Menu

Onze mening over de P20 Lite

Dit is de meest betaalbare van de 3 nieuwe P20-versies van Huawei. Je hebt het toestel al op zak voor 9 euro, in combinatie met een Orange-abonnement. Waarin blinkt het uit? Waarin schiet het tekort? Lees het in onze test.

03.05.2018
Door Cédric

Technisch doorgelicht

De gloednieuwe Huawei P20 Lite ziet er goed uit, want hij is helemaal van glas en metaal gemaakt en hij verleidt kopers met allerlei kleurtjes (blauw, roze of zwart). Ondanks zijn bescheiden prijs gaat hij dus zwierig door het leven. Hij heeft een (vrijwel randloos) FullView-scherm van 5,84 inch, waarmee hij in de buurt van de iPhone X komt. Het Lite-model heeft een dubbel fototoestel van 16 en 2 megapixel. Het is water- en stofdicht en biedt plaats voor twee simkaarten. De combinatie van een batterij van 3.000 mAh en een minder krachtige processor levert een mooie batterijduur op: ruimschoots een volledige dag, zelfs bij intensief gebruik.

Kennismaking

De P20 Lite zegt van zichzelf dan wel dat hij FullView is, maar dat klopt niet helemaal. Het scherm beslaat immers 80% van de voorzijde en ontsnapt niet aan de fameuze inkeping (ook wel “notch” genoemd) zoals op de iPhone X. De achterkant is van glas. Het toestel ligt aangenaam in de hand, maar zit snel vol vingerafdrukken. Behalve een schermbescherming is een case dus zeker geen overbodige luxe. De knopjes zijn ideaal gepositioneerd op de zijkanten. Zelfs met één hand bedien je het toestel moeiteloos. Zoek je de vingerafdrukscanner? Die zit achteraan in het midden en het fototoestel linksboven, zoals op de iPhone X.
Het scherm heeft een voorbeeldige resolutie: 2.280 pixels bij 1.080. Ook het contrast is uitstekend. De P20 haalt nog niet het kwaliteitsniveau van de nieuwste Galaxy’s van Samsung, maar komt in de buurt. De forse zonnestralen van april konden het scherm niet deren: het presteert uitstekend, zoals de nieuwste iPhone.

Vraagtekens bij multimedia

Het geluid is niet de sterkste troef van dit toestel. Het lijkt ons minder krachtig dan gemiddeld, maar moet toch voldoende zijn voor de meeste koptelefoons.
De dubbele fotosensor laat het beste verhopen voor de fotokwaliteit. De eerste biedt 16 megapixel (met een f/2.2 lensopening) en de tweede slechts 2 megapixel, die zit er dan ook alleen maar op om de eerste sensor te ondersteunen in “portrait”-modus, met een wazige achtergrond. Een uitblinker in fotoland is deze P20 Lite niet, maar in zijn prijscategorie trekt hij zich goed uit de slag. Er zitten veel details en subtiele accenten in de foto’s en gelukkig ook weinig ruis. Maar de autofocus is niet van de snelste en daar zouden de volgende updates iets aan moeten doen. Het verschil met de P20 en de P20 Pro wordt duidelijk als je bij weinig licht wil fotograferen. De P20 Lite zet ook dan nog behoorlijke resultaten neer, maar met veel ruis en doffe kleuren als het onderwerp niet extra wordt belicht.
De video levert nog een ander verschil op: 4K is met dit toestel niet mogelijk, maar wel Full HD met 1080p en voor die norm zijn de resultaten echt goed.

Momenteel Android 8.0

Huawei heeft bij de lancering niet voorzien in de allernieuwste Android-versie, maar wel de Oreo 8.0, aangevuld met de eigen EMUI 8-gebruikersinterface. Die is minder opdringerig dan vroeger, maar soms nogal verwarrend, bijvoorbeeld in de instellingen. Je merkt dat Huawei veel moeite heeft gedaan om de interface aan een internationaal, dus minder Aziatisch publiek aan te passen. Wij zouden het toejuichen als er minder apps vooraf op zouden worden geïnstalleerd (zoals eBay, Netflix enz.), want dat kan je toch zelf doen als je dat wil? Gelukkig zijn ze ook snel en eenvoudig te verwijderen.

Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Met een prijs van minder dan 300 euro neem je de kleine tekortkomingen van deze P20 er graag bij, want je krijgt nooit de indruk dat je met een instapmodel te maken hebt. Mooie foto’s, lange batterijduur, knap design, … dit toestel zou in de smaak moeten vallen, vooral in combinatie met een abonnement, want dan kost het maar 29 of zelfs 9 euro.

Ontdek de Huawei P20 Lite