Menu
Blog

Onze test van de Sony Xperia J

Tech

Het kleine broertje van de smartphone van James Bond (de Xperia T) heet de Xperia J: een goedkopere Android-telefoon die het niet onderdoet voor zijn grote broer.

11.01.2013 Cédric Godart

Sony bedacht een zeer leuk design voor de Xperia J met zijn licht afgeronde achterkant. Hij ziet er fraai uit, ook al is hij grotendeels van kunststof vervaardigd. Het korrelige aspect blijkt gelukkig zacht te zijn als je hem aanraakt.
Hij ligt zeer goed in de hand. De knoppen werden slimmer geplaatst dan op de Xperia T: volume- en powerknoppen bevinden zich rechtsboven aan de zijkant van het toestel. Je kunt hem dus met eender welke handsfree-kit in de auto gebruiken zonder dat de knoppen per ongeluk ingeduwd worden, wat zeer lastig is als je de smartphone als gps met bijvoorbeeld Google Maps gebruikt. Onder het scherm zijn er drie touchknoppen: back, home en menu. Ten slotte zijn we gek op het notificatielampje dat aangaat zodra een bericht binnenkomt of om aan te duiden dat er een oproep gemist werd.
Het scherm van de Xperia J is redelijk helder, krasbestendig en geeft kleuren degelijk weer. De helderheid past zich echter niet automatisch aan (geen lichtsensor), je moet het dus zelf instellen. Als je ergens gaat met een totaal andere lichtsfeer kan het scherm moeilijk leesbaar worden. Bovendien zal een te helder scherm de batterij razendsnel laten leeglopen. Daarnaast is het scherm ook onleesbaar in de zon of met te felle licht. Op dat vlak heeft Sony meer geïnvesteerd in de Xperia T, maar daarom is hij ook duurder dan de Xperia J.
Het virtuele toetsenbord is bijzonder gemakkelijk te gebruiken. Als je de Swype-functie onder de knie hebt, kan je dus sms'en door je vinger over de letters te laten glijden. Tal van smiley's worden aangeboden, maar geen Emoji's (emoticons die standaard op de iPhone en Windows Phone geïnstalleerd worden). (faire un lien vers dailynews sur Emoji ?)

Het geluid is goed, de camera valt tegen

Hij draait op versie 4.0 van Android, zonder dat je hem hoeft te updaten. Het sluiten van apps kan je dus beter beheren en je kan ook de Chrome-browser gebruiken zoals op de computer. De themes van Sony (Silk, Emerald, Saphire, Gold) zien er nog steeds even fraai uit. Je beschikt verder over vijf onthaalschermen die je kunt aanpassen. Onderaan het scherm kan je vier iconen in het dock plaatsen: standaard vind je er Media (Foto's, Walkman, Camera en FM-radio), Play Store om apps te downloaden, sms'en en telefoon. De Walkman-applicatie blijft voorbeeldig: het ziet er leuk uit, zit boordevol mooie visuele effecten en het geluid is in het algemeen zeer goed (onder andere dankzij de equalizer van Sony) in het bijzonder als je een goede koptelefoon gebruikt.
Wat betreft de camera moet je niet al te veel verwachten. De 5-megapixelcamera levert zeer matige resultaten op. Dat was toch teleurstellend. Hij doet niet beter op het vlak van video: je filmt in VGA-kwaliteit en maakt video's die amper goed zijn voor Facebook. Veel pixels, ruis en haperingen.

We houden van zijn slimme connectiviteit

Wanneer je een koptelefoon, dock of Bluetooth-toestel aansluit, kunnen een aantal functies automatisch opgestart worden. Jij beslist welke. Zo kan je bijvoorbeeld ervoor zorgen dat als een draadloze koptelefoon aangesloten wordt, het toestel automatisch de Walkman-applicatie opstart en een bepaalde playlist afspeelt. Of als je de telefoon op de oplader aansluit, dat hij automatisch de stille modus activeert.

Kon hij maar beter wifi ontvangen

We vergeten het wel vaker, maar een telefoon moet een perfecte netwerkontvangst hebben. We hebben dus de iPhone 5, de Nokia Lumia 920 en de Sony Xperia J vergeleken. De laatste ontving altijd minder goed het 3G-netwerk dan de Lumia 920, maar staat op één lijn met de iPhone 5. Met het wifi-netwerk had hij wat meer moeite, vooral als je ver bent van de router. Dit probleem hebben de iPhone 5 en de Lumia 920 niet. Het is trouwens ook een minpunt van de Sony Xperia T die het vaak moeilijk had met draadloze netwerkontvangst, ook al was je dicht bij de router.

De autonomie is een pluspunt

Een aangename verrassing! We hebben deze telefoon van alles laten meemaken en hij heeft het bijna twee volledige dagen volgehouden. Je kan ook een modus activeren om energie te besparen, net als op andere smartphones van Sony. Zodra je deze energiebesparende modus aanzet worden de datafuncties (gps, 3G, wifi) uitgezet wanneer je het scherm lockt. Je blijft echter wel oproepen en sms'en ontvangen. Slim en handig indien de telefoon lang op één laadbeurt mee moet.

Conclusie

Hij kost 200 euro. Hij heeft dus een aantal serieuze concurrenten in deze prijscategorie: Samsung, Acer en LG. Maar deze smartphone heeft een aantal pluspunten, de voornaamste zijnde het fraai design van Sony. Hij levert niet uitstekende resultaten op wat foto's en video's betreft, maar hij ziet er leuk uit, ligt goed in de hand en mist niets op het vlak van apps en spellen (behalve 3D-spellen die iets te gulzig zijn voor hem).

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.