Menu
Blog

Onze mening over de Sony Xperia XA1

Tech

Deze zomer verleidt Sony ons met zijn XA1, een smartphone die prestaties en hoge fotokwaliteit voor een schappelijke prijs wil combineren.

18.07.2017 Céline Roman

Charmant is hij genoeg: een verleidelijke vormgeving, een snelle processor van 2,3 GHz en zelfs een fotosensor van 23 megapixel. Qua rondingen (of moeten we zeggen “hoekigheid”) lijkt hij wel wat op de stijlvolle Xperia XZ.

Er blijven niet te veel sporen van vingers achter en hij glijdt niet uit je hand: over het design is nagedacht. Misschien een beetje uit de mode, maar zeker niet ouderwets, ondanks de opkomst van de (“borderless”) schermen met gebogen randen. Het toestel is sober, met goed geplaatste knoppen, en ligt aangenaam in de hand. Zoals zo vaak bij Sony is er aan de linkerkant plaats voor de simkaart, naast de eventuele geheugenkaart (standaard zit er 32 GB in het toestel en dat is voldoende voor de meeste gebruikers).

Het 5 inch grote scherm biedt HD-kwaliteit. Voor deze prijscategorie is dat ruim voldoende, maar er zijn tegenwoordig schermen met meer detailwerking en helderheid te vinden.

Als je het toestel koopt, heeft het al meteen Android 7 aan boord, wat midden 2017 logisch lijkt, hoewel de markt vaak iets anders laat zien. Door de hoogpresterende onderdelen en 3 GB aan RAM-geheugen werkt het toestel zonder haperen bij dagelijks gebruik, hoewel het touchscreen enkele lacunes vertoont (maar de fabrikant kent het probleem en zal er wat aan doen bij de geplande updates).

De XA1 beschikt over een fototoestel van 23 Mpx, met een Exmor RS-sensor en een lensopening van f/2.0. In de praktijk blijkt de opvolger van de XZ het een beetje moeilijk te hebben om de fotokwaliteit van de toptoestellen van het merk te halen. Sommige opnames zien er een beetje futloos uit of missen wat scherpte. Maar ook hier zullen de updates door Sony na verloop van tijd de fotokwaliteit opkrikken.

Bij de meeste gebruikersprofielen houdt de batterij het ruim een hele dag vol en dat is zonder meer goed te noemen.

Kortom, qua geluid en ontwerp scoort het toestel goed en de Android-interface is nog altijd even overtuigend. De foto’s zijn voor verbetering vatbaar. De XA1 is nu al verkrijgbaar. Met een abonnement kost hij je slechts € 9. Zonder abonnement € 279,99.


Ontdek de Sony Xperia XA1

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.