Onze test van de BlackBerry Z10

Tech

We hebben de Z10 net voor zijn langverwachte release in België getest. En hij heeft ons overtuigd!

22.03.2013
Door Cedric

Een beperkt aantal gebruikers heeft reeds de Z10 in België kunnen verkrijgen - voornamelijk via import - maar de 100 % Belgische versie zal binnenkort in de winkels liggen. We hebben hem een paar weken lang getest. Ontdek hieronder wat we over dit eerste toestel met BlackBerry 10 hebben gedacht.
Eerst en vooral is BB10 een splinternieuw besturingssysteem. In tegenstelling tot oudere modellen, heb je hier geen BlackBerry Tribe of Complete abonnement meer nodig. Je kan hetzelfde abonnement gebruiken als andere smartphones (Android, Windows Phone, iPhone). Het lijkt niet zo, maar dat is wel een grote verandering.

Maar eerst een paar woorden over zijn specificaties:

  • Dualcore processor
  • Afmetingen: 130 x 65.6 x 9 mm
  • Geheugen: 16 GB intern geheugen en micro-SD-kaart
  • Bluetooth 4, nfc, gps, micro-USB, micro-HDMI
  • Verwijderbare 1.800 mAh-batterij
  • 8-megapixelcamera aan de achterkant met F/2.2 diafragma, filmen in 1.080p, 2-megapixelcamera aan de voorkant, filmen in 720p
  • Compatible HD Voice 
  • Hij beschikt tevens over 2G, 3G en zelfs 4G
  • Je hebt een micro-simkaart nodig

De Z10 onder de loep

Met een 4,2 inch HD-scherm (1280 bij 768 pixels, dus iets beter dan de iPhone 5) is hij net iets groter en dikker dan de iPhone 5, maar kleiner dan de Galaxy S3 van Samsung. Hij weegt 140 gram. Hij ligt niet lastig in een broekzak.

De achterkant is "soft touch" en voelt heel erg leuk aan. De afwerking is onberispelijk. In tegenstelling tot tal van modellen van dezelfde generatie kan je de achterkant openen en de batterij eruit halen. De randen van het scherm zijn gevoelig. De nodige gebaren om het systeem te gebruiken leer je dus vrij snel. Er zijn geen knoppen op de voorkant. De meeste functies kun je met één hand beheren. Op de voorkant van het toestel bevinden zich enkel de lens van de camera en een ledlampje voor de notificaties (als je een berichtje ontvangt of opgebeld wordt).

Het startscherm bestaat uit iconen en dossiers. Het ziet er redelijk klassiek uit. De HUB staat centraal in het systeem. Je bent er in één vingerbeweging. Je vindt er je sms'en, e-mails, Facebook-, Twitter-, LinkedIn-, BBM- en binnenkort ook Skype-berichten. Alles is gecentraliseerd. Je hoeft dus niet de applicaties van Facebook of Twitter te openen om een berichtje te sturen. Alles is eenvoudig, intuïtief en snel. Box en Dropbox werden in BBM10 zelf geïntegreerd: je krijgt dus toegang tot je bestanden via de clouds alsof je op je computer bezig bent, zonder via een app te hoeven gaan.

Wat zijn de belangrijkste gebaren? Je vinger van beneden naar het midden laten glijden om naar de HUB te gaan. Je vinger naar boven doen glijden zorgt ervoor dat de actieve app geminimaliseerd wordt. Door je vinger van boven naar beneden te laten gaan, verschijnt er een notificatievenster met de parameters, Bluetooth, profiel (trilalarm, stille modus, luid), alarm, wifi, netwerk, batterijstatus, enz. Deze gebaren worden een tweede natuur. Later probeerden we zelfs dezelfde gebaren op een iPhone en Android toe te passen.

De foto- en video-functies zijn zeer volledig (bewerkingen, TimeShift mogelijkheden om de foto te vinden waar de glimlach er het natuurlijkst uitziet). De kwaliteit van de resultaten is keurig, maar niet even goed als de iPhone 5, de Galaxy S3 en ver van die van de Sony Xperia Z die we getest hebben. Met degelijke lichtomstandigheden levert hij keurige resultaten op. Maar de kwaliteit daalt behoorlijk in minder goede omstandigheden. De autofocus werkt prima, in het bijzonder in macro. De HD 1.080-video heeft echter moeite met ruis en de kwaliteit leek ons wat minder dan met de iPhone 5. De Z10 heeft wel een leuke functie: StoryMaker. Deze geïntegreerde applicatie laat je toe foto's, een thema, een titel en muziek te kiezen om er een video van te maken.

