Menu

#MyPhoneMyFriend: kinderen en het internet

Gregory B. vertelt ons over zijn, en die van zijn 10-jarige zoon, ervaringen met (mobiel) internet. En geeft nog enkele nuttige tips.

01.07.2014
Door Andy V

Na David is het de beurt aan Gregory om zijn ervaringen met mobiel internet te delen. Gregory is een fervent klimmer, fan van de Via Ferrata en houdt van avontuurlijke reizen. Hij is product manager bij Mobistar en grondlegger van het Safer Internet For Kids project.
Zoals iedereen, gebruik ik het internet en apps dagelijks. Online zijn biedt onnoemelijk veel voordelen … maar je moet natuurlijk wel op je hoede blijven. Zeker als ouder! Het is door de nieuwsgierigheid van mijn 3 kinderen dat de eerste vragen over online veiligheid aan de oppervlakte kwamen. Wij laten hen zoveel mogelijk zelf uitproberen, maar met grenzen, door ons gesteld.

10 en zijn eerste tablet

Voor zijn tiende verjaardag, kreeg mijn zoon een tablet. En wie tablet zegt, zegt online gaan. 10 jaar en al online? Pff ... Ik schakelde SafeSearch via Google Chrome in, om er zo voor te zorgen dat de inhoud toch beperkt bleef. Maar om echt van SafeSearch te kunnen genieten, heb je een Google account nodig, een gmail-adres dus. Maar om dat nu al aan te maken? Zo vroeg? Uiteindelijk heb ik maar toegegeven. Ik heb z’n account aangemaakt, maar zijn paswoord krijgt hij later pas. Mijn advies om een emailadres voor kinderen aan te maken? Geef zo weinig mogelijk info. Geen naam en voornaam, geen geboortedatum en geslacht. Kies een alias die bij hem past, maar niet vertelt wie hij is. Wij hebben de oefening samen gedaan en ik was verwonderd over zijn creativiteit.

Wat doe je het meest op zo’n leeftijd ? Gamen natuurlijk!

Een spel kiezen en installeren op een tablet … kinderspel. Je moet er natuurlijk wel op letten of het spelletje aangepast is aan de leeftijd. En vergeet zeker In-App billing niet uit te schakelen. Er zijn veel gratis spellen op de markt, maar ze zijn het zeker niet allemaal. Mijn kredietkaartgegevens wou ik niet geven, dus laat ik de downloads simpelweg op mijn Mobistar-factuur zetten. Het is super makkelijk, maar vergeet de instellingen niet aan te passen. Als je dit niet doet, vraagt Google je slechts om het half uur naar je paswoord. Een timelapse in welke je kind kan doen en laten wat het wil. Je kan het zo instellen dat het paswoord bij elke transactie gevraagd wordt. Nog veiliger dus!

Mijn zoon wil op Facebook!

Papa, ik wil op facebook! Ah ja, want al zijn vrienden zitten erop en het ziet er super uit ! Maar om op Facebook te kunnen, moet je minstens 13 jaar zijn. Hij zal dus nog even moeten wachten.
Een laatste advies, leg links tussen het echte en het virtuele leven. Als je kind online gaat, moet hij/zij zeggen hoelang dat gaat duren en met wie hij/zij gaat chatten/spelen/ ..., net zoals ze bij de buren gaat spelen.
De virtuele veiligheid van je kinderen vraagt dus om gezond verstand en een aangepaste opleiding.