Onze mening over de BlackBerry Leap

Tech

Eerst forceerde BlackBerry een doorbraak bij de toetsenborden (via de Classic en de Passport), nu lanceert het de aanval bij de 100% touchscreens. Deze opvolger van de Z10 is minder ambitieus en betaalbaarder. Loont hij de moeite?

17.06.2015
Door Cedric

De naam “Leap” komt een beetje ironisch over. Van een “sprong voorwaarts” is immers niet echt sprake als je naar de technische gegevens kijkt. Dit is zeker niet het meest innoverende toestel van het moment.

Het scherm meet 5 inch (zoals de Xperia Z3), de Leap is geen lichtgewicht (170 g) en de processor doet een beetje denken aan een configuratie uit 2013. Wat is er dan zo interessant aan? Zijn prijs: net geen 280 euro.

De smartphone heeft 16 GB aan boord en er kan een geheugenkaartje tot 128 GB in. De batterij van 2.800 mAh is een aangename verrassing. Wij hebben het toestel een week lang aan alle mogelijke beproevingen onderworpen, zonder een ogenblik rust. En toch konden wij het anderhalve dag aan de praat houden. Wie er iets minder intens mee omgaat, haalt zeker twee volledige dagen. In vergelijking met de meeste Androids voor dezelfde prijs is dit een echte meerwaarde.

De Leap heeft een fotosensor van 8 megapixel meegekregen. Maar hij komt nog niet tot aan de enkels van de iPhone 6! Zolang het buiten mooi weer is, zijn de foto’s nochtans helder en de kleuren vrij overtuigend. Maar binnen is het een ander verhaal. Erg snel is het fototoestel niet en de autofocus neemt zijn tijd. Kunstzinnige plaatjes mag je dus vergeten. Laten we zeggen: voldoende voor de sociale netwerken.

Van het BlackBerryOS wordt versie 10.3.1 meegeleverd. En die presteert duidelijk beter dan op de Z10 in zijn begindagen. De interface is veel moderner en ergonomischer. Je hebt toegang tot de Amazon App Store, zodat je veel Android-apps kan installeren. Het is wel een beetje vervelend dat je, nadat je een app uit de Amazon App Store hebt gedownload, nog naar een tweede venster moet switchen om die app te installeren. Dat is verwarrend en het kost tijd. Via een tool die Snap heet en die je gemakkelijk op het internet vindt, kan je ook een echte kleine Google Play in huis halen, om apps te downloaden uit de Google-shop (handig om te werken met de Belgische banken). Alle dergelijke apps lijken te functioneren, behalve als je er een Google-account voor nodig hebt. Vergeet dus Hangout, Gmail, enz. De BlackBerry geeft je dus zowel toegang tot apps die voor het platform ontwikkeld zijn, als tot Android-apps, in een beveiligde omgeving en zonder dat je steeds via Google moet passeren. Een leuk voordeel!

Wij vinden het virtuele toetsenbord heel geslaagd. Het is eenvoudig, praktisch, het herkent ieders geschrift en de suggesties/correcties zijn bovengemiddeld goed.

Kortom, voor minder dan 300 euro vind je vandaag een beter Android-toestel (onder andere bij Sony, Huawei of Samsung). Maar de Leap heeft een indrukwekkende batterijduur, de BlackBerry-look en de beroemde Hub die berichten van alle aard bundelt (van LinkedIn tot sms’jes, naast e-mails en Facebook).