Onze test van de Nokia Lumia 625
Tech
De Lumia 625 brengt Windows Phone binnen ieders bereik. De koper zal rekening moeten houden met bepaalde beperkingen maar die vallen best mee.
Met zijn Lumia-gamma heeft Nokia een herkenbare stijl ingevoerd. De Lumia 625 maakt daar geen uitzondering op. Zijn behuizing is van kunststof, zonder goedkoop te ogen en de kleuren zijn bijzonder goed gekozen. Alles aan het toestel is standaard: micro-USB, micro-SD-geheugenkaart, mini-SIM-kaart, 3,5” jack voor de koptelefoon, Bluetooth, Wi-Fi, maar geen NFC. Hij ontvangt het netwerk zeer goed, 3G is sterk en zowel klank als communicatie zijn goed.
Afgaande op de lage prijs van 289 € zou men kunnen denken dat het om een goedkoop instapmodel gaat, maar dat is het niet. De Lumia 625 connecteert zelfs op de 4G LTE-netwerken die Mobistar binnenkort gaat aanbieden.
Groot en handzaam
Met zijn 150 g speelt de Lumia 625 niet meteen in de categorie van de lichtgewichten, al is hij eerder aan de slanke kant (9 mm). Hoewel hij qua formaat dicht aanleunt tegen de Galaxy S4 en de Xperia Z – 4,7 tegenover 5 duim – is hij vlotter hanteerbaar dan zijn twee concurrenten en gemakkelijker om in je jas- of broekzak te laten verdwijnen.
Het scherm is bijzonder robuust, zoals bij nogal wat van de toestellen uit de Lumia-reeks. Het glas is een Corning Gorilla 2. Een gemiste kans zijn misschien de 800 bij 480 pixels, waarmee hij qua resolutie nogal in de buurt komt van de iPhone... 4. Het kleurenbeheer is goed maar een iets hogere densiteit had gemogen.
De smartphone wordt geleverd met Windows Phone 8 en met alle exclusieve Nokia-apps die je op de modellen van HTC of Samsung niet zult vinden. Denk maar aan Here Maps, Here Drive, Here Transit, die compatibel zijn met het Belgische openbaar vervoer, waaronder dat van De Lijn en de MIVB. Ook leuk zijn Nokia Xpress, de internetbrowser met compressie voor een snellere weergave van webpagina’s, Nokia Smart Cam voor foto’s en Creative Studio voor je retoucheerwerk. Geen Nokia Music... Op het ogenblik dat we dit schrijven is de dienstverlening in België gewoon nog niet verkrijgbaar of toegankelijk. Met Nokia Here kan je alle Europese kaartenmateriaal downloaden op de geheugenkaart van de telefoon en er in de auto, met de fiets of te voet een beroep op doen, zonder dat daarvoor een internetverbinding nodig is.
Een achterop hinkende Windows Phone?
Helemaal niet, al zouden we hem qua vlotheid en snelheid nu ook niet met formule 1 associëren. Zijn processor is een Snapdragon S4 met 512 MB RAM-geheugen en dat voel je wel wat bij het gelijktijdig draaien van enkele gulzige apps, zoals muziek (Spotify), gamen en skypen. Wat ook nog ontbreekt is de mogelijkheid om het sluiten van apps goed te beheren, zoals op Android en iPhone wel al het geval is. Dat wordt klaarblijkelijk een van de toekomstige upgrades van Microsoft, de nieuwe eigenaar van het merk Nokia.
Foto’s zijn niet de grote troef van deze Lumia 625, in tegenstelling tot neefjes als de Lumia 920, 925 en 1020. Slecht zijn de resultaten niet, maar de kleuren zijn niet erg natuurlijk en in weinig optimale lichtomstandigheden is korreligheid maar moeilijk te vermijden. Wellicht is dat ook de reden waarom Nokia geen Pro Cam app voorziet. Met 5 megapixels kan je wel in HD filmen, met uitstekende resultaten.
Wat de autonomie betreft hielden we het tussen één en twee dagen vol, afhankelijk van het gebruik, wat momenteel als een aanvaardbaar gemiddelde kan gelden. Je zal wel verrast opkijken van het aantal apps die op het Windows Phone-platform beschikbaar zijn. Met uitzondering van mobiele banken en bepaalde kranten zijn de meeste apps die er vandaag toe doen op Windows Phone 8 te vinden. Zelfs Instagram, als is daar een app van derden voor nodig die luistert naar de naam 6tag. Voor het overige is alles er, van Facebook tot Angry Birds, over Spotify, Rdio, Dropbox en noem maar op. Het beheer van persoonlijke gegevens is enigszins beperkt. Als je geen Outlook of Gmail gebruikt is het configureren van contacten en kalenders niet evident, zoals bijvoorbeeld het geval is bij Yahoo! of AOL.
Een uitstekende zaktelefoon
Qua formaat is hij noch te onopvallend, noch te imposant. Zijn grote scherm is een primeur voor Nokia. En dat alles voor de aantrekkelijke prijs van 289 €, zelfs in vergelijking met de middenmoters onder de grote Android-tenoren. Dus ja, dit is een correct toestel, kleurrijk, stevig, goed ontworpen en vol handige apps en functies. Ongetwijfeld een van de must haves van dit prille najaar 2013.
Tags
Found this useful? Share with
