Menu

Onze mening over de Galaxy S8

De Galaxy S8 heeft al snel de weg naar België gevonden. De officiële voorstelling aan de pers had nog maar enkele weken geleden plaats en nu ligt het toestel al in de winkel. Wij mochten het een week lang testen, lang genoeg om alle kwaliteiten ervan te ontdekken, zonder de minpuntjes over het hoofd te zien …

23.05.2017
Door Cédric

Laten we het maar meteen toegeven: de Galaxy S8 is geslaagd over de hele lijn. Het wow-effect is opmerkelijk zodra je het toestel in de hand neemt. Wat ons het meeste opviel? Het “eindeloze” scherm van 5,8 inch dat de hele oppervlakte van de telefoon lijkt in te nemen, zonder enige fysieke knop. Dat brengt ons ook bij een verbluffende vaststeling: het scherm is groter dan op de S7 en toch is de behuizing meetbaar kleiner!
De S8 vergelijken met de Galaxy S6 en S7 is moeilijk, zo sterk is de vormgeving op één jaar tijd veranderd. Wij waren vooral in de wolken over de verfijning van het toestel, de scherpe beelden en de sprankelende kleuren. Absoluut onberispelijk!

Foto’s: zoals op de S7

De uitstraling van dit soort smartphones staat of valt vaak met de kwaliteit van de fotofunctie. De eerste keer dat wij ermee aan de slag gingen, waren we een beetje uit ons lood geslagen, zo snel werkt de autofocus. Maar dat is vrijwel het enige verschil met de fotoprestaties van de Galaxy S7 en S7 Edge. De techniek die erachter zit, is dan ook grotendeels dezelfde: een fotosensor van 12 megapixel met een diafragma van f/1,7. Maar de selfiecamera op de voorzijde krijgt een hogere resolutie: 8 megapixel.
Vergis je niet: de S8 heeft achteraan weliswaar geen dubbele sensor zitten, maar hoeft toch helemaal niet onder te doen voor de iPhone 7 Plus of de Huawei P10. Hier is het de software die de taak heeft om de beelden te optimaliseren. En die doet dat ook vlekkeloos. Meestal bereik je dezelfde resultaten als met de S7 en alleen als er weinig licht is, scoort de S8 een beetje beter.
Maar vóór je beslist om dit toestel te kopen, gaan we wat dieper in op enkele essentiële aspecten:

Is de batterij van 3000 mAh voldoende?

Ja, en dat is waarschijnlijk te danken aan het energiezuinigere Android 7 en aan de optimalisaties die Samsung doorvoerde. Behalve wanneer je de S8 de hele tijd zwaar belast, houdt hij het met gemak anderhalve dag vol. Hij is ook supersnel op te laden: bij ons duurde dat maar 30 minuten. Ook draadloos opladen is mogelijk, maar dan heb je een speciaal dock nodig, dat apart wordt verkocht (maar niet van het merk Samsung hoeft te zijn).

Is het scherm nog van het “always on” type?

Ja, informatie zoals het uur, de datum en enkele andere meldingen blijven altijd zichtbaar, zonder dat je het toestel moet ontgrendelen. Een bijzonder handige functie (die trouwens door Nokia is uitgevonden), waar de concurrenten een voorbeeld aan kunnen nemen.

Hoe interessant is Bixby?

De virtuele assistent, die het zou moeten opnemen tegen Google Now, Alexa of Siri, is vooral ontgoochelend. Van Nederlands of Frans heeft hij nog geen kaas gegeten. De diensten die wel al functioneren, zijn nogal schraal en zeker niet opgewassen tegen Google Now en Google Assistant. Volgens ons had Samsung beter eerst de software verder ontwikkeld, om het systeem daarna pas op de S8 te introduceren.

Functioneert Android Pay?

Probleemloos! Je configureert betalingen gewoon met je mobieltje. En Samsung Pay? Neen, dat systeem is in België nog niet beschikbaar.

Is de S8 ook een soort pc?

Eigenlijk wel, ja. Een woordje uitleg maakt dit duidelijk. Een van de meest indrukwekkende innovaties van deze Galaxy S8 lijkt nog het meeste op wat Microsoft al aanbiedt via Continuum (dat van je Windows Phone een Windows 10 pc maakt). Dus als je de S8 aansluit op een dock (kostprijs: € 149), dan beschik je over een computer.
Het docking station is klein en licht. Er zit een HDMI-aansluiting op, twee USB-poorten en een Ethernet-poort. Je gebruikt het als laadstation, maar het is vooral een slimme manier om op een groot pc-scherm een desktopervaring te beleven met je S8. Het besturingssysteem dat hiervoor zorgt (denk aan Windows, Linux of macOS) is in feite gewoon … Android.
Sluit je S8 aan en meteen beschik je over een “pc”, met een taakbalk, een menubalk en de mogelijkheid om apps als Microsoft Office, Chrome of YouTube te draaien. Er zitten nog wat haken en ogen aan, maar dit lijkt een veelbelovende en handige ontwikkeling, want ook de meldingen van je smartphone verschijnen op je scherm. Toen Samsung dit ontwikkelde, dachten zij vooral aan professionele toepassingen, maar als je toch nog een muis, een toetsenbord en een scherm in de kast hebt liggen, kan je een kleine desktop-pc door je S8 vervangen en op die manier geld en ruimte besparen.

Samengevat …

De Galaxy S8 is naar onze mening waarschijnlijk de meest geavanceerde en geslaagde Android-smartphone van begin 2017, maar prijzig is hij ook: € 799,99. Qua design is dit toestel origineler dan zijn concurrenten, onder andere door het randloze scherm. Het behoort tot de koplopers qua fotokwaliteit en als je een extra dock toevoegt, beschik je over een desktop-pc. Alleen jammer dat Bixby, de virtuele assistent, nog in zijn kinderschoenen staat en Google moet laten voorgaan.

Ontdek de Samsung S8