Menu

Muzikale boeken: audioboeken nu ook op vinyl!

Audioboeken lijken niet zo heel vlotjes over de toonbank te gaan, maar daar zou weleens snel verandering in kunnen komen. Zeker nu ze vanuit het niets op een 'nieuw' format worden uitgebracht: de vinylplaat.

14.06.2018
Door Céline R

Zou vinyl de verkoop van e-books naar ongekende hoogtes kunnen stuwen in 2018?

Dat is de uitdaging die uitgeverijen zoals Hachett of Harper Audio besloten aan te gaan. Zij kondigden onlangs dan ook een audioboekenreeks aan op vinyl.

Hoewel het audioboek technisch gezien sinds de uitvinding van de grammofoon in 1877 bestaat, moeten we tot de jaren '70 wachten voor het medium zich volledig ontwikkelt. Audiocassettes, cd's, dvd's of digitale streams... aan audiobronnen geen gebrek.

Het audioboek werd aanvankelijk gezien als een praktisch hulpmiddel voor mensen met een visuele handicap of bejaarden. De laatste jaren was de groei van het communicatiemiddel echter niet te stuiten, mede dankzij de opmars van digitale technologieën en de evolutie van onze manier van leven (openbaar vervoer, mobiliteit, technologische ontwikkelingen in de vorm van een betere luisterkwaliteit, spraak-naar-tekstsoftware enz.).

Maar toch is het de vinylplaat die de voorbije jaren bezig is aan een opmerkelijke comeback. Ligt het aan de luisterkwaliteit of aan het nostalgische gevoel, maar de vinylplaat is weer erg in trek. Het is dus niet meer dan logisch dat uitgeverijen op dit populaire format springen.

Onder de eerste heruitgaven (in het Engels) vinden we A Series of Unfortunate Events, The Monarch of the Glen en Black Dog van Neil Gaiman.

Maar je zal nog even geduld moeten oefenen vooraleer je je lievelingsboeken op vinyl kan beluisteren want voorlopig heeft nog geen enkele Nederlandstalige uitgeverij aangekondigd met vinyl te zullen werken!