Menu
Blog

Onze test van de Sony Xperia E

Tech

Voor 150 euro zorgt de Xperia E-smartphone ervoor dat de meeste Sony Mobile-technologieën in een compact formaat en zonder compromis voor het grote publiek beschikbaar zijn.

05.04.2013 Cédric Godart

Laten we het meteen zeggen: de Xperia E doet het onder voor de Xperia Z, die toch één van de beste smartphones van het voorjaar 2013 blijft, maar dan meer dan 600 euro kost. De Xperia E beschikt echter over een aangepaste uitrusting, waardoor hij een interessante prijs-technologieverhouding biedt. Hij is voorzien van wifi, 2G, 3G+ en Bluetooth.

Zijn 1 Ghz-processor, die door 512 MB werkgeheugen ondersteund wordt, belooft veel goeds. Het toestel houdt het trouwens goed vol met de meeste huidige Android-applicaties, de meest geavanceerde spellen uitgezonderd.

Licht is hij niet (115 gram), maar Sony is er wel in geslaagd er een mooi ontworpen toestel van te maken met een licht concave achterkant. Hij is bovendien zeer gebruiksvriendelijk. Daarnaast is het HD-geluid in gesprek zeer keurig (je kan tegenwoordig van HD Voice genieten met tal van smartphones, uitsluitend bij Mobistar).

Zijn scherm is ietwat kleiner dan dat van de iPhone 4(S) met 3,5 inch. De resolutie is evenwel stukken kleiner: 320 bij 480 pixels voor 262.000 kleuren. Een paar jaar geleden was dat een standaardresolutie, tegenwoordig is dat een stapje in de verkeerde richting. Het positieve aspect is de uitstekende autonomie van het toestel ondanks een batterij die in principe zou tegenvallen: hij houdt het hier langer dan zes uur in gesprek uit. Met intens gebruik van het toestel zou de batterij het langer dan een anderhalve dag moeten volhouden.

Zeer keurige prestaties

Het model dat we hebben getest draaide op versie 4.1 van Android en beschikte over enkele Sony Mobile-verfijningen: iconen, interface, homescherm, stand-by en energiebesparingsmodus. Met een dergelijke schermresolutie is het uiteraard technologisch gezien onmogelijk een HD-video te bekijken. Net als het gebruik van een volledig QWERTY-toetsenbord. Je moet je tevredenstellen met een alfanumeriek toetsenbord en daarom worden de sms'en zoals vroeger getypt; zo moet je meermaals op dezelfde toets te drukken om een letter te selecteren.

Op het vlak van multimedia kan Sony moeilijk muziek- en video-applicaties terzijde schuiven. Er valt absoluut niets te zeggen over de muziek-applicatie: het geluid is keurig, de applicatie werd goed aan het scherm aangepast en Music Unlimited wordt zelfs ondersteund. De telefoon beschikt slechts over een 3,2-megapixelcamera. De video's vallen reuze mee, maar het is geen HD. Qua foto's levert de camera wisselvallige resultaten op: redelijk goed buiten, redelijk teleurstellend binnen.

Voor 150 euro verwachten we ook geen topprestaties. Maar toch draaien de meeste applicaties naadloos: Facebook, Twitter, YouTube, Google Maps, Yelp, je kranten, Foursquare en een paar kleine spellen. Houd toch een oog op het opslaggeheugen: deze is nogal beperkt met 4 GB (bovendien beschik je slechts over 2 GB in werkelijkheid). Vergeet dus niet een micro-SD-kaart aan te schaffen van 16 of 32 GB, dat zou meer dan genoeg moeten zijn om muziek, foto's en video's op je gsm op te slaan.

Onze conclusie

Je hoeft je spaarboekje niet te legen om de Sony Xperia E aan te schaffen. Dan beschik je over een stijlvolle telefoon met een degelijke autonomie. Hij is een perfect instapmodel voor nieuwe Android-gebruikers. Uitgezonderd uitgebreide spellen en HD-video's zal de Xperia E de meeste Android-applicaties moeiteloos ondersteunen. Bovendien heeft Sony voor een zeer aangename interface gezorgd. Het is de ideale eerste smartphone. Weet trouwens dat de Xperia E in twee versies verschijnt, waaronder eentje die twee simkaarten (en dus twee telefoonnummers) ondersteunt.

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.