en op het moment dat we dit artikel schrijven bestaat er nog geen app.

Zeer positieve ervaring

Andere reviewers van de Surface RT waren ontgoocheld. Of onverschillig geworden? Microsoft werkt al sinds de herfst aan deze tablet. Het model dat we hebben mogen testen is veel beter dan we hadden verwacht. De Surface RT heeft een aantal karakteristieken dat weinig andere tabletten hebben: een handig formaat, een vlotte en doordachte touchinterface, een heleboel apps die alle behoeften van het dagelijkse leven beantwoorden, Microsoft Office. Bovendien kan je de tablet in één handomdraai in een laptop omtoveren: toetsenbord en muis aansluiten en klaar. Het gaat nog verder: door de tablet op een monitor aan te sluiten, geniet je van een echte computer.

Je moet gewoon aanvaarden dat je er geen Photoshop, iTunes en OpenOffice op kan installeren. Je begrijpt en accepteert zijn beperkingen. Dan beschik je over de cleverste tablet op de markt, naast de Transformer van Asus. De Surface RT kost evenveel als de iPad en biedt meer voordelen aan, onder meer de mogelijkheid om je bestanden te raadplegen zoals op een echte computer (weet je nog hoe je vroeger "My Documents" op een pc of "Documents" op een Mac had?). Daarnaast is het nog steeds geen makkie om een document van een USB-stick op de iPad over te zetten... Ok, er bestaan goedkopere oplossingen in het Android-assortiment. Maar hier ben je tenminste zeker: de Surface RT is een stevig toestel met een verzorgde interface. En je zult nooit meer moeten aarzelen tussen een laptop en een tablet.

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.