Menu

Onze mening over de Moto G van de 3e generatie

15.12.2015
Door Cédric

Het Amerikaanse merk Motorola, dat voortaan deel uitmaakt van Lenovo, presenteert de nieuwste Moto G als een middenklassetoestel. Technisch oogt het best interessant en het kost minder dan 200 euro.

Een 5 inch-scherm met HD-ready resolutie, een quadcoreprocessor, 8 of 16 GB aan opslagruimte en een 13-megapixel fotosensor, dezelfde als in de Nexus 6. De Moto G hoeft dus helemaal niet onder te doen voor zijn concurrenten. Bovendien is deze telefoon waterdicht tot op 1 meter diepte. Stereoluidspreker zoek je tevergeefs op dit nieuwe model, maar het geluid is beslist helder te noemen.

De achterklep is afneembaar, maar de batterij niet. Heb je te weinig opslagruimte, dan ben je voor een zacht prijsje gesteld met een micro-SD-kaartje, want tegenwoordig krijg je al 32 GB voor 20 euro.

Er wordt een Android versie 5.1 meegeleverd en voor begin 2016 is een upgrade naar de nieuwste editie gepland. De kracht van Motorola schuilt in het feit dat je een pure Android-ervaring beleeft, zonder versiersels, behalve dan wat eigen software (bijstand, migratie, fotogalerij). Je wordt niet ongevraagd overstelpt met tientallen apps (Office, games, shopping) die je eigenlijk best kan missen, zoals bij sommige goedkope merken. Het voordeel van zo’n “uitgeklede” Android is dat updates sneller verlopen en dat het systeem soepeler werkt dan op de meeste toestellen uit deze prijscategorie.

De fotosensor is weliswaar dezelfde als op de Nexus 6, maar wij hebben de indruk dat Motorola de hardware niet voldoende heeft geoptimaliseerd. De kiekjes die je neemt, zijn vrij flets, tenzij het licht echt optimaal is. Meestal uit zich dat in een gebrek aan details, afwijkende kleuren en goed zichtbare korrel bij binnenopnamen. De flits maakt wel een en ander goed. Je foto’s met dit toestel zijn zeker bruikbaar voor de sociale netwerken, maar denk er niet aan om er afdrukken van te maken. Maar misschien verbeteren de resultaten nog nadat het merk een updat heeft doorgevoerd (zoals bij de Nexus 6).

Over de batterijduur worden geen wilde beloftes gedaan en die blijkt dan ook gemiddeld te zijn. Bij matig gebruik betekent dat anderhalve dag. Anders is elke nacht opladen de boodschap.

De afwerking is niet onberispelijk (het toestel kraakt soms een beetje), maar verder is dit beslist een krachtige, voor iedereen toegankelijke opstap naar (de originele) Android.