Menu

Onze test van de Nokia Lumia 520

De Nokia Lumia 520 draait op Windows Phone 8, biedt een originele interface, is verkrijgbaar in blitse kleurtjes en bevat een resem Nokia-apps.

30.05.2013
Door Cédric

De Nokia Lumia 520, die op een eerder jong publiek is gericht, is uitgerust met heel kleurrijke, trendy covers, van kanariegeel tot appelgroen. Alles is verwijderbaar, in tegenstelling tot bij de duurdere modellen: je kan van cover wisselen, een extra microSD-geheugenkaart invoeren en de batterij verwijderen. Ziet hij er ‘cheap’ uit? Niet meer dan de plastic modellen van Samsung.

En hoe zit het met zijn vermogen? Al is zijn geheugen beperkt (512 Mb en amper 8 Gb opslagruimte voor je bestanden), zijn Dual Core-processor doet zijn werk. Net zoals zijn 4 inch-scherm (zoals de iPhone 5) met een resolutie van 800 x 480 pixels (zoals de oude modellen Lumia 800 en 900). Kortom, hij zal je niet in de steek laten bij het downloaden van spelletjes of als je je gsm benut als gps. En als je plaats te weinig hebt voor het opslaan van muziek, foto's, ... kan je een geheugenkaart integreren van 16, 32 of 64 Gb naargelang je behoeften en je budget. Op vlak van autonomie zullen de intensieve smartphonegebruikers aan het eind van de dag misschien iets sneller een platte batterij hebben.

Apps bij de vleet

In vergelijking met HTC en Samsung, biedt Nokia een waaier van exclusieve applicaties aan die echt de moeite waard zijn, te beginnen met Here Maps (nieuwe naam van Nokia Maps). Deze app kan je op verschillende manieren gebruiken: voor het openbaar vervoer, als wandel gps, als gps voor in de wagen of gewoon om kaarten te raadplegen. Binnen het Windows Phone 8-platform is Here Maps de absolute top op dit vlak. Bovendien is dit alles gratis! Je moet zelfs niet verbonden zijn met het internet om de gps-functie te gebruiken in de wagen of op de fiets: je downloadt gewoon thuis de kaarten die je nodig hebt (bijvoorbeeld België) en je kan zorgeloos vertrekken.

Ook de app-winkel van Windows Phone heeft heel wat te bieden. En het aanbod blijft trouwens groeien. Met een keuze uit Facebook, Twitter, Angry Birds, TopApps van Mobistar, my Mobistar, Viber, TuneIn Radio, Whatsapp, Spotify, Rdio en Deezer moet je niet veel missen in vergelijking met Android en de iPhone. Zelfs niet op vlak van spelletjes. Er bestaan zelfs toepassingen om foto’s te posten op Instagram.

En de multimedia?

Op vlak van foto’s is de gsm slechts uitgerust met een vijfmegapixelcamera. De videocamera filmt in HD met een resolutie van 720p (gelijk aan HD Ready op een gewone televisie). Geen flash, dus geen uitzonderlijk resultaat: buiten maak je bij zonnig weer waarschijnlijk wel mooie foto’s, maar binnen wordt het al gauw korrelig. Als fototoestel is het een gezel met beperkingen, maar goed genoeg om hier en daar een herinnering vast te leggen en om foto’s te nemen om op de sociale media te posten.

Wat de videocamera betreft, is de beeldkwaliteit over het algemeen redelijk goed, het geluid is matig, maar de stabiliteit is niet altijd perfect als je geen vaste hand hebt.

De MP3-speler is ook zeer geslaagd. Het is een echte muziekhub, waarop je alle muziek kan zetten van je Spotify-speellijst. Daarnaast beschik je ook over YouTube en over TuneIn voor webradio’s.

Ons besluit

Een echt kwalitatieve 3G/WiFi-smartphone tegen een lage prijs (179,99 euro), stevig, met een zeer gevoelig scherm dat je zelfs met handschoenen aan kan bedienen. Kortom, je zult zeker niet achterlopen op de rest. De Nokia Lumia 520 biedt in elk geval een van de beste prijs-kwaliteit-apps-verhoudingen van het seizoen, zijn redelijk beperkte autonomie buiten beschouwing gelaten.