Menu
Blog

Onze test van de Samsung Galaxy S3

Tech

De nieuweling uit de Samsung Galaxy-reeks heet de S3. We hebben twee weken met de uiteindelijke winkelversie van dit bijzondere apparaat gespendeerd. Groot, sexy, geïnspireerd door de iPhone... Eindelijk geniet hij van een beetje originaliteit.

15.11.2012 Cédric Godart

Sinds hij begin juni in de winkels ligt (we hadden een demoversie getest voor dat hij verscheen) wordt hij constant met de iPhone vergeleken, alsof de smartphone van Apple zijn grootste concurrent is. Maar eigenlijk is de S3 het meest geavanceerde Android-toestel van zijn generatie... met de HTC One X. Hij heeft dus twee concurrenten.

Wat vind je onder de motorkap?

- Android 4.0.4 met TouchWiz (Nature UX),
- 4,8 inch Super AMOLED HD-scherm (1280 x 720 pixels),
- 1,4 GHz quadcore Exynos-processor,
- 8-megapixelcamera aan de achterkant en 1,9 MP-frontcamera,
- wifi n, 3G+ (HSPA), USB-poort met HDMI-aansluiting (MHL), gps en nfc,
- 16 à 32 GB opslagruimte met micro-SD-poort,
- 2.100 mAh-batterij,
- 136 mm hoog, 70 mm breed en 8,6 mm dik,
- weegt 133 gram.

Het minste dat we kunnen zeggen is dat hij qua uitrusting alles erop en eraan heeft. Het design van het apparaat bevalt echter niet iedereen. Sommigen denken dat er te veel plastic gebruikt werd in vergelijking met de iPhone. Verder biedt hij wel enkele leuke verrassingen, zoals het scherm dat lichtgebogen is, wat de kijkhoek en de beeldkwaliteit verbeteren. Je hoeft enkel een echte HD-video (die met het toestel geleverd worden) te bekijken om het te zien. Op dat vlak legt de iPhone 4S het af tegen de S3.
Zijn processor is geen toeval. Het biedt Android en het apparaat bijzonder veel power die we zelden elders zijn tegengekomen. Het systeem start razendsnel op. De TouchWiz-interface van Samsung draait naadloos. Dat valt vooral op als je de Android-update (die bij de eerste start voorgesteld wordt) hebt geïnstalleerd.
Niets zal het OS trager laten draaien, zelfs niet als je een tiental applicaties in de achtergrond laat draaien (browser, Google Play, Google Drive, Gmail, Maps, enz.).
De 2.100 mAh-batterij zorgt ervoor dat de telefoon het minstens een hele werkdag volhoudt. Tijdens de test lieten we de S3 de hele nacht opladen, vanaf 8 uur 's ochtends begonnen we met de test en om 22 uur had hij nog een goede 12 à 25% batterij over (dat hing van het gebruik af). Toen we Google Navigation (Google Maps) en de gps hebben gebruikt, verloor de batterij zowat 30% lading in een uur. Je hebt dus een extra oplader in de auto nodig. Nog steeds in de auto hebben we de Galaxy met een Parrot Asteroid-autoradio verbonden, dan krijg je namelijk toegang tot het adresboek, kan je bellen en je mobiele internetverbinding delen. Dat kan de iPhone niet, tenzij je hem jailbreakt.

Geen half werk

Samsung heeft veel aan Android gewerkt. Niet enkel aan de look, maar ook aan de basis van het OS. Zo heeft Samsung bijvoorbeeld tal van functies toegevoegd, onder andere S Voice, een digitale assistent die je aanstuurt met je stem, zoals Siri op de iPhone. Met S Voice is het zeer gemakkelijk de wifi aan en uit te zetten, of het weeroverzicht in een bepaalde stad te weten te komen, maar het is ons nooit gelukt een wekker in te stellen in een andere taal dan in het Engels. S Voice moet nog veel leren om het geavanceerde niveau van Google Now en Siri in te halen.
We zeiden dit al in juni, maar we kregen opnieuw de indruk dat de Koreaanse maker alle functies probeert na te apen die Apple op de iPhone en de iPad plaatst. Hij moet echter nog partners vinden voor het aanbod aan muziek, video's, boeken en kranten.
Wat vinden we leuk? Dat de helderheid zich automatisch aanpast aan je activiteiten en dat de telefoon-applicatie automatisch start wanneer je de S3 bij je oor plaatst. Alles draait zeer vlotjes.

Multimedia van topkwaliteit

In een paar seconden hebben we de S3 op een luidspreker Nokia Play 360 NFC aangesloten. Hetzelfde met een Parrot Zik-koptelefoon. Op dit ogenblik bestaat er nog geen applicatie om contactloos te betalen via nfc in België. We hebben er tenminste geen gevonden. De technologie wordt nog weinig gebruikt. Maar als je twee Galaxy S3's hebt, zal je de S Beam-functie kunnen gebruiken om razendsnel bestanden, beelden en muziek te delen.Tegenover de S2 en de Galaxy Nexus heeft Samsung de 8-megapixelcamera verbeterd. De resultaten zijn fantastisch. Even goed als met een Sony Xperia S, een iPhone 4S en een HTC One X. De snelheid waarmee foto’s en video’s gemaakt worden is verbluffend.
De MP3-speler beschikt over een keurige equalizer. We hebben meerdere afspeellijsten gesynchroniseerd om de speler te kunnen testen. Video's afspelen ging zeer vlotjes. Op dat vlak is het 4,8 inch scherm een enorm pluspunt. Alle formaten worden ondersteund: van DivX tot H.264 zonder DRM. Alles draait naadloos.

 

Conclusie

Onze mening is niet echt veranderd sinds de test van het prototype. Het 4,8 inch scherm is zeer groot. De telefoon weegt niet al te zwaar in de broekzak. Hij neemt wel veel plaats in, maar dan is hij ook zo erg efficiënt als je een bericht op het aanraakscherm moet typen. De batterij houdt het een volledige dag uit.
De afgeronde vormen van de S3 zal iedereen leuk vinden. Tenminste iedereen die het budget heeft: 649 euro voor de 16 GB-versie in België. Misschien kunnen we Samsung verwijten dat ze alle nieuwigheden van Apple op de iPhone kopiëren, maar – buiten de S Voice-functie – kopiëren ze veel beter dan vroeger.
Ten slotte zal Jelly Bean (Android 4.1) wellicht eind september 2012 voor de S3 beschikbaar zijn. Samsung heeft dus alweer een voorsprong op Sony, waar het beheer van Android-updates vaak moeilijk (via de telefoon, soms via PC Companion) en traag is.

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.