Menu
Blog

Onze test van de Nokia Asha 210

Tech

Een eenvoudige telefoon met de allures van een smartphone, voorzien van een volledig azertyklavier, voor de prijs van 69,99 euro, kan dit een verkeerde beslissing zijn? Niet echt, en de Nokia Asha 210 biedt dit alles tegelijk.

02.08.2013 Cédric Godart

Op 1 februari hebben wij de Nokia 206 getest, een lichte telefoon voor een zachte prijs, pretentieloos maar toch in staat om apps voor bijna alle toepassingen te laten draaien. Met de 210 biedt Nokia dezelfde kwaliteit en dezelfde luxe voor een heel redelijke prijs met bovendien een volledig azertyklavier.

De lichte (98 g) en discrete batterij biedt 24 dagen stand-bymodus! In de praktijk, en ondanks de Wi-Fi die geactiveerd was van ‘s morgens tot ‘s avonds, haalden wij gemiddeld 3 dagen uit de batterij. Momenteel een record! Het scherm van de Asha 210 meet 2,4 duim en is voldoende compact. De resolutie is dezelfde als bij andere toestellen van Nokia en Samsung of Sony Ericsson 4 of 5 jaar geleden. Maar bij een dergelijk toestel is dit geen hinderpaal.

De look is even kleurrijk als de toestellen van de Lumia-reeks: geel, roze, wit of blauw. Het toetsenbord is perfect geschikt voor iedereen die gewoon wil schrijven, zoals vroeger. Het is dan wel geen 3G of 4G-toestel maar biedt toegang tot 2G/EDGE-netwerken en is voorzien van Wi-Fi als men een snellere internetverbinding wil.

Multimedia is niet zijn sterkste kant

De Asha 210 beschikt over een geheugen van 64 Mo. Nauwelijks genoeg voor 10 MP3-bestanden en enkele foto’s. De aankoop van een micro-SD-kaart wordt dus zeker aangeraden. Voorzie ten minste 16 GB voor voldoende comfort.

Deze Nokia is uitgerust met een 2 megapixel fototoestel, maar zonder flits. Met dit toestel kunnen min of meer correcte foto’s genomen worden, maar de kleuren zullen ver van perfect zijn, vooral binnen. Buiten, als de zon schijnt, zullen ze volstaan voor Facebook. De autoportretfunctie (selfie) met vocale begeleiding viel erg in de smaak. Aangezien de telefoon niet over een front-camera beschikt, is er stembegeleiding om te zorgen dat je gezicht correct gepositioneerd wordt. Als de gids tevreden is, kan je drukken. Ingenieus dus. Ander voordeel: de foto’s zijn niet overdreven zwaar.

Wat muziek betreft, mag je niet verwachten dat je je Deezer of Spotify-playlists op deze Asha kan zetten. Je zal je MP3-bestanden zoals vroeger moeten gebruiken. De geluidsequalizer is echter een aangename verrassing, net zoals de FM-radio, waarvoor je een koptelefoon nodig zal hebben die dienst doet als antenne.

Bijna een smartphone!

Ook de applicaties ontbreken niet. Met Nokia Store kan je alles wat je nodig hebt downloaden. Je krijgt meteen toegang tot Facebook, Twitter, YouTube, Whatsapp, MI eBuddy, Direct chat, een e-mailapplicatie zoals Hotmail, Gmail en Yahoo! of nog Nokia Xpress (internetnavigator met compressie voor een snelle weergave, zelfs in EDGE). Geloof het of niet: bij de aankoop van deze Nokia ontvang je 40 Electronic Arts games, waarvan Need for Speed: The Run, Bejeweled, The Sims en Risk. Waarde: 75 €, dus meer dan de aankoopprijs voor deze telefoon! Via Nokia Store vanaf je telefoon kan je de app SNCB, Opera, een zaklantaarn, Free Wifi locator (om gratis Wi-Fi te zoeken), Weather Channel voor de weersvoorspellingen en zelfs CNN downloaden. Dit zijn telkens Java-applicaties, maar de telefoon redt zich aardig en alles werkt voldoende snel.

Tot onze verrassing konden we onze e-mails, kalenders en adresboeken van Gmail en Hotmail heel eenvoudig synchroniseren. Deze Nokia biedt alles om de vergelijking met een kleine smartphone te doorstaan.

Conclusie: een uitstekende aankoop

Als je geen honderden euro’s wil uitgeven, als je een echt toetsenbord wenst en als toegang tot Facebook en enkele essentiële apps volstaat, zal je niets ontbreken. Vooral als je voor muziek of foto’s over een iPod of een andere drager beschikt. Voor 69.99 euro is dit waarschijnlijk het beste aanbod van deze zomer en de autonomie is werkelijk subliem.

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.