Menu
Blog

Onze test van de Samsung Galaxy S4

Tech

Het is zover! De enorme Galaxy S4 ligt sinds twee weken in de Belgische winkelrekken. Dit is ons verdict.

10.05.2013 Cédric Godart

Net als Apple met de iPhone ligt het design van de S4 in de lijn van de Galaxy S3. Het scherm is weliswaar iets groter: met 5 inch is het net even groot als dat van de Xperia Z van Sony. Concreet: het meet 2,54 cm meer dan de iPhone 5. Al vind je de talrijke nieuwigheden van het nieuwe vlaggenschap toch aan de binnenkant van het toestel.
Voor 699 euro konden we de meest geavanceerde uitrusting verwachten en we bleven niet op onze honger zitten: een bijzonder krachtige processor (octacore voor het model dat in België over de toonbank gaat), 2G, 3G, 4G, Bluetooth 4 (energiearm), NFC, Wi-Fi (‘ac’, de nieuwe ultrasnelle norm die je voorlopig bijna nergens vindt), micro-USB (dus heel standaard) en een fototoestel van 13 megapixel. De globale reactiesnelheid van het systeem is werkelijk subliem: alles loopt vlot, zelfs wanneer je tussen twee zware apps switcht of een zwaar filmpje afspeelt.
Nemen we het app-aanbod onder de loep, dan zien we dat de S4 toch vooral een telefoon is. Het netwerkbereik is perfect – leunt aan bij dat van een Nokia en is beter dan dat van een iPhone 5. Overschakelen op het 3G-netwerk wanneer je een zone met slecht bereik verlaat, gebeurt razendsnel. Wij konden de snelheid van 4G meermaals ervaren. Een Playlist van 10 nummers ophalen via een Spotify-account duurde minder dan één minuut! Het geluid is loepzuiver: weinig ruis, uitstekende geluidskwaliteit.
De autonomie van de S4 is beter (bij een ‘aanvaardbaar’ gebruik) dan dat van de iPhone 5: tenzij je onafgebroken naar het schermje van je smartphone zit te turen, kun je hem een volledige dag gebruiken en hem een nacht in je handtas laten zitten. In standby-modus lijkt hij bijzonder weinig te verbruiken (‘s nachts daalde de batterij van 40 naar 35%).

Enkele van de meer zichtbare en opvallende verschillen en gelijkenissen met zijn rivaal, de iPhone 5:
- het ontwerp is ‘plastiekeriger’ (goede kwaliteit) en is ook van polycarbonaat;
- verwijderbare batterij (waardoor je een reservebatterij kunt plaatsen);
- een capaciteit van 16 GB (amper 10GB echter voor je gegevens!), uitbreidbaar met een geheugenkaart;
- een gewicht van 130 g. Dat is ongeveer 20 g zwaarder dan de smartphone van Apple (112 g);
- talrijke accessoires: flip cover, hoezen, multimedia-docks, enz.

    Android, maar wel overal Samsung-achtig

    In de S4 zit versie 4.2 van het Android-besturingssysteem van Google. Een uitstekende troef ten opzichte van Sony dat altijd één generatie achterblijft wanneer het een nieuw toestel uitbrengt. Bij deze versie krijg je ook de TouchWiz-interface die steeds beter wordt. Deze interface biedt zo veel functies dat je ze nauwelijks allemaal kunt onthouden… TouchWiz zorgt op die manier voor een zekere coherentie met de basisversie van Android en wat Samsung ermee gedaan heeft om zich te onderscheiden van de concurrentie en de beste leerling van de klas te blijven.

    Het merk heeft het over zijn S4 als een ‘levenspartner’. Dat heeft het toestel te danken aan:

    - Een Smart Pause-modus waarmee je je blik kunt filmen (met behulp van de frontale camera) om te weten wanneer je een video moet stopzetten omdat je op andere dingen let. In de praktijk werkt het niet altijd.
    - Air Gesture (de S4 bedienen zonder aan te raken) of Air View (door pagina’s bladeren door enkel je hoofd te bewegen, ook met de camera). Heel indrukwekkend, al is het dat waarschijnlijk nog meer op een tablet?
    - S-Translator: een automatische vertaaltool (mondeling of schriftelijk) die veel meer uitgewerkt is dan Google Translate.
    - Een laterale ‘dock’ voor shortcuts zoals op de Galaxy Note (je roept hem op door de ‘return’ knop in te houden).
    - S-Health, een ‘gezondheidsassistent’: thermometer, sportactiviteiten, jogging, voeding, milieu. Je kunt je S4 koppelen aan accessoires zoals een weegschaal of hartslagmeter.
    - De ‘one clic’: door de berichtenbalk naar onder te swipen, zie je een (lange) lijst met functies verschijnen die je kunt activeren/desactiveren met één klik: van wifi over Air View, Air Gesture, synchronisatie, diverse vensters (scherm opsplitsen in 2 apps), energy saving en een automodus (met een interface aangepast aan het besturen van een wagen) tot mobiele gegevens. Sommige van deze functies (waaronder Air View) zijn energieverslindend: ze desactiveren is een goed idee, vooral in het begin wanneer je alles uitprobeert.
    - Het toetsenbord werd ontwikkeld in samenwerking met Swype, waardoor schrijven erg vlot verloopt (zeker met zo’n groot scherm), ongeacht in welke modus je werkt: old school, T9, Swype (schrijven zonder je vinger van het scherm te halen), dat ook suggesties en een woordenboek biedt die uit je schrijfhistoriek put.

