Menu

Onze test van de Nokia Lumia 620

Schattig, trendy, kleurrijk: ontdek de goedkoopste Windows Phone 8 van Nokia, de Lumia 620.

12.04.2013
Door Cédric

Je hoeft je spaarboekje helemaal niet te plunderen om een Windows Phone 8 aan te schaffen. Er bestaat namelijk een redelijk compacte en betaalbare oplossing. Dat is in ieder geval de uitdaging die de Lumia 620 is aangegaan. Hij is tot op de dag van vandaag het goedkoopste model uit de Windows-reeks van Nokia.
Een paar technische specificaties kunnen handig zijn om hem met stevigere en meer geavanceerde modellen (de Lumia 820 en 920) te vergelijken: hij beschikt over een 3,8 inch scherm (een formaat tussen dat van de iPhone 4 en de iPhone 5) met een (niet HD) schermresolutie van 480 bij 800 pixels. Bovendien is de display zeer helder: de kleurrijke tegels van Windows Phone 8 zorgen voor een fraai resultaat. Hij is niet de dunste uit zijn categorie: hij is namelijk 11 mm dik en meet 11,5 cm bij 6 cm. De gekleurde cases (die voor een leuke, maar ook stevige look zorgen) kun je wisselen, maar laten het draadloos opladen niet toe.
Hij ondersteunt geen 4G, maar wel 3G+. Ten slotte heeft hij ook nfc, wat een leuke verrassing is tegen deze prijs. Dan kan je namelijk accessoires kopen zoals draadloze luisprekers: je hoeft ze enkel lichtjes aan te raken met je telefoon om muziek af te spelen.
Geen onnodige extra's in de doos: een klassieke koptelefoon, een USB-kabel en een oplader. Op het vlak van de processor en het geheugen werd ook weinig extra's toegevoegd: 1 GHz en 512 MB, wat de helft is van de standaarden tegenwoordig. Dit terzijde hebben we nooit erge vertragingen opgemerkt tijdens de test. Hij draait zelfs zeer vlotjes. Here/Maps (de kaarten-app met spraakgestuurde navigatie van Nokia) draait echter ietwat trager dan op toprange toestellen van het merk.

HD voor video

De 5-megapixelcamera is geen Carl Zeiss. Daarnaast kan het toestel slechts 8 GB opslaan. Idealiter zul je dus daarnaast een micro-SD-kaart van 32 GB moeten aanschaffen.
Sinds Nokia besloot om geen Carl Zeiss-lens te gebruiken voor de camera vreesden we rampzalige resultaten. Maar dat is niet het geval. De foto's zijn prima en in de meeste gevallen is de kwaliteit zelfs zeer overtuigend. Hetzelfde geldt voor video's. Deze worden toch in HD ready (720p voor kenners) gefilmd! De beeldstabilisatie werkt niet altijd even goed, maar de resultaten vallen reuze mee als je eenmaalde video's op je computer hebt overgezet.
De ledflits verricht helaas geen wonderen: gezichten verdwijnen achter het felle licht als je ze van te dichtbij fotografeert. In een dergelijk geval kan je altijd op de fotobewerkingsapplicatie van Nokia rekenen die in het algemeen mooi werk levert.

Middelmatige autonomie, volledige functies

Surfen met Internet Explorer gebeurt vlotjes. Het geluid en de multimedia-applicaties werken allemaal zeer keurig. Het is enkel spijtig dat de equalizer niet beschikbaar is met een draadloze koptelefoon, want deze functie zorgt voor een betere sound. Deezer en Spotify mogen er ook niet van genieten. Jammer.
Ten slotte zal je op het vlak van applicaties moeten leren jongleren door het tekort aan geheugen, tenzij je een miro-SD-kaart aanschaft. Dat zal ook het geval zijn om foto's, video's, muziek en kaarten op je gsm op te slaan. De meeste spellen draaien moeiteloos, inclusief het zeer populaire Angry Birds.
De autonomie valt mee, maar houdt het net geen hele dag uit als je vaak met je telefoon speelt. Je zult hem wellicht elke nacht moeten laten opladen, wat het geval is met de meeste telefoons tegenwoordig en vooral met Android.
Hij kost 259 euro. In zijn categorie is dat een zeer interessante prijs. Bovendien is hij voorzien van een interface die het gebruik via het aanraakscherm zeer aangenaam maakt, inclusief tijdens het typen.