Menu

Onze test van de Huawei P20

Tussen de P20 Lite en de P20 Pro met zijn 3 fotosensoren zit de ... klassieke P20. Qua vormgeving lijkt die heel sterk op de iPhone X, maar niet qua prijs. Dit zijn onze bevindingen.

09.05.2018
Door Cédric

Technisch visitekaartje
De P20 heeft een scherm van 5,8 inch en een dubbele Leica-fotosensor van 20 megapixel en 12 megapixel. Op de voorkant ziet Huawei het groot, met een sensor van 24 megapixel. Er is in de P20 ook plaats voor twee simkaartjes en er zit flink veel geheugen in: 128 GB in de basisversie. En verder zit alles erop en eraan, zoals de nieuwste Bluetooth en een supersnelle 4G. Het toestel is spatdicht, maar niet waterdicht. De batterij van 3.400 mAh houdt het lang vol (ongeveer 36 uur bij intensief gebruik, dus meer dan een dag). Snoerloos opladen kan niet, wel snelladen via USB. Na minder dan een uur is het toestel weer helemaal volgetankt (wij haalden 55 minuten).

Uitzicht en gevoel
Qua design staat de P20 niet zo ver van de P20 Pro, hoewel hij achteraan één fotosensor minder heeft. Beide toestellen haalden de mosterd bij de iPhone X - en daar is niets mis mee - onder andere voor het scherm en de “notch” bovenaan (die je kan camoufleren).
De afwerking is echt voorbeeldig. De kijkhoek van het scherm is heel goed en de kleuren natuurgetrouw. Met zijn harmonische vormen en afgeronde randen ziet dit toestel er onberispelijk uit.
De vingerafdruksensor zit heel discreet onderaan het scherm en doet tegelijk dienst als trackpad. Dit is een mooie vondst, want je hebt dan geen navigatietoetsen en -icoontjes nodig.

Een pluspunt: Android 8.1
De meest recente Android, versie 8.1, zit standaard op het toestel, in combinatie met de EMUI-interface. Die werkt gestroomlijnder dan vroeger, maar heeft nog altijd de typische Huawei-look. Maar er zitten veel thema’s op en sommige zijn echt geslaagd. Je kan de interface sterk personaliseren, onder andere door de app-pagina te activeren.

En foto’s?
Er is vooral veel ophef geweest over de P20 Pro met zijn drie sensoren, maar ook de P20 laat op papier het beste vermoeden door de samenwerking met Leica: levendige kleuren, scherpe details en goede prestaties als er weinig licht is. En die verwachtingen worden helemaal ingelost. De sensor is niet alleen op zich al in staat om uitstekende foto’s te maken, hij beschikt ook nog eens over artificiële intelligentie om scenes te herkennen en de instellingen aan te passen. Echt verbluffend! Keer op keer past de P20 zelf kleuren en belichting aan om de beste resultaten neer te zetten. Binnen zijn de kleuren minder overweldigend, maar in volle schaduw worden details zichtbaar die je met het blote oog niet had opgemerkt. En vergeet niet dat de sensor op de voorkant 24 megapixel biedt. Selfies worden plots flatterend en leuk om naar te kijken. Ook de “portrait”-modus werkt goed en zelfs veel beter dan op de iPhone X.

P20 Lite of P20?
Twijfel je nog tussen de P20 Lite en de P20? Laat je dan vooral leiden door de fotokwaliteit. Er zit op dat domein een uitgesproken verschil tussen beide toestellen. Je kan de aankoop van de P20 combineren met een Orange-abonnement. Je hebt hem dan al voor 119 euro op zak. Zonder abonnement betaal je 369,99 euro. Of je kiest voor gespreide betaling vanaf 9 euro.

Onze volgende opdracht? Een test van de P20 Pro, die ook al beschikbaar is bij Orange.

Ontdek de Huawei P20 Lite