Menu
Blog

Onze test van de HTC 8S

Tech

Na de 8X biedt HTC een andere Windows Phone 8 aan: een eenvoudigere versie voor gebruikers met een kleiner budget.

08.02.2013 Cédric Godart

Hij heeft exact hetzelfde formaat als de iPhone 5 en de Sony Xperia P. Hij is tevens uitgerust met een 5-megapixelcamera, maar beschikt niet over een frontcamera om te skypen. Verder is hij ook voorzien van 3G, Bluetooth, maar heeft geen nfc. Ten slotte heeft hij 4 GB intern geheugen (waarvan ongeveer 3,5 GB werkelijk beschikbaar zijn voor de gebruiker), maar dit geheugen kan je uitbreiden aan de hand van een micro-SD-kaart (tot 32 GB voor minder dan 60 euro als je goed zoekt). Kortom: hij is redelijk goed uitgerust.
Hij heeft bovendien een verzorgde look. En hij is licht (113 gram). Hij past dus perfect in een broekzak en is gemakkelijk overal mee te nemen, zelfs tijdens het sporten. Net zoals de Nokia Lumia 820, beschikt hij over gekleurde verwisselbare cases. De knoppen zijn handig geplaatst en gemakkelijk bereikbaar: volume en ontspanner bevinden zich aan de rechterkant, powerknop en jack bovenaan.

Keurig qua geluid, minder qua beeld...

Het logo van Beats Audio is al goed nieuws op het vlak van geluid. Dat is een duidelijk pluspunt voor HTC, vooral als je je smartphone met een kwaliteitsvolle koptelefoon gebruikt van Sony, Sennheiser of Beats. Er valt dus niets te zeggen over het geluid (volume, kracht, bas).
Daarentegen zijn de resultaten van de camera lang niet perfect, desondanks de ledflits. De foto's vertonen veel te veel ruis en de flits (wanneer het werkt) verpest de kleuren van de foto. Bovendien veroorzaakt het rode ogen. Spijtig, want HTC gaf een redelijk goed doordachte en gebruiksvriendelijke app bij voor fotobewerking. De video's zal je op sociale netwerken kunnen posten, maar geen korte film mee kunnen maken.
Een bepaalde app vonden we heel erg handig, namelijk de kalender op het onthaalscherm: hij toont het uur, de datum en de weervoorspelling van de plaats waar je je bevindt. Zo'n app verwachten we van HTC, maar toch blijft het stijlvol en ziet het er vooral fraai uit.

Afgeraden voor gamers

Wie graag met zijn smartphone speelt moet weten dat de processor van de HTC 8S op 1 Ghz geklokt is... Vergelijk het eens met Nokia die zijn lowrange toestellen met een 1,5 Ghz processor uitrust. Daarnaast gaf HTC 512 MB werkgeheugen aan de 8S. Het kan beter. Het resultaat? De applicaties zijn soms traag tijdens het opstarten en bij het heropstarten nadat ze gesloten werden.
Het is dus niet het ideale toestel indien je het ook als spelcomputer wilt gebruiken. De graphics gaan niet kunnen volgen als de spelletjes te geavanceerd zijn.
De schermresolutie is lang geen HD. Maar dat is dus niet echt een probleem want Windows Phone past zich daar goed aan.
Typen op het scherm is zeer eenvoudig. Het virtuele toetsenbord van Windows Phone is goed bedacht en handig. Typefouten worden in een handomdraai verbeterd. Je telefoon leert trouwens ook je typegewoontes of woorden die je vaak gebruikt.
Dat je telefoon zonder batterij valt tegen het einde van de dag moet je ook niet vrezen. Deze komt zijn beloftes na. Met normaal gebruik kan je deze telefoon bijna twee dagen lang gebruiken. Als je e-mailt, naar muziek luistert en de gps raadpleegt, zal hij het een hele dag volhouden. Wat een uitstekend gemiddelde is voor een dergelijk toestel, maar dat ligt wellicht aan een technische uitrusting die minder energie verbruikt dan die van toprange apparaten.

Conclusie

Op het vlak van applicaties, muziek, geluidsweergave en autonomie, hoef je nergens bang van te zijn. De 8S is een perfecte kleine smartphone, die bovendien licht en stevig is. Windows 8 Phone is ook leuk om te gebruiken. Grappig zelfs! Maar de 8S is geen expert op het vlak van foto en video, noch is hij gemaakt voor 3D-spellen. Maar hij is zeker op dit ogenblik één van de goedkoopste en leukste Windows Phone 8 op de markt in deze prijscategorie. En laat die 4 GB opslagcapaciteit je niet afschrikken: met een geheugenkaart is dat probleem snel opgelost.

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.