Menu

Onze test van de Galaxy S4 Mini

Vind je de Galaxy S4 wat groot? Wat dacht je dan van de kleinere Galaxy S4 Mini? Deze zomer ligt hij in de winkel. En hij kost minder dan zijn grote broer.

23.07.2013
Door Cédric

Net zoals Samsung vorig jaar deed met de Galaxy S3, brengt het merk deze zomer een ‘miniversie’ van de S4 uit. De prijs is weliswaar niet zo ‘mini (je moet nog altijd 499,99 euro ophoesten), maar wel qua omvang en zonder al te veel aan vermogen in te boeten.  

Wat is hetzelfde?

De S4 Mini kan rekenen op de recentste Android 4.2-versie met de interface TouchWiz die je op alle Samsung-toestellen vindt. Behalve wifi, GPS en Bluetooth low energy (4.0), is de meest complete versie uitgerust met 2G, 3G én 4G.  De S4 Mini komt er dus ook zonder 4G (enkel 2G en 3G) of in een versie met dubbele simkaart. 
De NFC-chip wordt standaard. Dankzij deze chip koppel je je Galaxy aan accessoires, zonder tijd te verliezen met de Bluetooth-instellingen. De luidspreker of hoofdtelefoon aanraken volstaat om het geluid direct over te zetten. Wij hebben de S4 Mini getest met een Sony NFC-hoofdtelefoon. Eenvoudig en praktisch, en zonder nefaste gevolgen voor het energieverbruik. Op dit vlak presteert de S4 Mini even sterk als de grotere S4: de batterij houdt het ruim een volledige werkdag vol.  

Wat is anders?

  • De omvang, om te beginnen: het scherm van 4,3 duim (net iets groter dan de iPhone 5, maar kleiner dan de S4) zonder HD-resolutie (940 x 560 pixels om precies te zijn);
  • De technische kenmerken: een minder krachtige processor, minder geheugen en minder opslagruimte (standaard 8 GB, met de mogelijkheid om uit te breiden naar 32 of 64 GB met een geheugenkaart);
  • De foto- en videosensoren: 8 megapixel achteraan (tegenover 13 op de S4) en 2 vooraan. Filmen in HD blijft mogelijk.

Zal dat de Mini parten spelen?

Niet echt. Wij hebben de meest gebruikte functies getest (e-mail, Facebook, Skype met beeldweergave, muziek, filmpjes, spelletjes) en hij doet het altijd heel behoorlijk, zonder vertraging, tenzij je natuurlijk twintig apps tegelijk laat draaien. De S4 Mini is compatibel S Voice (stemherkenning en -besturing), net als de S4.  

Wat is zijn doelpubliek? 

Met een prijskaartje van 499,99 euro behoort hij tot het middensegment. Het is niet het goedkoopste toestel uit zijn categorie, maar de prestaties zijn wel top. De S4 Mini heeft een mooi scherm, ondanks het ontbreken van HD, en biedt mooie contrasten. Plastiekerig is hij nog altijd, maar daardoor kan Samsung wel uitpakken met een nog lichtere telefoon van 110 gram. Bovendien stop je hem makkelijker weg dan de gewone S4.