      Door het grote aanbod apps en functies wordt het gebruik wel wat complex. Veel icoontjes, menu’s en meldingen moet je desactiveren. Anders krijg je een hele dag lang meldingen binnen van alle apps die je installeert (een bericht van de ene, een like van een andere, nieuwe foto’s op een account, breaking news of reclame). Op een iPhone is alles eenvoudiger en coherenter. Op een Galaxy S4 is alles dan weer veel beter personaliseerbaar en flexibeler. Stap je van de ene naar de andere smartphone over, dan moet je de telefoon aanpassen aan wat je echt nodig hebt, zodat hij niet voortdurend voor afleiding zorgt.

      Multimediafuncties in overvloed

      Met de infraroodsensor op de S4 kun je je televisie of dvd-speler bedienen (ongeacht het merk): een idee waarvoor Samsung de mosterd bij de eerste Sony-tablets haalde maar het blijft een schitterend idee.
      De muziek- of videospeler herkent een heel uitgebreid gamma formaten, zelfs films met ondertitels in full HD. Het geluid is loepzuiver, ook al leek het volume ons minder krachtig dan dat van andere toestellen (HTC en Sony). Qua regeling moet de Samsung het afleggen tegen de Sony (Clear Bass, Surround) en HTC (Beats).
      Het scherm? De resolutie is HD 1.080p, net als de modernste televisietoestellen, maar dan op een scherm van slechts 5 duim! De weergavetechnologie (AMOLED) verschilt sterk van Sony (TFT). De kleuren neigen naar verzadiging, maar het beeld is echt indrukwekkend, vooral als je naar een video kijkt.

      Foto’s: dé troef van de S4

      De fotokwaliteit is een van de meest onverwachte facetten van deze nieuwe Galaxy. Samsung heeft de kwaliteiten van de sensor van 13 megapixel niet echt in schijnwerpers geplaatst. Nochtans… Het lijkt ons bijna onmogelijk om een slechte foto te nemen, ongeacht de lichtsterkte. De details zijn erg rijk en de kleuren heel levendig. De flash verbrandt de voorwerpen niet en de opnamemodi zijn talrijk en uitgebreid (zo kun je de voor- en achtersensor tegelijk gebruiken of foto-elementen wissen). De S4 evenaart het al erg hoge niveau van de Nokia met zijn Lumia 920 en scoort duidelijk beter dan de iPhone 5.
      In HD is de beeldstabilisatie van de video uitstekend en de microfoon staat garant voor zeer goede resultaten.

      Onze conclusie

      We hebben geprobeerd om deze review zo beknopt mogelijk te houden, ondanks de talrijke nieuwigheden. De S4 lijkt sterk op de S3, maar de S4 doet zo veel meer dat je door het bos de bomen niet meer ziet. Alle functies van deze smartphone ga je zeker niet gebruiken, maar je hebt ze wel altijd binnen handbereik zonder dat je extra apps of bijkomende accessoires moet kopen.
      Vandaag is dit zonder enige twijfel de meest complete Android op de markt samen met de Xperia Z en de HTC One. Je moet weliswaar iets minder dan 700 euro ophoesten om hem aan te schaffen en dat blijft een gigantische som. Maar als het op het aanbod van apps aankomt, moet hij zeker niet onderdoen voor de iPhone 5 (die even duur is).
      Is je budget onbeperkt, is Android je favoriete besturingssysteem en ben je bereid je telefoon aan te passen zodat het een ideale reisgezel wordt in plaats van een voortdurende stoorzender waardoor je zelfs je sms’jes niet meer hoort, dan maak je zeker de juiste keuze. Dit is een machtige smartphone die om het even welke gebruiker een correcte autonomie biedt.

      Found this useful? Share with

      Cedric Godart
      30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.