Menu
Blog

Onze test van de iPhone 5S

Tech

29.10.2013 Céline Roman

Na de iPhone 5C maakt ook de 5S zijn opwachting. Wat is nieuw en ben je er ook iets mee? Het antwoord lees je hieronder.

Esthetisch bekeken is de nieuwe iPhone 5S een identieke kopie van de iPhone 5. Enkel het kleurengamma is veranderd. De 5S is nu in drie kleuren beschikbaar: grijs, zilver en goud. De Touch ID-scan, de grote nieuwigheid, kreeg een plaatsje onderaan het scherm. De schermresolutie is compleet identiek aan die van de iPhone 5C, maar het scherm is veel helderder. Het toestel beschikt nu ook over een dubbele led-flitser.

Ook het fototoestel is nauwelijks veranderd. Hij neemt wel mooiere foto’s in het halfduister en de dubbele flitser levert bijna altijd een veel betere fotokwaliteit. De 5S evenaart bijna de Nokia Lumia 925, de grote fotospecialist! De high definition van de videofunctie is identiek aan die van de iPhone 5, met stereogeluid, maar de 5S beschikt ook over een slowmotion-modus.

Waarvoor gebruik je de Touch ID?

Een van de curiositeiten van de iPhone 5S is vingerafdrukherkenning, een techniek die naar de naam Touch ID luistert. Zo kun je vingerafdrukken registreren (maximaal 5) en je telefoon ontgrendelen door enkel je vinger op de toets te houden. Touch ID dient ook om aankopen te betalen in de App Store of op iTunes. Een wachtwoord invoeren is niet meer nodig. Betalen via Touch ID zou in de toekomst wel eens kunnen uitgebreid worden naar andere toepassingen, maar dat blijft voorlopig vaag. Je vingerafdrukken worden niet zomaar te grabbel gegooid, ze blijven opgeslagen in een beveiligde omgeving op je iPhone.

Is de 5S veel krachtiger?

De 5S zou tweemaal sneller zijn dan zijn voorganger. Veel ben je daar niet mee, want de verschillende applicaties tegelijk draaien was voor de iPhone 5 een koud kunstje. Net zoals voor de 5C. De nieuwe A7-processor van Apple ondersteunt gulziger 64-bits toepassingen. Vanuit marketingoogpunt is deze iPhone de eerste die overweg kan met deze generatie applicaties, maar het is nog wat vroeg om uit te vissen waartoe die evolutie echt zal dienen in de toekomst. De jongste versies van iPhoto en iMovie voor iPhone en iPad ondersteunen 64 bits. Resultaat: een echt indrukwekkend vlotte werking, met name om grote hoeveelheden foto’s te verwerken (in ons geval enkele duizenden).

Wat met zijn autonomie? Die is iets beter dan de iPhone 5. Reken op een goeie dag. De batterij houdt het iets langer vol.

Ik heb een iPhone 5. Moet ik dit nieuwe model aanschaffen? De technische doorbraken zijn niet opvallend. Nu, heb je een iPhone 3 of 4, en doet hij het niet meer zo goed, dan is de 5S een uitstekend toestel. Toch als hij in uw budget past.

Conclusie

De iPhone 5S valt zeker in de smaak van Apple-fans die vandaag willen investeren in een toestel dat klaar is voor de apps van morgen. Dit is een smartphone van premium kwaliteit. Voor de 16 GB-versie tel je 699 euro neer (€ 799 voor de 32 GB en € 899 voor de 64 GB). De iPhone 5S is duidelijk een geactualiseerde versie die beter en verzorgder is dan de iPhone 5. De Touch ID-scanner mag in zijn huidige versie wel geen doorslaggevend element zijn om de 5S aan te schaffen.

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.