Menu
Blog

Onze mening over de Wiko Birdy

Tech

De Europese constructeur pakt uit met een Android voor 99,99 euro die de perfecte metgezel zou kunnen zijn voor al wie zijn eerste stappen zet in de wereld van de Android-telefoons.

01.07.2015 Cédric Godart

Waarom zou je nog honderden euro’s uitgeven voor 4G-capaciteit? De nieuwe Wiko bewijst dat het anders kan. Hij is ook wat discreter dan de huidige grote modellen.

Met zijn scherm van 4,5 inch situeert hij zich qua grootte ergens tussen de iPhone 4 en de Galaxy S5. Dat levert een belangrijk pluspunt op: je hanteert het toestel met één hand, ook omdat het maar 9,6 mm dik is.

Maar als je nobele materialen verwacht, kom je bedrogen uit. Dit toestel mikt op een goede prijs-kwaliteitverhouding en dan is kunststof onvermijdelijk, maar het materiaal is wel van goede kwaliteit. En de kleurtjes zijn leuk voor een persoonlijke touch: geel, blauw en nogal girly roze.

Wat zit er onder de motorkap? Een scherm van aanvaardbare kwaliteit met een resolutie van 540 bij 960 pixels. In de zon is het goed leesbaar. Je krijgt dus geen HD, maar dat heeft ook een voordeel: de batterij gaat langer mee dan op de meeste smartphones (gemiddeld anderhalve dag). De opslagruimte is beperkt, maar er is wel plaats voor micro-SD-kaartjes tot 32 GB (die je minder dan 30 euro kosten).

De Android-versie die op het toestel zit, is nog 4.4 en dus geen 5, maar er zou een update gepland zijn. Wij zijn heel erg te spreken over de vrij uitgepuurde interface van deze Wiko, die niet per se Android naar zijn hand wil zetten (en vervormen). Het groene robotje dat hier opduikt, lijkt als twee druppels water op een zuivere Android. De belangrijkste apps (sociale netwerken, foto’s) en de games draaiden tijdens onze tests zonder vertraging of crash.

De camera van 5 megapixel creëert geen valse verwachtingen. Desondanks zet hij buitenshuis in de meeste gevallen uitstekende resultaten neer, vooral bij close-ups. Het toestel presteert trouwens over het algemeen goed en functioneert zonder haperingen, hoewel het niet de meest recente processor aan boord heeft. Deze Wiko is bovendien uitgerust met het energiezuinige Bluetooth 4 en met een FM-tuner om naar de radio te luisteren.

De Birdy is geen technologisch paradepaardje, maar een uitstekend toestel dat weinig toegevingen doet om Android helemaal tot zijn recht te laten komen, inclusief 4G. We herhalen graag dat de Europese constructeur erin geslaagd is om voor een zacht prijsje kwaliteit te bieden.

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.