Menu
Blog

Onze test van de Nokia Lumia 920

Tech

Deze langverwachte telefoon mocht ons niet teleurstellen. We hebben de Lumia 920 van Nokia in primeur mogen testen: hij komt pas begin januari in België uit. En hij heeft ons overtuigd!

12.12.2012 Cédric Godart

Nokia en Microsoft zijn allebei grote spelers op de smartphonemarkt geworden. Ze hebben dus hard, zeer hard gewerkt aan het ontwerpen van een unieke telefoon. Het resultaat? De Lumia 920 is een groot succes.
Hij is inderdaad behoorlijk groot en indrukwekkend! Maar dat heeft meerdere rededen: de grootte van het scherm (4,5 inch), maar ook de behuizing van polycarbonaat en het feit dat hij van stevige materialen is gemaakt die hem zowat onbreekbaar maken. Zelfs de iPhone 5 ziet er "klein" uit naast de Lumia 920.

Maar wat zijn zijn pluspunten?

  • Een voorbeeldig scherm: Nokia heeft het over de "IPS PureMotion HD + Gorilla Glass"-technologie. Concreet betekent dat:
  • een uitstekende HD-weergave, het visueel comfort is totaal, de kleuren zijn zeer helder, de helderheid wordt goed beheerd, zelfs met zonlicht blijft het scherm van de Lumia leesbaar (in tegenstelling tot dat van de iPhone).
  • hij kan tegen een stootje, hij is meermaals op de grond gevallen en er zit niet eens een krasje op.
  • een systeem dat perfect draait, ook al worden meerdere applicaties tegelijkertijd gebruikt.

Interactieve tegels van Windows Phone 8

Wat moeilijk kan zijn voor Android- en iPhone-gebruikers is wennen aan de interface van Windows Phone 8. Deze bestaat uit twee grote delen.
Ten eerste heb je een startscherm dat uit interactieve tegels bestaat (dat zijn vierkantige of rechthoekige iconen). Op één pagina kan je alle shortcuts plaatsen naar je applicaties, contacten en gebruikelijke functies zoals Bluetooth en wifi. Sommige tegels zijn interactief, zoals die van de fotogalerij, het weeroverzicht en je contacten: je foto's worden weergegeven, het weeroverzicht is geanimeerd en de beurskoersen worden in realtime geüpdatet. Het is net alsof je de iconen van de iPhone en de widgets van Android zou mixen om er een harmonieus en volmaakt startscherm van te maken.
Ten tweede heb je een menu dat uit verticaal gesorteerde iconen bestaat en dat je toegang geeft tot de instellingen en applicaties.
Om van de ene applicaties naar de andere over te gaan, druk je een paar seconden op het <- knopje onder het scherm en de iconen worden weergegeven. Het is ook via deze functie dat je een applicatie kan stoppen.

Een wereld vol apps

Nokia is niet de enige maker die Windows-smartphones aanbiedt. Makers moeten zich dus opvallen aan de hand van applicaties en diensten. Nokia Music (onbeperkte muziek) en Nokia Reading (e-boeken) worden voorlopig nog niet in ons land aangeboden, maar je moet wel toegeven dat de "Nokia Collection" nogal goed voorzien is: PhotoBeamer, Nokia Maps (gps met spraakgestuurde navigatie en offline kaarten), Cinemagraph (om geanimeerde foto’s te maken), Ringtone Maker, Trailers, Nokia Transport (voor het openbaar vervoer), CNN, Data Transfer, Groupon, Panorama (panoramafoto's), Creative Studio (om foto's te bewerken à la Instagram), Nokia Explore (augmented reality), Nokia Care (hulp en support) en een paar games. Indrukwekkend!

We vonden Cinemagraph en PhotoBeamer bijzonder leuk.
Met Cinemagraph neem je bijvoorbeeld een foto van je kat. De telefoon filmt hem dan een paar seconden lang. Vervolgens kan je op het scherm duwen en bepaalde delen van het beeld worden dan geanimeerd: je kat likt bijvoorbeeld zijn mond. Je foto wordt een soort minifilm, die je vervolgens op sociale netwerken kan delen. Het is echt verbluffend!
Met PhotoBeamer kan je foto's moeiteloos overzetten naar een groter scherm. Je gaat eerst in de fotogalerij een album kiezen dat je graag op een scherm wilt afbeelden. Op het apparaat waar je de foto dan wilt tonen open je een webbrowser. Daar verschijnt dan een code die je met de camera van je toestel scant. Binnen enkele seconden verschijnt de geselecteerde foto dan op het scherm. Maar deze technologie is niet echt nieuw: Sony had het al met Vscreens mogelijk gemaakt. Nokia is echter in geslaagd om het nog eenvoudiger en natuurlijker te maken.