In België zal je via BlackBerry World (dezelfde soort online winkel als de Google Play Store en de App Store van Apple) applicaties en spellen kunnen downloaden. Maar geen muziek, noch video's. Elke dag telt de catalogus meer apps. Whatsapp is net verschenen. Skype komt binnenkort uit. Wellicht Instagram ook. Het voordeel? De ontwikkelaars kunnen snel Android-applicaties aanpassen want BB10 heeft daar absoluut geen moeite mee. Een aantal Belgische applicaties werden zo redelijk snel geport toen de Z10 verscheen, zoals bpost, maar ook Deezer en de app van de RTBF, maar ook sommige kranten zoals L'Echo/De Tijd. De mooiste apps van de catalogus zijn LinkedIn, TuneIn Radio en AFP News.

Geen echt toetsenbord, nochtans is het een BlackBerry!

Het Z10-model beschikt misschien niet over een fysiek toetsenbord (in tegenstelling tot de Q10 die in mei uitkomt), maar zijn virtueel toetsenbord is wellicht het beste dat je tegenwoordig kan vinden. Ze hebben hun belofte gehouden. Hoe het toetsenbord in elkaar zit zorgt ervoor dat het typen vlotjes verloopt (hij onthoudt waar je op het scherm drukt voor een bepaalde letter om zo typefouten te vermijden) en de BlackBerry leert je stijl te herkennen om woorden te kunnen voorstellen. Indien hij het juiste woord heeft geraden, plaats je je vinger boven de letter en wordt het woord meteen getypt. Zo hebben we af en toe hele zinnen kunnen schrijven door slechts een paar letters aan te raken en onze BlackBerry het werk te laten doen. Het is echt, écht indrukwekkend. Soms een beetje magisch zelfs. Dit terzijde zullen gebruikers die een toetsenbord gewend zijn en die niet zonder kunnen wellicht beter op de Q10 moeten wachten.

Net zoals Apple Maps en Google Maps biedt BlackBerry Maps een spraakgestuurde navigatie met de gps. De kaarten van TomTom zijn precies, maar de app leek toch niet helemaal optimaal te werken vergeleken met de concurrentie. We hebben het in de auto getest. Het minste dat we kunnen zeggen is dat het niet super praktisch is. Vooral niet op de snelweg. Integendeel... De stem die je de weg aanduidt klinkt wel leuk, in tegenstelling tot die van Google Maps op Android.

Het horloge geniet van een leuk design. Op het vergrendelscherm kan je de slaapmodus simpelweg activeren door je vingers van boven naar beneden te laten glijden. Je tovert je telefoon dan om in een wekker met lage helderheid voor je nachtstand. Het ziet er beeldig uit. De rekenmachine bleek zeer nuttig te zijn om fooien te berekenen. Er ontbreekt niets als je aan alles gewend bent: chronometer, kompas, smarttags, nfc, Adobe pdf-lezer en zelfs DocsToGo voor documenten. Ten slotte zal je dankzij BlackBerry Protect snel je toestel kunnen lokaliseren, de inhoud wissen of een alarm af laten gaan in geval van verlies of diefstal.

En de autonomie? Sinds de laatste update houdt hij het een volledige werkdag uit, soms zelfs een dag en nacht.

Conclusie

Ben je een iPhone, Windows Phone of Android gewend? Dan zal je opkijken van de efficiëntie van het toetsenbord van de BlackBerry Z10. Zijn toprange status heeft hij te danken aan zijn toetsenbord. Verder past alles mooi bij elkaar. Ja, sommige belangrijke apps missen nog. Hij levert geen topkwaliteit op het vlak van foto's. De gps-applicatie had beter gekund. Maar in een paar uur heb je de werking van dit toestel onder de knie en het blijkt een super efficiënte telefoon te zijn voor het werk én voor de hobby's. Je kunt meerdere dingen tegelijkertijd doen en je bent niet verplicht van de ene naar de andere app te switchen omdat je alles vanaf het systeem zelf kan beheren. Het is een slimme en superproductieve smartphone. Zijn prijs zal sommigen afschrikken: toch zo'n 629 euro. Maar dat is ongeveer evenveel als de Galaxy S3. En nog steeds minder dan de iPhone 5.