Onze mening over de Sony Xperia 10
Tech
Alle merken hebben belangstelling voor het middensegment, maar Sony innoveert met een nieuw schermformaat, voor een bijna-bioscoopervaring. De Xperia 10 schreeuwt het niet van de daken, maar is wel heel geraffineerd.
Pas voorgesteld op het MWC van Barcelona en nu al in de winkel. Sony mocht zich verheugen in veel belangstelling voor de lancering van zijn Xperia 10, met één origineel kenmerk: een 21:9 schermformaat, zoals in de … bioscoop. Dat belooft voor vele uren optimaal kijkplezier met Netflix of Amazon Prime, in de trein, de bus, de sportzaal, …
We duiken even in de technische eigenschappen van de Xperia 10:
- HD+ scherm van 6 inch in het 21:9 formaat
- Video-opnamen in het 21:9 formaat, dubbele fotosensor (13 MP + 5 MP)
- Audio met hoge resolutie, dankzij de DSEE HX- en LDAC2-technologieën
- Dubbele simkaart en microSD-kaartje (tot 512 GB)
- Android Pie 9 met recente updates
Slank, licht, verfijnd, … Op papier heeft het toestel alles om te behagen: een elegant figuur van 156 mm bij 68 mm en slechts 160 gram op de weegschaal op ons bureau. Een lichtgewicht met een lichte batterij (van 2.870 mAh), maar geen paniek. Wij dachten dat ons toestel er tegen het einde van de dag de brui aan zou geven. Maar het is zo goed geoptimaliseerd dat het pas ’s avonds verse stroom nodig heeft. Dat is korter dan gelijkaardige toestellen van Samsung en Huawei, maar toch niet slecht.
Het scherm is niet perfect, maar in de stand “vivid” krijgt het al meer glans en diepte. Standaard staat de lichtsterkte vrij laag ingesteld, die kun je dus beter verhogen. Er valt geen “notch” te bespeuren: Sony zweert nog bij een rand, maar die is wel evenwichtig uitgevoerd.
Het 21:9 schermformaat is niet alleen leuk om naar te kijken. De Xperia 10 ligt ook aangenaam en licht in de hand. Het duurt even vóór je de “gebarentaal” van Android 9 beheerst om te bladeren door menu’s, vensters, apps en de Google-assistent en dat komt door het ongewone formaat. Maar ook dat went snel.
De randen zijn verfijnd en geven een goed gevoel. De knoppen zitten handig aan de rechterkant: inschakelen, vingerafdruksensor (die heel gevoelig en snel werkt) en volume. Sony behield de jack-aansluiting voor oortjes of een koptelefoon, met een uitzonderlijk goede geluidskwaliteit (zowel via Bluetooth als langs een snoertje).
Sony aarzelt niet om in juichende bewoordingen zijn twee fotosensoren van 13 en 5 megapixel aan te prijzen, met een maximale lensopening van f/2.0. Hoewel dat nogal bescheiden oogt, zijn de resultaten meestal toch verrassend goed. Toen we het toestel pas begonnen te gebruiken, verliep scherpstellen nogal traag. Op 22 maart kreeg onze Xperia 10 een software-update binnen en plots ging alles vlotter. Bij voldoende omgevingslicht zijn de foto’s van uitstekende kwaliteit, zeker voor wat de echtheid en natuurlijkheid van de kleuren betreft. Maar binnen en vooral ’s avonds treedt er al snel ruis op, ondanks de dubbele sensor. Dat is jammer, maar waarschijnlijk zal Sony dit bij volgende updates wel rechtzetten.
Omdat wij het origineel meegeleverde toetsenbord (Swiftkey) niet gewoon konden geraken, hebben wij het vervangen door GBoard van Google. De reden ligt voor de hand: het scherm is smaller dan gemiddeld en dus hebben grote vingers het moeilijk om de kleine toetsen aan te slaan. Niet alle apps en video’s zijn geoptimaliseerd voor een 21:9 scherm, maar dat leverde geen grote problemen op … tenzij bij sommige games. Over het algemeen apprecieer je het fijne, handige en goed te hanteren model en heb je weinig last van vreemde app-formaten. De Android 9-versie is bovendien vrij sober en de Android-updates dateren van februari 2019 (en zijn dus recent). Als je het toestel in gebruik neemt, stelt Sony je enkele apps van Google of partners voor (zoals Booking.com), maar je kunt ze weigeren. Andere fabrikanten (zoals Huawei en Samsung) zouden dit voorbeeld beter volgen. Om een voor ons onbekende reden bleek het echter niet mogelijk om Facebook te verwijderen. Motorola en Nokia gaan resoluut de andere kant op: ze leggen je geen enkele app meer op.
Door zijn correcte batterijduur, een origineel schermformaat en technische gegevens die in 2019 niet misstaan, is de Xperia 10 een geducht wapen voor Sony. Maar in deze prijscategorie liggen veel concurrenten op de loer. Het model zou de belangstelling moeten opwekken van al wie zich laat charmeren door de verfijning van Sony. Ook videofans en liefhebbers van een mooie klank zullen veel hebben aan dit Android-toestel zonder overbodige franjes. En het toestel met één hand gebruiken lukt duidelijk beter dan bij alle concurrenten van het moment. Alleen al daarom verdient de Xperia 10 dubbel en dik zijn plaats tussen de nieuwigheden van de lente van 2019.
Bekijk de Xperia 10 Marineblauw van Sony in onze online shop. Hij kost 299,99 €. Koppel je het toestel aan een Koala of Arend Smartphone-abonnement, dan betaal je 9 €.
Tags
Found this useful? Share with