We waren toch verbaasd dat een paar essentiële applicaties bleken te missen. Er werd beloofd dat sommigen tegen begin 2013 zullen verschijnen. TuneIn Radio is er bijvoorbeeld niet, nochtans werd het met de vorige modellen wel geleverd. Hetzelfde geldt voor Spotify. De applicatie wordt naar het schijnt op dit ogenblik geoptimaliseerd. Ten slotte ontbreekt ook Nokia PlayTo. Hiermee kan je muziek, foto's en video's afspelen op een DLNA-toestel (stereo, televisie). Deze applicatie komt ook pas in januari uit.

Verder vind je ongeveer alles in de Marketplace. De meeste applicaties en Xbox-spellen zijn reeds beschikbaar. Zelfs Skype heeft een mooie plaats in het systeem weten te scoren. De chat-applicatie werd aan je adresboek geïntegreerd: je kiest wie je wilt bellen in je contactenlijst en je mag vervolgens kiezen of je het via je operator of Skype wenst te doen, zonder dat je de applicatie hoeft te openen. Welke applicaties zouden we graag in de app store willen terugvinden? Instagram, maar ook alle Belgische kranten, banken en media. Het zekere succes van de nieuwe Windows Phone 8-telefoons zal ervoor zorgen dat dit tekort snel opgevuld zal worden. Het heeft Android ook wat tijd gekost om op één lijn te staan met de iPhone.
Een ander minpunt? We hadden graag wat anders dan Internet Explorer willen hebben, al was het enkel voor de diversiteit. Android en de iPhone genieten van een grote keuze: Safari, Chrome, Opera, Dolphin, enz. Dat is nog niet het geval met Windows Phone 8. Je moet je plan trekken met Internet Explorer. Hoewel deze versie wel perfect draait. De pagina's worden bijvoorbeeld bliksemsnel opgeladen.

Foto's en video's van topkwaliteit

Er is een reden waarom de Lumia 920 wat zwaarder weegt. Hij beschikt namelijk over een 8-megapixelcamera. Is dat alles? Qua pixels wel. De Carl Zeiss-lens heeft een diafragma van f/2.0. We willen niet de technische toer opgaan, maar we hebben hier een camera die echt niet onderdoet voor compactcamera's. De stabilisatiesensor en het beheer van het licht bij slechte lichtomstandigheden zijn voorbeeldig. Buiten, waar je genoeg licht hebt, neem je spectaculaire foto's. Dat geldt ook met video's, waarvan het geluid trouwens zeer keurig is.
In het donker zijn de foto's die je met de Lumia 920 neemt stuk voor stuk beter dan die dat je met de Xperia T, Galaxy S3 en de iPhone neemt. De eerste indruk – als je de foto op het scherm van je telefoon bekijkt – is al uitstekend. En eenmaal je ze op een computer overzet, blijft dat ook zo.

Er mist maar één detail om het sharen van foto's gemakkelijker te maken. Wanneer je een foto per mail stuurt, wordt deze in zijn maximale resolutie verstuurd, wat soms zwaar en lastig kan zijn. In tegenstelling tot de iPhone en BlackBerry kan je de grootte van de foto’s hier niet veranderen wanneer je ze mailt, zodat je een kleinere mail kan sturen die ook sneller zal aankomen. Dat is spijtig, want zo'n detail kan zeer lastig zijn als je een slechte 3G- of wifi-verbinding hebt.

Conclusie

Volgens ons is de Nokia Lumia 920 wellicht de beste smartphone op de markt. Hij is snel, de batterij houdt het meer dan een dag uit en je kan gemakkelijk typen op het aanraakscherm. Bovendien beschikt hij over fantastische innovaties. Het Dolby-geluid is onberispelijk. De foto’s zijn van zeer grote kwaliteit.
De Lumia 920 is zelfs goedkoper dan de iPhone 5 en de Galaxy S3 in de 32 GB-versie: 599 euro. En je krijgt hem thuis geleverd met een draadloze oplader. Gedaan met die vervelende USB-kabels! Je legt hem op de oplader en klaar. Was hij voor Kerst verschenen, dan hadden we je aangeraden hem op je verlanglijstje te plaatsen. Maar je moet nog heel even wachten. Maak je geen zorgen: hij is het helemaal waard.

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.