Menu
Blog

Onze test van de iPhone 5 in België

Tech

De iPhone 5 van Apple is afgevallen en groter geworden. Moet je hem daarom zo snel mogelijk aanschaffen of eerder zijn voorganger, de iPhone 4S, een kans geven?

13.11.2012 Cédric Godart

Het valt meteen op dat de iPhone 5 dunner, veel dunner is dan zijn voorganger. Hij is ook lichter (112 gram tegen 140 gram). Wat betreft de knoppen is er echter niets veranderd: trilalarm, volume, stand-by, 3,5mm jack.
Onderaan de telefoon vind je de nieuwe en veel dunnere connector. Deze Lightning-poort is even groot als de micro-USB-aansluiting die als standaard door alle andere makers gebruikt wordt, behalve Apple. Indien je reeds over compatibele accessoires beschikt voor de iPhone/iPad (luidsprekers, docking station, autoradio), dan zal je een adapter moeten kopen (39 euro).

Een lang scherm: perfect voor video’s

De iPhone 5 is langer dan het vorige model. Het scherm werd niet in de breedte, maar wel in de lengte aangepast: hij meet voortaan 4 inch en de schermresolutie werd ook verhoogd. Misschien zal het 4 inch-formaat van het toestel je tegenvallen, namelijk in landschap-modus, want dan is hij moeilijker te gebruiken. Maar het formaat is bijzonder goed om video's te bekijken, zowel op YouTube als films die je op je toestel overzet.
Alle applicaties werden nog niet geoptimaliseerd: soms worden ze omkaderd door dikke zwarte randen, zo lijdt de kwaliteit er niet onder of zien ze er niet uitgerekt uit. Ontwikkelaars moeten gewoon hun applicaties aanpassen. In het algemeen is dit nieuwe formaat zeer positief, onder andere om een bericht op het virtuele toetsenbord te typen.

Ontwerp, snelheid, gebruik… Alles werd verbeterd

 
Alles draait vlotter en dat merk je gelijk op tijdens het surfen met Safari of Chrome. Hetzelfde geldt om applicaties of zwaardere taken te lanceren, zoals het bewerken van foto's. Je voelt het meteen aan als je aan een iPhone 4 of 4S gewend bent.
De netwerkontvangst met de iPhone 5 vonden we nog beter dan die van het vorige model, in het bijzonder met 3G+. We konden de smartphone ook sneller op een 5 GHz-wifi aansluiten. Ten slotte is het geluid tijdens het bellen stukken beter dan met zijn voorganger, onder andere omdat de iPhone 5 over meerdere microfoons beschikt.
Op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat de camera niet veranderd is. Het blijft inderdaad een 8-megapixelcamera waarmee je in full HD kan filmen. Maar de camera is nu van Sony en werd uitgerust met een nieuwe IPS dat verondersteld is betere foto's te maken met minder licht. We moeten toegeven dat de resultaten perfect zijn. Je neemt foto's in één oogopslag (onder andere in burst-modus) en de kwaliteit is beter dan met de iPhone 4S.
De netwerkontvangst is veel beter dan vroeger als je een cellulair netwerk (3G, 2G) of wifi gebruikt. Bluetooth 4 is minder energievretend. Des te beter, want de autonomie werd niet verbeterd. In functie van de netwerksterkte en je gebruik zou je het geen volledige dag kunnen uithouden op één batterijlading.

Conclusie

De iPhone 5 duidt op een positieve evolutie van de reeks. Het is geen revolutie, maar Apple toont wel aan dat ze een smartphone dunner, mooier en beter kunnen maken om er één van de best ontworpen toestellen van de markt te maken.

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.