Onze test van de Nokia 301
Tech
Klein schermpje, toetsenbord,… Je zou denken dat het om een Nokia uit een ander tijdperk gaat. Nochtans heeft dit toestel heel wat apps aan boord voor diverse behoeften, ook voor professionele gebruikers. We hebben het over de bescheiden maar potige Nokia 301.
Niet iedereen heeft een hoogtechnologische smartphone van het type iPhone, Android of Windows Phone nodig. Ben je op zoek naar het formaat van een oude gsm maar met de functies van een smartphone, dan overtuigt de Nokia 301 van slechts 79 euro er jou misschien wel van dat je geen gekke sommen moet neertellen om toegang te hebben tot de basisdiensten van mobiel internet.
De Nokia 301 lijkt op om het even welke Nokia met toetsenbord uit halfweg de jaren 2000. Alleen heeft de fabrikant hem wat extra vitamientjes gegeven om aan een groot deel van de behoeften te voldoen. Met zijn scherm van 2,4 duim (geen aanraakscherm) is hij voldoende leesbaar en heeft hij een vrij indrukwekkende autonomie: de onze hield het meer dan 5 dagen vol en wij gebruikten hem zeer intensief. Nokia zelf beweert dat de telefoon het in stand-by 39 dagen volhoudt.
Het basismodel beschikt over 256 MB. Niet bijster veel dus om foto’s en muziek op te slaan. Maar met een micro SD-kaart van 32 GB is hij uitgerust zoals een topsmartphone. De 301 meet 11 bij 5 cm en is 12 mm dik voor 102 gram. Een lichtgewicht in je broekzak.
Het toetsenbord is erg handig om nummers te vormen. We waren trouwens verbaasd dat we het sms’sen met of zonder de T9 nog helemaal niet verleerd waren.
Enkel wifi ontbreekt
Deze 301 heeft niet alleen 2G/EDGE, maar ook 3G. Hij haalt snelheden tot 7 Mbps op internet in 3G+. Omdat hij geen wifi heeft, moet je wel een internetforfait in je abonnement of tariefplan opnemen om altijd toegang te hebben tot je apps en je mails. Internet is een bonus, maar geen verplichting: je kunt later nog beslissen.
Of hij ook Bluetooth heeft? Zeker. Je connecteert hem dus probleemloos met oortjes, de autoradio en zelfs een draadloze hoofdtelefoon. Daarnaast is de Nokia 301 uitgerust met FM-radio, RDS en een opnamefunctie. Behalve wifi is dit dan ook een heel complete telefoon.
En de foto’s? Het toestel van 3,2 megapixel is niet voorzien van een flash of autofocus. Bij klaarlichte dag zijn we er wel in geslaagd perfecte plaatjes te schieten voor e-mail of Facebook.
Toegang tot Nokia Store
Dit is dan wel geen echte smartphone, toch beschikt hij over enkele nuttige apps: rekenmachine, uurwerk, converter, blocnote, agenda, wekker, contacten, Nokia Chat, eBuddy (voor Google Talk bijvoorbeeld), Facebook, Twitter, Whatsapp en zelfs Here Maps om je weg te vinden (een GPS-chip heeft hij niet, maar met je mobiel internet krijg je best wel een vrij nauwkeurige plaatsbepaling).
Doordat hij compatibel is met SyncML en Exchange, kan de Nokia 301 je e-mails, contacten en kalenders synchroniseren. Ook als je Yahoo!, Outlook/Hotmail en Gmail gebruikt. Om te surfen heb je Nokia Xpress, een handige browser in pocketformaat die zich bliksemsnel van zijn taken kwijt, vooral in 3G. Nokia comprimeert de gegevens en afbeeldingen om de pagina’s sneller te laden.
In de Nokia Store vind je meer dan 40 Electonic Arts-spelletjes. Sports Fifa 2012 en Bejeweled lonen zeker de moeite. Daarnaast heb je nog CNN, WeatherNow voor het weer, Facebook Chat, R Reader om streepjescodes te lezen, de sociale radio Soundtacker, de mini-Instagram Photobonanza en de 5-in-1-camera, Disney, enz.
Goed voor de dienst
Ja, hij is nogal ‘basic’. En ja, het formaat is wat ‘old school’. Maar als je een toestel nodig hebt dat het langer uithoudt dan 48 uur zonder stekker, een toetsenbord, een goed netwerkbereik, zelfs in 3G, en niet meer wil dan de apps die we net hebben opgesomd, dan is dit een geknipt toestel voor jou. Je kunt er trouwens zowel foto’s mee nemen als filmen. Voor deze prijs vind je niet snel iets beters, sterkers en completers. Het enige wat deze Nokia 301 ontbreekt zijn wifi en een echte GPS om aanspraak te kunnen maken op de status van internet-gsm.
Tags
Found this useful? Share with
