Menu
Blog

Onze test van de Sony Xperia Z2

Tech

Dit is het huidige vlaggenschip van het Japanse merk, zijn topmodel. Maar biedt de Xperia Z2 (eindelijk) de synthese van het beste wat Sony in huis heeft?

15.05.2014 Cédric Godart

Het is een drukke lente, nu achtereenvolgens de HTC One M8, de Samsung Galaxy S5 en binnenkort waarschijnlijk ook de iPhone 6 hun opwachting maken. Bij de topmodellen probeert de Z2 de andere Android-toestellen het nakijken te geven: looks, prestaties, foto, video, muziek, … niets werd uit het oog verloren.

De Z2 neemt de vorm van de Z1 over, die vorige herfst op de markt kwam. Sony koos voor glas voor- en achteraan. Geen kunststof, geen aluminium. Resultaat: een mooie lijn, veel afgeronder dan vroeger, maar ook een paradijs voor vingerafdrukken (leve het poetsdoekje!). Het scherm groeide tot 5,2 inch (tegen 5 voor de Z1) en toch werd het toestel lichter: 160 g. Dat voel je in je jaszak.

Sony kreeg vroeger het verwijt dat het qua beeldverwerking moest onderdoen voor LG en Samsung. Dat werd met de Z2 rechtgezet. De kleuren zijn intens, maar correct. Maar buiten blijkt het scherm niet helder genoeg. Bij zonnig weer zie je niet veel meer (de nieuwste iPhone heeft hetzelfde probleem). In vergelijking met Nokia en de Samsung Galaxy S5 is dit een nadeel. Het glas weerkaatst het licht te sterk. Op een terrasje is dat erg hinderlijk, tenzij je een (aanbevolen) mat beschermvelletje aanbrengt.

Sony wou een krachtige Z2 produceren en op dit punt zal niemand ontgoocheld zijn. De gloednieuwe processor met een heel comfortabel RAM-geheugen laat het toestel vlot en comfortabel functioneren. Toch gaat de grote processorkracht nauwelijks ten koste van de batterijduur. Wij haalden een volledige dag, zelfs met intensief 4G-gebruik. De resultaten sluiten aan bij de HTC One en de Galaxy S5. Het model heeft 16 GB geheugen aan boord, maar zoals bij de andere smartphones van het merk kan je 64 of zelfs 128 GB toevoegen met een extern kaartje, als je zware toepassingen wil draaien.

Het fototoestel mikt hoog met 20 megapixel en de Z2 kan zowel in HD als in 4K filmen (ook wel ultrahoge definitie genoemd). Niets dan lovende woorden voor de video. Het enige verwijt dat je het fototoestel kan maken, is dat details soms niet scherp genoeg zijn (onder andere in vergelijking met de Galaxy S5). Maar Sony heeft de gewoonte om de fotocapaciteiten bij elke update bij te schaven en een geleidelijke verbetering valt dus te verwachten. Mislukte foto’s komen anderzijds heel zelden voor, zoals bij de beste Nokia Lumia’s, nog altijd de onbetwiste kampioenen van de mobiele foto. Wij vonden het fototoestel van Sony handig: de interface biedt veel functies, maar is nooit te ingewikkeld.

Sony heeft de nieuwste Android-versie, 4.4 KitKat, nog verfijnd met icoontjes, widgets en apps zoals Walkman of video. De Android-ervaring van dit toestel is bijzonder aangenaam en je moet minder zelf de handen uit de mouwen steken om je werk- en ontspanningsruimte in te richten dan op een 100% Google-smartphone zoals de Nexus 5. Voor het eerst is een Xperia voorzien van stereoluidsprekers, zoals op de HTC One. Ze klinken heel goed als je een video bekijkt of naar het nieuws en muziek luistert. De equalizerfuncties (Clear Audio) zijn beter dan gemiddeld en interessanter dan op andere Android-toestellen. Onder andere de Nexus 5 produceert een pover geluid en bij Samsung ontbreekt het de equalizer vaak aan subtiliteit.

De prijs van de Z2 loopt gelijk met die van de HTC One, de Galaxy S5 of de iPhone. Reken op 699 euro.

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.