Menu
Blog

Onze mening over de Galaxy Note 8

Tech

Zolang de iPhone X op zich laat wachten is de Galaxy Note 8 de duurste recente smartphone van dit najaar van 2017. Wij hebben hem voor jou een week lang aan de tand gevoeld.

10.10.2017 Cédric Godart

Na de roemloze ondergang van de Note 7, vorig jaar, heeft Samsung alles op alles gezet om van de Note 8 een uitblinker te maken. En om het jaar 2016 zo snel mogelijk achter zich te laten, koos de fabrikant een opvallend nieuw, langwerpig formaat. Dat verklaart waarom het op papier reusachtige scherm van 6,3 inch minder enorm lijkt wanneer je het in de hand houdt.

Technisch ziet alles er onberispelijk uit: een Super Amoled-scherm en een resolutie van 2.960 pixels bij 1.440 (je moet er enkele uren aan wennen), een heel krachtige processor (dezelfde van de S8), 6 GB werkgeheugen en 64 GB opslagruimte, uitbreidbaar met een micro-SD-kaartje. En om het plaatje compleet te maken: 4G+, achteraan een dual-camerasysteem van 12 megapixel en vooraan een sensor van 8 megapixel, een batterij van 3.300 mAh en Bluetooth 5. Uiteraard heeft het toestel een USB-C-aansluiting (het bekende omkeerbare kabeltje) en is het water- en stofdicht.

De meest gestelde vraag: past hij in je jaszak?

Om eerlijk te zijn: niet echt. Door zijn afmetingen en gewicht (ongeveer 200 gram) geraak je dit toestel niet zomaar overal kwijt. Laten we het erop houden dat de meeste zakken nog niet zijn aangepast … Samsung voorziet trouwens in een speciale functie “éénhandsbediening” die je heel eenvoudig inschakelt (met een vingerbeweging van de onderkant van het scherm naar het midden). Het werkt, maar verwacht er toch geen mirakels van. En door de afmetingen is ook de vingerafdrukscanner soms vrij moeilijk te bereiken.
En nu we het toch over de minpunten hebben, is het tijd om Bixby en de batterijduur te bespreken.
Bixby is de stemgestuurde virtuele assistent van Samsung, maar we konden hem niet testen, want hij is in België nog niet beschikbaar ...
Dan de batterijduur: meer dan een volledige dag is met dit model niet haalbaar (hoewel de fabrikant iets anders volhoudt). De Note 8 is in elk opzicht een indrukwekkend toestel, dat dus ook veel stroom verbruikt. Daar staat tegenover dat snelladen echt heel snel gaat (een dertigtal minuten). En de Note 8 kan zelfs draadloos snelladen (als je een draadloze lader van het Qi-type met de “Fast Charge”-functie gebruikt).

Een gloednieuw design

Met zijn achterkant van glas en aluminium randen ziet hij er verleidelijk uit en dat weet hij. Het over de randen gebogen scherm - Samsung heeft het over edge to edge - maakt het verschil met andere, vergelijkbare toestellen, inclusief de iPhone 8 (die niet uitblinkt qua originaliteit). In vergelijking met de vorige Note is het toestel iets hoekiger, wat het chiquer maakt en eerder voor professionals bestemd. Door zijn prijs - 999 euro - valt de Note 8 trouwens toch buiten het bereik van veel gewone stervelingen …
Samsung geniet een solide reputatie als het over schermen gaat en de Note 8 bevestigt dit alleen maar. Dit scherm is op elk domein foutloos, qua kleuren, leesbaarheid en verlichting.

Systeem en apps

Door de hoogwaardige componenten is de Note 8 in alle omstandigheden soepel in het gebruik. Een hele week lang heeft het toestel niet één keer gehaperd met apps van derden. Welke Android-versie krijg je meegeleverd bij aankoop? Nog geen Oreo (Android 8), de Note 8 stelt zich voorlopig tevreden met Android 7.1. Maar dat merk je nauwelijks achter de eigen interface van Samsung.

Meer te bieden dan 12 megapixel?

Het zou inderdaad jammer zijn om alleen maar naar de megapixelwaarde te kijken. Samsung besteedde heel veel aandacht aan de fotokwaliteit, met twee sensoren van 12 megapixel en een diafragma f/1.7 voor de telelens en f/2.4 voor de tweede lens. Voeg daar nog optische beeldstabilisatie aan toe en het resultaat is onberispelijk. Zelfs al zien de portretfoto’s met onscherpe achtergrond er op de nieuwe iPhone 8 Plus beter uit.

Het is trouwens sinds kort bekend dat beide nieuwe iPhones - de 8 en de 8 Plus - als allerbeste uit de nieuwste DxOMark-tests komen, terwijl ook de Note 8 waarschijnlijk een van de meest indrukwekkende cameratelefoons van het jaar is. Maar als je al een Galaxy S8 gebruikt, zal het verschil je niet meteen opvallen. Anderzijds is de stylus een godsgeschenk voor wie zijn foto’s op een zeer kwaliteitsvolle manier wil retoucheren.

De veelbesproken stylus, die bij de Note zit als je hem koopt, beheert nog altijd meer dan 4.000 drukpunten. Hij is handig in Office-documenten, bijzonder nuttig om foto’s te retoucheren, om notities neer te pennen of te tekenen. Professionele toepassingen liggen voor de hand, maar voor Samsung mag het ook gewoon leuk zijn: er zit een functie bij om van je tekening een … animated GIF te maken.

Van smartphone naar PC

Als je de Note 8 met een pre-order hebt besteld, heb je er een dock bij ontvangen (waarvoor je anders 149 euro betaalt). Zet de Note 8 erin, sluit een muis, toetsenbord en scherm aan en … je hebt een desktop pc! Op je computerscherm verandert de Note 8-interface in iets dat vaag doet denken aan een mengeling van macOS met Linux. Bijzonder handig als je ergens onderweg een kantooromgeving wil creëren: je surft op het web, luistert naar muziek, gaat productief aan de slag (Office), bekijkt video’s, beheert bestanden. Er zijn nog grenzen aan deze convergentie (niet alle apps zijn geoptimaliseerd), maar het gaat in de goede richting. Het DeX-dock vervangt je desktop nog niet volledig, maar naarmate er meer updates komen, weet het systeem toch steeds meer te overtuigen. Ben je bang om oproepen of berichten te missen? Geen paniek: je ziet en beheert ze op het scherm, terwijl je Note 8 oplaadt (en daar zal hij snel aan toe zijn, als je hem intensief gebruikt, zoals wij).

Conclusie: voor wie, waarvoor gebruiken?

Die vragen zijn niet eenvoudig om te beantwoorden. De Note 8 is een krachtbom. Samsung heeft elk aspect ervan tot in de puntjes verzorgd: foto’s, apps, productiviteit, video. Maar het prijsverschil met een Galaxy S8 en S8+ is aanzienlijk en wat je daar extra voor krijgt, is niet noodzakelijk voor iedereen nuttig. Door zijn formaat is dit toestel ideaal voor professionals die veel onderweg zijn en voor zelfstandigen (met de aftrekbare btw als extra voordeel). Maar als je budget toereikend is, aarzel dan zeker niet om in een Orange Shop met eigen ogen de verschillen tussen de nieuwste Samsung-smartphones te gaan ontdekken.

Je vindt de Galaxy Note 8 in je Orange Shop of in onze online shop.

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.