Menu
Blog

Onze test van de Alcatel One Touch Idol S

Tech

26.02.2014 Céline Roman

Toen de allereerste gsm’s op de markt kwamen, was Alcatel er al bij, met zware, kleurrijke toestellen die ook One Touch heetten. Het nieuwste model in de reeks, de Idol S, ziet er totaal anders uit, is betaalbaar en 4G-ready.

Hoewel de Idol S van Alcatel minder dan 300 euro kost, kan je het moeilijk een instapmodelletje noemen. Het toestel is mooi, goed ontworpen en licht (110 g).

Het scherm is flink groter dan dat van de iPhone 5S (4,7 inch) en bovendien HD (ready). Qua vorm lijkt het vrij sterk op de Galaxy S4. De Snapdragon S4-processor blijkt erg snel, het werkgeheugen is ruim en de connectiemogelijkheden nagenoeg compleet: 3G, 4G, wifi, Bluetooth, GPS. Het vrij krappe interne geheugen kan tot 64 GB worden uitgebreid met een micro-SD-kaartje. Zoals bij de meeste toestellen die momenteel in omloop zijn, zit er een micro-simkaartje in. De iPhone gebruikt daarentegen de nog kleinere nano-simkaart. De gesprekskwaliteit is vrij goed, het geluid evenwichtig (maar het volume een beetje zwak). Wij hebben het toestel getest op een 2G-, 3G- en 4G-netwerk: de overgangen verliepen vloeiend en gesprekken werden niet onderbroken.

De Android-interface (momenteel versie 4.2, in afwachting van 4.3) is kleurrijker dan de Google-versie van Android, maar Alcatel heeft geen al te afwijkende schil rond het besturingssysteem gebouwd, in elk geval minder dan bijvoorbeeld Samsung met zijn nieuwste Galaxy-toestellen. Alcatel levert enkele heel nuttige apps waar je normaal voor moet betalen: het (uitstekende) Swiftkey-toetsenbord, een productiviteitssuite (Word-documenten, PDF’s) en een reeks games (Gameloft). Als er te veel apps tegelijk draaien, begint het toestel wat langzamer te functioneren, maar de Idol S weert zich dapper in alle complexe situaties die wij op hem loslieten, ook bij games die veel geheugen- en processorcapaciteit vreten.

Het 8-megapixelfototoestel achteraan laat daarentegen enkele steken vallen. De autofocus is vrij traag. De kleuren ogen niet altijd natuurgetrouw, details ontbreken en er is te veel grijs. We hielden ons hart vast voor de videoprestaties, maar die vallen goed mee in full HD, hoewel de kleurenweergave (vooral buiten) voor verbetering vatbaar is.

Je kan de batterij niet uit het toestel nemen en ze is aan de krappe kant (2000 mAh). Dat betekent dat je zeker elke dag aan een stopcontact moet bijtanken. Zelfs nadat wij de meeste energieverslindende functies hadden uitgeschakeld (helderheid, wifi, Bluetooth), haalden wij nooit meer dan 24 uur. De beperkte batterij is waarschijnlijk de prijs die je betaalt voor een dun en heel licht toestel.

Nu we het toch over de prijs hebben: je vindt zelden zo’n voordelig aanbod, behalve dan bij Huawei. Ondanks de beperkte batterijduur en de niet zo schitterende fotokwaliteit, blijft de Idol S een overtuigende, betaalbare en aanbevelenswaardige smartphone.

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.