Menu
Blog

Onze test van de HTC One in mini-uitvoering

Tech

16.12.2013 Cédric Godart

Het toestel heet dan wel Mini, maar het is groter dan een iPhone 5S! De HTC One Mini is een compacte versie van de (uitstekende) HTC One en zet toch even mooie prestaties neer.

De HTC One was een van de succesnummers van de voorbije lente en zomer. De HTC One Mini is veel compacter vormgegeven, speciaal voor wie een licht, discreet, maar krachtig toestel zoekt. Want voor zijn prestaties hoeft hij niet te blozen: dual-core processor, “quasi HD” resolutie – HTC noemt het HD Ready – van 720 bij 1.280 pixels, 16 GB geheugen … met een 3G, 3G+ of zelfs 4G connectie. Het gewicht is redelijk: 120 g.

De HTC One Mini lijkt als twee druppels water op de HTC One. Zelfde uiterlijk, zelfde afwerking. Het verschil met de One? Iets meer kunststof, wat meer uitgesproken rondingen ook. Maar absoluut geen low cost-uitstraling. Net zoals bij de One, zijn de stereospeakers aan de voorkant aangebracht en dat geeft een uitstekend resultaat. Op dit punt geeft de Mini veel andere smartphones het nakijken, zoals de Galaxy S4 en de iPhone (met luidsprekers achteraan, vaak bedekt door je vingers).

Ondanks het kleinere scherm (4,3 inch, dus iets groter dan een iPhone 5/5S) is de weergavekwaliteit identiek aan die van de One. Het fototoestel is ook van het type Ultrapixels. De resolutie van 4 megapixel komt wat armoedig over in vergelijking met de concurrentie, maar het resultaat is goed, hoewel de HTC One beter scoort. Als er weinig licht is, hinkt de concurrentie zelfs achterop. Buiten en in de zon doen Samsung, Apple en Sony het momenteel veel beter. De foto’s ogen vaak nogal flets. Maar de filters en opmaakmogelijkheden maken veel goed.

Recente Android en mooie interface

HTC levert zijn One Mini met Android 4.2, maar versie 4.3 is sinds enkele weken beschikbaar, met een nog altijd even sombere, maar oogstrelende Sense 5.5 skin. Je krijgt trouwens talrijke personalisatiemogelijkheden. De Blinkfeed-app (gepersonaliseerde informatiestroom) werd duidelijk verbeterd, net zoals de muziekspeler. Het virtuele toetsenbord van HTC is erg mooi, maar niet altijd even praktisch, vooral met de functie automatisch corrigeren aan. Wij hebben het maar meteen vervangen door het oorspronkelijke Android-toetsenbord van Google. En wat blijkt? Samen met deze update biedt HTC je twee jaar lang 25 GB gratis ruimte op Google Drive.

In tegenstelling tot de HTC One haalt de batterij maar 1.800 mAh. Het toestel meer dan een dag gebruiken zonder opladen wordt dus moeilijk. Gebruikt u het intensief of is het netwerk niet optimaal, dan riskeer je dat je in de loop van de dag een stopcontact nodig hebt. Bij gemiddeld gebruik zingt de One Mini het uit van zonsopgang tot zonsondergang. Het loont de moeite om te investeren in een tweede lader of een laadkit voor de auto, vooral als je energiegulzige functies als video of GPS gebruikt.

Jouw droomtoestel?

Heb je niet meer dan 400 euro te besteden, zoek je een krachtig Android-toestel en vind je de beperkte batterijduur niet storend? Dan heb je aan de One Mini een verzorgd, uitstekend afgewerkt toestel dat vooral ook grootse prestaties neerzet. De Android-updates volgen elkaar sneller op dan bij Sony of Samsung. Zit je wat ruimer bij kas, bedenk dan dat de originele HTC One – die over afzienbare tijd recht heeft op Android 4.4 – een uitstekende investering is, met een resultaat dat nog dichter in de buurt komt van “nul tekortkomingen”.

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.