Menu
Blog

Onze test van de Sony Xperia T

Tech

Hij is groot, stevig, trots en elegant. Misschien heb je hem reeds in de bioscoop gezien: de Sony Xperia is dit jaar de telefoon van James Bond. Wij hebben hem grondig onder de loep genomen.

03.12.2012 Cédric Godart

Hij oogt indrukwekkend! Het design van de eerste Xperia's van 2012 heeft afgedaan – met name de doorschijnende balk onderaan. Net als Daniel Craig zelf is de Xperia T geraffineerd. Wat wij er vooral aan appreciëren? De lichtjes gebogen, matte achterkant, die aangenaam en stijlvol aanvoelt. Ook zijn ergonomie is een flinke troef: de aan/uit-knop is centraal rechts geplaatst opdat er niets in de weg zou zitten als je hem vastpakt om een oproep te beantwoorden. Daarboven bevindt zich een goed afgesloten gleuf voor een extra micro-SD-kaartje en het micro-SIM-kaartje. Eronder zit de volumetoets en de cameraknop. Aan de linkerkant zit een USB-poort die zowel gebruikt kan worden om het toestel te herladen als voor gegevensoverdracht via USB en de HDMI-connectie met een televisietoestel. Als je de Xperia T dus op je tv aansluit wordt hij opgeladen. Als dat niet praktisch is!

Nog een nieuwigheid: de bediening van het toestel gebeurt volledig via het touchscreen. Geen toetsen meer onder het scherm! Ook de gebruikelijke knoppen en toetsen, welkom- en zoekfuncties aan de achterkant op oudere toestellen zijn afgeschaft. We moeten toegeven dat we dat niet missen!

Eenvoudige en speelse Android-versie

Momenteel is de Xperia T voorzien van Android-versie 4.0, maar er is vóór eind 2012 een update gepland naar een recentere editie (4.1 of 4.2, dat is nog niet helemaal duidelijk). Aan deze Android is opvallend veel aandacht besteed. Net als Samsung voert Sony een grondige studie uit over inhoud en vorm om een homogene omgeving te creëren tussen zijn verschillende toestellen.

In alle hoekjes van het systeem is een Sony-toets voorzien, met name in de thema's en de achtergronden. Een snelkoppeling naar de Bluetooth-functie, wifi, de trilfunctie en de instellingen zit in de menubalk bovenaan het scherm. Globaal genomen maakt het toestel Android handig, speels en elegant. Er is nergens tegen de goede smaak gezondigd, zeker niet in de Sony-applicaties: Walkman voor muziek, Albums voor foto's (dat in niets te vergelijken valt met de sobere galerij die door Google ontwikkeld is) en ook de applicatie voor de fotocamera.

Een sound die je oren verwent

In tegenstelling tot Apple blijft Sony trouw aan de koptelefoonaansluiting bovenaan de telefoon. De meegeleverde koptelefoon is van uitstekende kwaliteit. En om het te zeggen zoals het is: hij is veel beter dan wat de concurrentie aanbiedt, Apple inbegrepen! Als je de soundregeling activeert (equalizer, Clear Bass en Surroundeffecten) is de geluidskwaliteit nagenoeg perfect. Wij hebben Spotify gebruikt en zijn tot de vaststelling gekomen dat de equalizer van Sony wel degelijk veel meer reliëf aan de muziek geeft (in de hoogste kwaliteit).

De Xperia T is compatibel met HD-oproepen – die beschikbaar zijn op het Mobistar-netwerk. Als je iemand opbelt die een compatibel toestel heeft (sommige Nokia Lumia-modellen, de Samsung Galaxy Nexus, enz.), krijg je een geluid dat zo goed van kwaliteit is als een Skype-oproep van computer naar computer, alsof je in dezelfde kamer zat. Het is zelfs verrassend. Wij hebben de test gedaan met een corespondent die een Xperia P gebruikte. Gewoonweg verbluffend!

3 geraffineerde functies die ons erg bevallen

Het fototoestel van 13 megapixels. Dit toestel trekt bewonderenswaardig zijn streng, vanuit elke positie. Hetzelfde geldt voor de videocamera, ook al is het zo dat de microfoon niet van uitzonderlijke kwaliteit is, daar waar de video dat wel is (in full HD), met name bij daglicht.
Smart Tags.Dit zijn intelligente (NFC-)etiketjes die je waar je maar wil aanbrengt: in de auto, de slaapkamer, het salon... Zodra je telefoon het etiket beroert activeert hij de gekozen functie: hij sluit bijvoorbeeld de verbindingen en gaat over op stille modus als je gaat slapen. Of hij activeert de Bluetooth-functie en verhoogt het volume van het belsignaal als je in de wagen zit. De enige beperking is... jouw verbeelding.
Autonomie.Het intelligente batterijbeheer (uitgebreide waakstand) maakt het mogelijk de wifi-, gps- en andere veelverbruikende applicaties te sluiten zodra het scherm naar waaktoestand overschakelt. Resultaat: onze Xperia T hield het meer dan anderhalve dag vol, ondanks een relatief intensief gebruik.

“Op ons, Mister Bond... op het nec plus ultra!”

De Xperia T is voor ons in het topgamma (+/- 499 euro) één van de meest gesofistikeerde en best ontworpen Android-toestellen van dit eindejaar. Naast de reeds besproken troeven is er nog zijn scherm van 4,6" (11,6 cm, hetzij 1,6 cm meer dan de iPhone 5). Hij biedt een HD-weergave die gelijkwaardig is aan die van een HD Ready-televisietoestel. De icoontjes drijven letterlijk op het scherm. Het beeld is scherp, met een uitstekende luminositeit en kleurenweergave. Makkelijk te begrijpen waarom James Bond voor dit toestel gekozen heeft!

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.