Menu

Ontmoet Uma Thurman en Freddie Highmore op het Series Mania Festival in Rijsel

Kijk je graag series en valt het je telkens zwaar Netflix te moeten afsluiten? Mis dan de nieuwste editie van het Series Mania Festival in Rijsel niet. Dat heeft plaats in Le Grand Palais, van 22 tot 30 maart.

26.02.2019
Door Céline R

Wat is het Series Mania Festival?

Het festival vond een eerste keer plaats in 2010 in Parijs en verhuisde in 2018 naar Rijsel. Zoals de naam doet vermoeden is het Series Mania Festival een ode aan de tv-serie. Een week lang is de stad het toneel voor talrijke animaties, workshops en voorstellingen. De kers op de taart? De toegang tot het festival is volledig gratis.
Tijdens het festival worden ook awards uitgereikt, zoals de prijs van de jury, de prijs voor de beste Franse serie, de prijs voor de beste acteur en actrice, de publieksprijs en de prijs van de bloggers.
In 2018 werden 83 series gratis uitgezonden, waarvan 31 in wereldpremière. De internationale jury was toen samengesteld uit Chris Brancato (filmproducent), Maria Feldman (producente van de Israëlische serie False Flag, die je kon bekijken op Fox in je Love-pakket), Maria Schrader (actrice/scenariste), Clovis Cornillac (acteur) en Pierre Lemaitre (schrijver en winnaar van de César voor beste adaptatie in 2018).

De editie van 2019

Dit jaar bestaat de jury overwegend uit vrouwen, met Marti Noxon als voorzitster (scenariste en producer van de serie Buffy the Vampire Slayer en UnREAL, een serie die je terugvindt op de zenders in je Love-pakket), Julianna Margulies (actrice in de series E.R. en The Good Wife), Audrey Fleurot (actrice die je kon bewonderen in Intouchables, Mais qui a re-tué Pamela Rose? en Engrenages). Huisarts/scenarist Thomas Lilti is de enige man in het gezelschap.
Verder mag het festival twee grote namen aankondigen: de Amerikaanse topactrice Uma Thurman (Pulp Fiction, Kill Bill) en de Brit Freddie Highmore (The Good Doctor, Bates Motel) die twee onuitgegeven afleveringen van The Good Doctor zal inleiden.
Er worden een stuk of tien series in avant-première uitgezonden, waaronder de langverwachte sciencefictionserie Osmosis en de eerste afleveringen van het tweede seizoen van The OA.

Enkele van de series waarvan men verwacht dat ze in de prijzen zullen vallen, zijn:
Lambs of God, een fantasieverhaal over geloof en boetedoening dat ons onderdompelt in het universum van drie nonnen die in hun eigen behoeften voorzien op een afgelegen eiland.
Just for Today, dat zich afspeelt in een transitwoning waar sociaal werkers en ex-gedetineerden met elkaar omgaan. Ana, de vrouw die de instelling openhoudt, dreigt haar levenswerk verloren te zien gaan wanneer plots een ex-gedetineerde weer opduikt.
In Double Je volgen we hoofdinspecteur Déa en zijn agent Jimmy. Is het dynamische duo opgewassen tegen de komst van de nieuwe commissaris? Er is in elk geval iets bijzonders aan de hand met Jimmy...
Ontdek welke series allemaal naar de prijzen meedingen op de website van het festival.

Meer informatie over Series Mania