Menu
Blog

Onze test van de Galaxy Fame van Samsung

Tech

Wie geen groot bedrag aan een smartphone wil spenderen, kan in het gamma van de goedkope en stijlvolle modellen één van de eenvoudigste, compactste en snelste toestellen van het voorjaar ontdekken: de Galaxy Fame.

29.03.2013 Cédric Godart

Hij heeft weinig te maken met de huidige trend van gigantische smartphones. De Galaxy Fame is compact: 11,3 cm hoog en slechts 6,15 cm breed. Het eerste goede nieuws: zijn 3,5 inch scherm is zeer helder. Ok, het heeft niets te maken met de HD-schermen van de HTC One, de Sony Xperia Z of de toekomstige Samsung Galaxy S4, maar dat heeft alleen maar voordelen voor de batterij die het tijdens de test meer dan een anderhalve dag volgehouden heeft! Het scherm is misschien wel helder, maar niet optimaal om een sms met het QWERTY-toetsenbord te typen. We raden je dus aan het alfanumerieke toetsenbord te gebruiken en sms'en "old school" te typen: door meermaals op een cijfer te drukken om een bepaalde letter te bekomen. In tegenstelling tot de Galaxy S3 en zijn enorme scherm, heb je hier niet veel plaats tussen de toetsen van het toetsenbord om comfortabel en snel te typen. Hoewel je met Android 4.1 uiteraard je berichten ook gewoon kan dicteren. Hier werkt deze functie ook indien je geen internet op je gsm hebt (in tegenstelling tot de iPhone en Siri). Je kan dus een berichtje voorzeggen aan je telefoon om het te laten schrijven, op voorwaarde dat er niet te veel lawaai rond je is.

Geleverd met Android 4.1!

Dankzij Android 4.1 ondersteunt de Galaxy Fame de meeste recente applicaties die voor het besturingssysteem ontwikkeld werden. Voeg daar de TouchWiz-interface van Samsung aan toe die de maker redelijk goed aan de grootte en de resolutie van het scherm heeft aangepast. Kortom: je hebt niet echt de indruk dat je een gecomprimeerde versie van Android gebruikt.
De smartphone biedt je 4 GB intern geheugen aan. Dat is niet veel, maar je kan het wel aan de hand van een micro-SD-kaart uitbreiden (16 GB is meestal genoeg). De 1 GHz-processor – typisch voor een recente smartphone – trekt zijn plan, ook wanneer meerdere apps tegelijk draaien.
Qua datafuncties moeten we toegeven dat de Galaxy Fame tegen 200 euro vrij goed uitgerust is. Alles is er: van 2G tot 3G, van wifi tot Bluetooth 4.0 (wat minder energie verbruikt) en zelfs een nfc-chip. Met deze kan je tegen een hoge snelheid bestanden opsturen naar compatibele toestellen (via de Beam-applicatie) of een verbinding aanmaken met bijvoorbeeld draadloze luidsprekers of een koptelefoon door beide apparaten elkaar gewoonweg te laten aanraken.

Keurige score voor multimediafuncties

In degelijke lichtomstandigheden vonden we de 5-megapixelcamera zeer reactief. De foto's zijn niet even goed als die van een toprange smartphone zoals de Galaxy S3 of de Sony Xperia Z, maar ze vallen wel reuze mee (met genoeg licht). De ledflits is iets te sterk als je een foto in het donker neemt, maar we verwachten ook geen wonderen van een telefoon. De camera maakt ook redelijk goede video's in 800 bij 480 pixels. Geen HD dus. Maar wel mooie, overtuigende filmpjes.
Op het vlak van muziek is het geluid keurig, vooral als je de equalizer inschakelt. Kleine video's vallen ook mee, maar denk niet een HD-video te kunnen afspelen, dat zal de telefoon niet aankunnen.

Onze conclusie

Klein, discreet, stevig, misschien iets te zwaar (120 gram), maar tegen 199 euro is hij een fantastisch toestel. De Galaxy Fame is exclusief bij Mobistar beschikbaar in april. Heb je een beperkt budget? Hoef je geen top-of-the-range smartphone? Dan is dit één van de coolste smartphones van het voorjaar 2013. Applicaties, muziek, 3G: er mist niets. Ook niet Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter en Angry Birds.

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.