Onze test van de BlackBerry Q10

Tech

In maart hebben we in avant-première de BlackBerry Z10 getest. Deze zomer maakt de Q10 zijn opwachting. Het grootste verschil? De Q10 is uitgerust met een echt toetsenbord.

05.07.2013
Door Cedric

De onderdelen van de Q10 zijn vergelijkbaar met de Z10: 2G, 3G, 4G, Wi-Fi, NFC, Bluetooth, GPS, een scherm van 3,1 inch (met een resolutie van 720 bij 720 pixels), een razendsnelle processor, 16 GB ruimte, een sleuf voor micro SD-kaarten (tot 64 GB). Kortom, de Q10 heeft gewoon alles. Ook een indrukwekkende autonomie. De losse batterij houdt het erg lang vol. De jongste maanden kregen we veel telefoons in handen en geen enkele kon ons overtuigen zoals de Q10. Zelfs als je hem heel regelmatig gebruikt, bij een optimaal bereik en zonder Wi-Fi en Bluetooth uit te schakelen, bedraagt de gemiddelde autonomie twee volledige dagen. Jawel, je leest het goed!

Q10 en Z10: de battle

Het systeem BlackBerry 10 van de Q10 is hetzelfde als dat van de Z10. We verwijzen naar onze test voor de praktische details.

Wat is er veranderd? Een upgrade van het systeem (10.1) dat nu stabieler is, de HDR-technologie voor de foto’s (zoals op de iPhone) en verscheidene essentiële applicaties zoals Skype (met video-oproepen). Geen reden tot klagen over de beschikbare apps: Facebook, Twitter, Foursquare, LinkedIn, Adobe Reader, Delhaize, Deezer, TuneIn Radio. Al ontbreken er wel enkele grote namen in het aanbod: Instagram, Spotify, Napster, Rdio, Vine. Idem voor de zuiver Belgische apps (de app van je bank of je krant bijvoorbeeld), ook al boekt het merk beetje bij beetje vooruitgang. BlackBerry Maps is ook niet echt hetzelfde als Google Maps of Nokia Here… Volgens BlackBerry een kwestie van tijd, maar wij denken dat de ontwikkelaars gewoon de kat uit de boom kijken.

Android-apps installeren kan wel (via enkele kunstgrepen), maar ze werken niet allemaal en dat heeft te maken met het vierkante scherm van de Q10.

Het multimediale aspect zit over het algemeen snor. De foto-, video- en muziekapps (zonder equalizer) kunnen gesynchroniseerd worden via BlackBerry Link voor Mac en Windows. Foto’s nemen is bijna net hetzelfde als met de Z10 en het resultaat ziet er heel fraai uit op het scherm van de Q10. Maar zodra je de foto’s doorstuurt of overzet, is het andere koek. Dan zijn ze niet altijd even helder en zit er een korrel op. En wanneer je de HDR activeert, neigen ze naar onscherp. Gebruik je Dailymotion? De app is aan boord. Of eerder YouTube? Het icoontje verwijst naar de mobiele site, maar is zo goed ontworpen dat je je in een app waant.

Wat alles dan zo anders maakt? Het toetsenbord.

Wat een plezier! Je schrijft meer én beter dankzij een wel erg relevant correctiesysteem dat zonder het minste probleem overschakelt van de ene naar de andere taal: wij gebruikten de Q10 met verbazend gemak in het Frans, het Nederlands en het Engels. Wat ondanks alles toch ontbreekt op het toetsenbord? De good old track point of track pad, voor meer precisie, en een ‘back’-knop. Klik je op het scherm om te kopiëren/plakken of de tekst te wijzigen, dan is het soms wat knoeien. En om een woord te corrigeren, heb je enkele pogingen nodig.

Met een prijskaartje van 659,99 euro moet je voor deze Q10 diep in je portefeuille tasten. De Q5, die ook vanaf deze zomer in de winkel ligt, neemt het principe van het aanraakscherm en toetsenbord over en gaat heel wat minder kosten. Een goed verstaander… De Q10 is duidelijk een professioneel en luxueus toestel dat met de grote jongens wil meespelen (iPhone 5, Galaxy S4 of HTC One), zonder te kunnen concurreren als het over apps of fotograferen gaat.

Ben je nieuw in de wereld van smartphones en is een toetsenbord voor jou een belangrijk element, dan heb je geen enkele moeite met de Q10. Kom je van Android, iPhone of Windows Phone, check dan in welke mate je apps echt nodig hebt. Heb je geen behoefte aan de nieuwste apps, dan hebben wij voor jou drie redenen om de Q10 aan te schaffen:

  • echt indrukwekkende autonomie;
  • onberispelijk netwerkbereik en dito belkwaliteit;
  • met het toetsenbord schrijf je vlotter, rustiger en beter dan met de aanraaktoetsenborden.